2023.9.11 15:08
Olvasási idő 0:39
Maier Péter

Ez a nap is eljött: lemondott a spanyol labdarúgó-szövetség elnöke, aki kéretlenül csókolt meg egy női sztárjátékost

SPORT FOCI SPANYOLORSZÁG SZEXUÁLIS ZAKLATÁS

Luis Rubiales mindig is megosztó figura volt, de azok után, hogy erőszakosan csókolta meg az egyik női focistát, Jenni Hermosót, egyértelmű közellenség lett világszerte.

Ami késik nem múlik: lemondott a Spanyol Királyi Labdarúgó Szövetség (RFEF) elnöke, Luis Rubiales – írja a BBC.

Az egyébként is megosztó sportdiplomáciai karriert maga mögött tudó Rubiales azután volt kénytelen lemondani, hogy a női világbajnokság eredményhirdetésekor beleegyezés nélkül megcsókolta a világbajnok spanyol válogatott sztárját, Jenni Hermosót.

A botrány a teljes futballvilágot felkavarta, Rubiales szerint csókról szó sem volt, „csupán kis puszilgatásról“, amely „kölcsönös, eufórikus és konszenzusos“ volt. Hermoso azonban egyáltalán nem így gondolta, úgy érzi, visszaélés áldozata lett.

A futballvilág egyik legnagyobb botrányt kavaró jelenete volt 2023-ban, amikor Luis Rubiales a díjátadó során szájon csókolta a friss világbajnok Jenni Hermosót Forrás Noemi Llamas/Eurasia Sport Images/Getty Images

Rubiales 2018 óta tartó elnökségét átszőtték a botrányok: a spanyol női futball képviselői egyöntetűen elutasították, miután a szövetség működésében többször is felütötte a fejét a szexizmus. Mindemellett az elnök megosztó volt a spanyol férfifutball vezetésében is, 2018-ban egy nappal a focivébé előtt rúgta ki Julian Lopetegui szövetségi kapitányt. 

Kiemelt tartalom
Úgy gyarapodnak a súlyos szexuális bűncselekményekről szóló vádak Sean Diddy Combs ellen, hogy már követni is nehéz Úgy gyarapodnak a súlyos szexuális bűncselekményekről szóló vádak Sean Diddy Combs ellen, hogy már követni is nehéz 2024.4.20 10:42

Korábban arról írtunk, hogy Rubialest a spanyol szövetség 90 napra felfüggesztette, a botrányok ellenére azonban sokáig kérdés volt, hogy távozik-e az elnöki posztról. A 46 éves Rubiales a történtek miatt végül a 2019 májusa óta tartó UEFA-alelnökségéről is lemondott.