2023.9.6 15:48
Olvasási idő 0:41
Szécsi Krisztián

A globális felmelegedés miatt szaporodnak a húsevő baktériumok – Amerikában már riasztás lépett életbe

ÉLETMÓD BETEGSÉG EGÉSZSÉG EGYESÜLT ÁLLAMOK ÉLETMÓD

A fertőzést követő szövetek pusztulása csak egy a számos tünet közül.

Az amerikai járványügyi központ (CDC) figyelmeztetést adott ki az Egyesült Államok keleti partvidékére egy veszélyes baktérium miatt – olvasható a Live Science-ön. A jelentés szerint a Vibrio vulnificus eddig öt halálesetet okozott a térségben július és augusztus során, és ez a szám akár egyre is növekedhet a folyamatosan változó éghajlati tényezők miatt.

A Vibrio vulnificus elsődlegesen sós és félsós parti vizekben megtalálható baktérium, és számos olyan faja ismert, mely bizonyítottan képes betegséget okozni. A fertőzés akkor történik meg, ha nyílt seb érintkezik a baktériummal szennyezett vízzel, vagy ha a kórokozót hordozó kagylót fogyaszt az ember. A tünetek között szerepel a hasmenés, a hányás, a gyomorgörcsök és a láz. Húsevő baktérium nevét onnan kapta, hogy gyakran a fertőzés szövetpusztulással jár. Amerikában évente körülbelül 80 ezer embert detektálnak Vibrio vulnificus általi fertőzéssel, a kezeletlen infekció könnyen vérmérgezéssel végződhet. 

Az eddigi megfigyelések alapján a baktérium a melegebb időszakokat preferálja, így főként a május és október közötti időszakban találkozhatunk vele az Államok keleti partvidékén, ám ez könnyen megváltozhat a folyamatosan melegedő éghajlattal, vízhőmérséklettel és a hurrikánok kialakulásának gyakoriságával.