2023.8.27 9:32
Olvasási idő 3:00
Kremmer Magdi

Így kezdj el újra olvasni, ha már egy ideje nem vettél könyvet a kezedbe

ÉLETMÓD IRODALOM KÖNYV

Ha te is folyton inkább a Netflixet nyomod be vagy a TikTokot görgeted ahelyett, hogy olvasnál valamit, ez a cikk neked szól.

Gyerekkoromban imádtam olvasni. Karácsonyra és a szülinapomra is mindig könyveket kértem, és gyakran egész éjszaka fent maradtam, csak hogy kiolvassam a kedvenc sorozatom legújabb kötetét. Izgatottsággal töltött el, ha kaptam egy új, izgalmas könyvet, amiről még nem hallottam, és mindig olvastam, amikor csak tudtam. Olvastam otthon, a vonaton ülve és órákon a pad alatt, ami miatt ironikus módon egyszer pont a magyartanárom szidott le.

Forrás Touchstone Pictures

Lényeg a lényeg, imádtam a könyveket és a különleges világokat, amikben elveszhetek. Középiskolában izgalmas kötelezőket kaptunk, amiket szívesen olvastam el és könyvklubot is indítottam, mert mindennél jobban meg akartam osztani az olvasási élményeimet másokkal. Aztán ahogy egyetemre mentem, az élvezetből való olvasást felváltották az akadémiai szövegek, a gyakran száraz könyvek és végtelennek tűnő esszék. Még mindig sokat olvastam, mert muszáj volt, de egy idő után azt vettem észre magamon, hogy csak úgy, magamtól már egyáltalán nem vettem könyvet a kezembe. A fáradt agyamnak sokkal könnyebben befogadható volt a legújabb Netflix-sorozat, és akár órákon át kikapcsolt, ha YouTube-videókat nézhettem vagy görgettem a TikTokot. A felismerés, hogy már nem is emlékeztem, mikor fogtam utoljára önszántamból könyvet a kezembe megrémisztett, így elhatároztam: visszaszoktatom magamat az olvasásra. Ha neked is megugrott mostanában a képernyőidőd, vagy egyszerűen szeretnél újra olyan lelkesen olvasni, mint gyerekként, most elmondom, hogyan tudsz újra könyvmollyá válni.

De miért is jó az olvasás?

Lehet, hogy felmerült benned a kérdés, hogy mégis miért kellene olvasnod? Erre egészen egyszerű a válasz: az olvasás egy nagyon jó dolog. Az, hogy kikapcsol és képes egy teljesen másik világba elrepíteni, egyértelmű. Ezzel az olvasás a képzelőerődet és a kreativitásodat is fejleszti. Emellett rengeteg új dolgot lehet tanulni a könyvekből. A szókincsed biztosan bővülni fog az olvasás révén, de rengeteg új információt, tudást is szerezhetsz egy adott korról, kultúráról, és mindezt úgy, hogy közben szórakozol. Az olvasás fejleszti a kognitív képességeinket, többek között a memóriát, és ami nagyon fontos, lelassít és fókuszálttá tesz. Lefekvés előtt is sokkal jobb könyvet olvasni, mint a képernyőt bámulni, aminek bizonyítottan negatív hatása van az alvásciklusra.

Az olvasás fókuszálttá tesz! Forrás Greg Rosenke/ Unsplash

Miért esik nehezünkre olvasni?

Ha te is azt tapasztalod, hogy gyerekként sokkal könnyebben olvastál, mint most, megnyugodhatsz, mert nem veled van a baj. Persze nem lehet mindent a technológiára meg a közösségi médiára fogni, de a 21. században, ahol folyamatos ingerek érnek bennünket, sokkal nehezebb hosszú távon koncentrálni egy könyvre, mint korábban. Gondolj csak bele, ha egy TikTok-videó több, mint egy perc, nagyon érdekesnek kell lennie ahhoz, hogy ne görgess tovább.

Folyamatosan impulzusok érnek bennünket, amelyekre reagálnunk kell, ritkán van arra időnk és lehetőségünk, hogy leüljünk könyvet olvasni. Ha mégis rávesszük magunkat, könnyen elkalandozik a figyelmünk, hiszen a színes, hangos, gyors videókhoz vagyunk szokva.

De nem kell aggódnod, ha most még nehezedre esik az olvasás, mert vissza lehet rá szokni.

Válassz egy könnyű olvasmányt

Jó ötletnek tűnhet, hogy elővedd azt az orosz klasszikust, amit mindig is elakartál olvasni, de könnyen lehet, hogy pár oldal után fel is adod majd, kudarcélménnyel pedig nem jó újrakezdeni valamit. Keress valamilyen egyszerű könyvet, lehet bármilyen ponyva, romantikus könyv vagy akár egy gyerekeknek szóló történet. A lényeg, hogy kössön le és olvasd végig, bemelegítésnek tökéletes lesz!

Olvass el valamit, amit szeretsz

Tizenévesen minden nyáron szertartásszerűen elolvastam A Gyűrűk Urát. Hiába fújtam kívülről, hogy mi fog történni a következő oldalon, imádtam újra és újra eltűnni Középfölde világában. Hogyha van egy könyv, amit régen nagyon szerettél, de már rég nem olvastad el, csapd fel most újra! Biztos jó élmény lesz újraolvasni egy régi történetet, és meg fogja hozni a kedvedet újabbakhoz is!

Olvass minden este lefekvés előtt

Valószínűleg te is a telefonoddal bújsz ágyba. Próbáld meg az esti görgetést olvasásra váltani. Nem kell órákat olvasnod, de ha minden estére beiktatsz 20 perc “olvasási időt”, előbb-utóbb hozzá fogsz szokni a dologhoz. Hidd el, aludni is sokkal jobban fogsz, ha nem a képernyőt bámulod lefekvés előtt.

Kövess be könyves tartalomgyártókat
 

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

Triin Vihur (@wordchild) által megosztott bejegyzés

Mivel tudjuk jól, hogy a közösségi médiát szinte lehetetlen lenne elhagyni, miért ne használjuk arra, hogy meghozza a kedvünket az olvasáshoz? Rengeteg könyves instaoldal és booktok van, ahonnan új és izgalmas könyvekről szerezhetsz infókat.

Próbálkozz hangoskönyvekkel

Ha nagyon nem megy az olvasás, tölts le egy hangoskönyvet. Ha te is folyamatosan multitaskingolsz és nem tudsz sokáig egy könyvre koncentrálni, a hangoskönyv nagyon jó alternatíva lehet. Bármikor berakhatod főzés, takarítás, sétálás, esetleg edzés közben. Ha pedig belejössz a hallgatásba előbb utóbb olvasni is elkezdesz!

Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!