2023.7.25 14:21
Olvasási idő 1:17
Maier Péter

Várós: megvan, hol mutatják be az új Reisz Gábor-filmet

FILMEK + SOROZATOK REISZ GÁBOR

A világ legrégebbi filmfesztiválján mutatják be a Rossz versek rendezőjének új alkotását.

Az A-kategóriás Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon mutatkozik be a Magyarázat mindenre, Reisz Gábor legújabb filmje. A fesztivál programját kedd délelőtt hirdette ki Alberto Barbera fesztiváligazgató.

A Magyarázat mindenre plakátja Forrás Cirko Film

Ahogy a 24.hu is írja, a VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan és a Rossz versek rendezőjének harmadik nagyjátékfilmjének a történelem legöregebb filmfesztiválján lesz a világpremierje, méghozzá az „Orizzonti” (Horizontok) elnevezésű szekcióban, amelyben rendszerint olyan filmek kapnak helyet, amelyek esztétikájukban és kifejezésmódjukban a legújabb trendeket képviselik. A 80. Velencei Nemzetközi Filmfesztivált 2023. augusztus 30. és szeptember 9. között tartják.

És hogy miyen film lesz a Magyarázat mindenre? Így szól a szinopszisa: 

Nyár van Budapesten. A gimnazista Ábelnek az érettségire kellene készülni, de épp most ébredt rá, hogy szerelmes legjobb barátjába, Jankába. Janka jó tanuló, a vizsga miatt nem kell izgulnia, viszont ő is reménytelenül szerelmes, csak éppen a történelemtanárukba, Jakabba. Jakabnak családja van, pedagógusként próbál túlélni Magyarországon, és korábban már összetűzésbe került Ábel konzervatív apjával. A két részre szakadt társadalom feszültségei felszínre törnek, amikor Ábel történelemérettségije országos botrányba torkollik, ő pedig valahol a két oldal között áll, mindennek a kellős közepén, és még mindig szerelmes.

A filmben olyan színészek kaptak helyet, mint Adonyi-Walsh Gáspár, Znamenák István, Rusznák András, Hatházi Rebeka, Sodró Eliza, Kizlinger Lilla és Urbanovits Krisztina. A film rendezője és forgatókönyvírója Reisz Gábor, a társforgatókönyvíró Schulze Éva. Az alkotást október 5-én mutatják be Magyarországon, a Cirko Film forgalmazásában.

Kiemelt tartalom
A film, ami rólunk szól: megnevettet és könnyeket fakaszt, de főleg óva int a Magyarázat mindenre A film, ami rólunk szól: megnevettet és könnyeket fakaszt, de főleg óva int a Magyarázat mindenre 2023.10.5 18:11

Ahogy Varga Ferenc filmes újságíró a Twitteren rávilágít, ez lesz az elmúlt évek egyik legelismertebb magyar rendezőjének messze leghosszabb alkotása. Míg a VAN 90, a Rossz versek 97 perces volt, addig a Magyarázat mindenre játékideje 157 perc. Varga arról is ír, hogy Reisz harmadik nagyjátékfilmje magyar állami támogatás nélkül készült, a Magyarázat mindenre egyébként a Szlovák Audiovizuális Alap támogatásával forgott.