2023.8.15 13:06
Olvasási idő 2:43
Szöllősi Anna

Az outfited nemcsak az önkifejezés eszköze, de a hangulatodra is hatással lehet – Így válhatsz te is #colorfidentté

Az outfited nemcsak az önkifejezés eszköze, de a hangulatodra is hatással lehet – Így válhatsz te is #colorfidentté
Forrás Instagram/ Celmatique
DIVAT DIVAT

Régóta puffogtatott „tréfa“, hogy a férfiak csak a 16 alapszínt ismerik, de az ember kábé 17 ezer árnyalatot képes érzékelni. A színválasztás ruhán vagy a lakberendezésben nemcsak az identitásunk kifejezőeszköze, de befolyásolhatja a hangulatunkat is.

Hogyan viszonyulunk egy-egy színhez? 

Az, hogy melyik szín hogy hat az emberre, elsősorban az életkorra, a nemre, az egyéni jellemzőkre és mindenekelőtt szociokulturális okokra vezethető vissza. Míg a nyugati kultúrában a fekete a szomorúság (és gyakran az elegancia) színe, Ázsia egyes részein a fehéret tekintik a gyász színének. A vöröset az élet, az energia és a szenvedély színeként szokták emlegetni, a zöldet gyakran társítják a természethez, a frissességhez vagy a reményhez, a kéktől a nyugalomra és stabilitásra asszociálhatunk, míg a sárga az öröm, energia és optimizmus érzését idézheti elő.

Forrás Unsplash / Lidya Nada

„Ha megértjük a színek pszichológiai hatásait, könnyebben hozhatunk jó döntéseket és javíthatjuk a mentális állapotunkat. Főleg a divatban és a belsőépítészetben igaz, hogy a megfelelő színválasztás pozitív hatással lehet arra, hogyan érezzük magunkat“ – mondta el a szlovák REFRESHER-nek Markéta Švamberk Šauerová pszichológus, hozzátéve: a színválasztás arról is árulkodik a környezetednek, hogyan érzed magad vagy milyen típusú karakter vagy. 

Kiemelt tartalom
Környezetpusztítás rózsaszínben: Így lett Barbie a mértéktelen fogyasztás ikonja Környezetpusztítás rózsaszínben: Így lett Barbie a mértéktelen fogyasztás ikonja 3 nappal ezelőtt

Még külön hashtaget is szenteltek annak, ha valaki magabiztosságot sugárzó színeket visel: ahhoz, hogy #colorfident legyél, érdemes először megvizsgálni, milyen szín illik hozzád a legjobban. Persze a legfontosabb, melyik árnyalatot érzed leginkább magadénak, de segítségedre lehet a valószínűleg legszélesebb körben használt technika, a bőrszínen alapuló színtipológia, vagyis, hogy melyik szín passzol leginkább a bőrtónusodhoz.

A színek mind a női, mind a férfi ruhatár elengedhetetlen részét képezik, és ha helyesen kombinálják őket, nagy erejük lehet: önbizalmat adhatnak, kifejezhetik belső érzéseinket, kihangsúlyozhatják az előnyösebb részeinket, és elnyomhatják a kevésbé előnyösöket. 

– magyarázza Lenka Bohunická divatstylist, aki néhány hasznos öltözködési tippet is hozott a színek tekintetében. 

Az egyszerűség elve

Az üzletekben tapasztalt színkavalkád könnyen túlterelheti az agyunkat és a bőség zavarától azt érezhetjük, semmi másra nem vágyunk, csak egy egyszínű farmerre, és arra, hogy végre hazasprinteljünk a plázából. A stylist azt tanácsolja, hogy fokozatosan újítsunk be egy-egy színt, és kezdjük a Coco Chanel által is vallott „három szín elegendő“ elvével, vagyis az elsődleges színekkel (fekete, fehér, szürke), amik utána könnyen kombinálhatók más árnyalatokkal. 

Forrás Instagram / @chloehayward_

Bohunická szerint érdemes először színes kiegészítőkkel feldobni a basic outfitünket, majd fokozatosan beépíteni a szett többi részébe is a kevésbé gyakori árnyalatokat. 

Kiemelt tartalom
Íme 5 ízig-vérig berlini influenszer, akiknek a stílusából inspirálódhatsz Íme 5 ízig-vérig berlini influenszer, akiknek a stílusából inspirálódhatsz 2023.9.8 14:09

„Ez a kísérletezés egy nagy adag önbizalmat és magabiztosságot tud adni, és pillanatok alatt bele lehet jönni. Válassz például egy sötét inget és egy világos nadrágot, amit feldobhatsz egy színes cipővel, ékszerrel vagy táskával“ – mondja. 

Kombinálj okosan! 

A stylist szerint az egyik leggyakoribb öltözködési hiba, amikor rosszul kombináljuk a színeket: alapozd a szettedet csupán egy domináns színre, és párosítsd egy kevésbé dominánssal. A túl merész árnyalatok választása monokróm stílusban szintén nagy divatbaki tud lenni Bohunická szerint: ha egyszínű ruhát választasz, érdemes pasztellszínekben és halványabb árnyalatokban gondolkodni, egy érdekes textúra vagy szabás pedig izgalmas csavart vihet az outfitbe.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

Kim Kardashian (@kimkardashian) által megosztott bejegyzés

Az év színe 

2023-ban a Viva Magenta 18-1750 lett az év színe, ami élénksége és merészsége miatt egy csomó belső energiát is adhat viselőjének. Bár a Viva Magenta az idei év slágere, a bíborvörös vibráló és visszafogott árnyalatait is használó színben egyszerre vannak jelen a hideg és a meleg tónusok, amik szuperizgalmassá teszik, így a jövőben sem kell azon aggódnod, hogy egy ilyen színű nadrág vagy ruha a vállfán fog porosodni, de akár az otthonodba is érdemes lehet valahogy becsempészni.  

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

Melody Arredamenti (@melody_arredamenti) által megosztott bejegyzés

Kapszulagardrób

A kapszulagardrób lényege, hogy a ruhatárad olyan ruhákból, cipőkből és kiegészítőkből áll, amik egyszerűen és hosszútávon kombinálhatók egymással; tehát kevesebb szezonális darabból, és több olyanból, amit egész évben felvehetsz.

Kiemelt tartalom
7 alap ruhadarab, amivel minden férfinak rendelkeznie kéne manapság 7 alap ruhadarab, amivel minden férfinak rendelkeznie kéne manapság 2023.9.1 12:11

„A kevesebb, de minőségibb darabokból felépülő szekrény jelenleg a modern ember öltözködési alapelve, legalábbis, ha valaki törődik az ökológiával és gondol a bolygóra. Emellett megkönnyíti, mit vegyünk fel, amivel időt spórolhatunk. A legfontosabb, hogy olyan minimalista darabokat válogassunk össze, amik időtállók, és nem feltétlen trendekhez igazodnak, így hosszútávon velünk tudnak maradni, és jól kombinálhatók más, extravagánsabb darabokkal. Ilyen lehet például egy virágos ruha, egy minőségi blézer, egy farmer, vagy egy fehér ing. A színes kiegészítők pedig adnak egy nagy adag frissességet a minimalista esztétikának“ – mondja Lenka Bohunicka.

Forrás GettyImages / Elizaveta Shishlyannikova
Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!