2023.8.24 9:26
Olvasási idő 0:43
Szöllősi Anna

Megerősítették, hogy Prigozsin is az áldozatok között volt a lezuhant repülőn

KÖZÉLET HÁBORÚ

Hivatalossá vált, hogy Jevgenyij Prigozsin, a Wagner zsoldoscsoport alapítója rajta volt a tveri régióban lezuhant Embraer Legacy magángépén. A szerencsétlenség két hónappal azután történt, hogy Prigozsin lázadást szervezett az orosz vezetés ellen.

A gépen háromfős személyzet és hét utas tartózkodott, köztük Prigozsin és a csoport parancsnoka, a náci-szimpatizáns Dmitrij „Wagner“ Utkin is. A hatóság szerint a repülést rendes eljárás szerint kiadott légtérhasználati engedély alapján hajtották végre.


Korábban a rendkívüli helyzetek minisztériuma arról számolt be, hogy a tveri régióban található Kuzsenkino község közelében lezuhant egy Embraer Legacy típusú repülőgép, a fedélzetén tíz emberrel, akik közül senki sem maradt életben. A Roszavija először csak annyit közölt, hogy Prigozsin rajta volt az utaslistán. Igor Rudenya, a tveri régió kormányzója  személyes irányítása alá vette az incidens kivizsgálását.

A RIA Novosztyi hírügynökség úgy értesült, hogy a gép lezuhanásának helyszínén nyolc holttestet találtak és a kutatás folytatódik. A gép pontosan két hónappal a Prigozsin által alapított Wagner zsoldoscsoport zendülése után zuhant le.

Több, a Wagner-csoporthoz köthető Telegram-csatorna szerint a 62 éves Prigozsint szállító gépet lelőtték.