2023.9.13 11:55
Olvasási idő 0:52
Szécsi Krisztián

A tudósok kiszámolták, hány ember élhetett eddig a Földön – az eredmény nagyon is meglepő

TÁRSADALOM FÖLD TÁRSADALOM TERMÉSZET TERMÉSZETVÉDELEM

A becslések több szempontot is követtek, de a végleges szám még valószínűleg így is alacsony.

Ha valaha is gondolkodóba ejtett, hogy vajon hányan élhettek eddig előtted szmogos, piszkos, de mégis gyönyörű kis bolygónkon, van számodra egy jó hírünk, hiszen az IFLScience legfrissebb cikkében pont ezt a szociofilozofikus és demográfiai kérdést vette górcső alá.

Azt eddig is tudtuk, hogy a 20. század előtt nem volt igazán fenékig tejfel az élet, mármint főként ami a halálozásokat és a várható élettartalmat jelentette: háborúk, a kézmosás ismeretlensége, járványok, meg az emberölés kvázi elfogadhatóbbsága, lévén hogy anno simán lelőhetted szerelmi ellenfeled egy párbaj során. Népszámlálást is csupán azóta végzünk mi, emberek, mióta rájöttünk, mennyire jó dolog adót szedni, így pedig sajnos valóban nem egyszerű felmérni, hogy az azt megelőző időszakokban, hányan és meddig éltek egy adott területen.

A kutatást végző PRB arról számol be, hogy például a mai Franciaország területén élő vaskori emberek várható élettartama mindössze 10-12 év volt, így pedig 1000 emberre 80 élve születés kellett a népesség életben maradásához. Ez a szám mostanra 35-45-re csökkent, és ezt a rátát is főként az afrikai országokban figyelhetjük meg.

Ezen és más adatok alapján időszámításunk előtt 190 ezer óta napjainkig mintegy 117 milliárd születés történt a bolygónkon, ami még így sem számít egy pontos becslésnek.

A tudósok szerint még ezt a számot is leginkább felfelé kellene kerekítenünk, de mégiscsak ijesztő belegondolni, hogy mi a mostani nyolcmilliárdos népességünket gondoltuk soknak.