2023.7.21 18:11
Olvasási idő 4:30
Kovács M. Dávid

Playback Péntek: Barbie-filmzene, Blur, Beton.Hofi, Nas, Hősök, Desh és Young Fly a heti megjelenések között

Playback Péntek: Barbie-filmzene, Blur, Beton.Hofi, Nas, Hősök, Desh és Young Fly a heti megjelenések között
Forrás MoziCom / Facebook
ZENE AZAHRIAH BARBIE BETON.HOFI BLUR BONGOR CUT WORMS DESH HŐSÖK MAJRÉ NAS PLAYBACK PÉNTEK THE WEEKND TRAVIS SCOTT YOUNG FLY

New Music Friday Refresher-módra: a Playback Péntekben ezúttal is a hét legizgalmasabb vagy legjobban várt könnyűzenei megjelenéseit gyűjtöttük össze. Ezen a héten Kovács M. Dávid szemlézett néhány friss albumot és dalt.

Albumok

Blur: The Ballad of Darren

35 évvel a megalakulása után The Ballad of Darren címmel hozta ki kilencedik nagylemezét a kilencvenes évek britpop-érájának egyik legmeghatározóbb és legsikeresebb produkciója, a Blur. A 2015-ös The Magic Whip megjelenése után a frontember, Damon Albarn inkább a Gorillazzal volt elfoglalva, míg Graham Coxon gitáros olyan sorozatok zenéin dolgozott, mint The End of the F***ing World és az I Am Not Okay with This, februárban pedig The Waeve nevű duója bemutatkozó lemezével jelentkezett, a dobos Dave Rowntree pedig szintén az év elején hozta ki első szólóanyagát. Az új Blur-lemez azonban újra összerántotta a csapatot, a Wembley-ben adott reunion show-jukat napokig tömjénezte a brit sajtó, és alighanem a most megjelenő The Ballad of Darren sem okoz csalódást. Az album címe egyébként a zenekar egykori biztonsági emberére, Darren "Smoggy" Evansre uta, aki most Albarnnak dolgozik – az album borítóján ugyan nem őt látjuk, de aki megvásárolja a lemezt, valószínűleg megtalálja az ő fotóját is a belső borítók valamelyikén.

 

Barbie: The Album

Csütörtökön a magyar mozikba is megérkezett a nyár – és talán az év – egyik legjobban várt filmje, a Lady Birdöt és a Kisasszonyokat jegyző Greta Gerwig Barbie-című rendezése. A várva várt mozifilm zenei anyaga a hét Grammy-díjas Mark Ronson keze alatt állt össze, a 17 számos anyagon pedig olyan előadókat hallhatunk, mint Lizzo, Sam Smith, Billie Eilish, Nicki Minaj, Dominic Fike, Ava Max, Charli XCX, a Haim vagy a Tame Impala, a film szereplői közül pedig Dua Lipa és Ryan Gosling képviselteti magát egy-egy számmal a soundtracken.

Nas: Magic 2

Nem egészen két évvel a 2021 karácsonyára ledobott Magic után Nasir Jones, azaz Na, Magic 2 címmel dobta le az anyag folytatását. Az album fő producere ezúttal is Hit-Boy volt, akivel 2020-ban kezdett együtt dolgozni a King's Disease-trilógia első, Grammy-díjjal is jutalmazott felvonásával. A pénteken befutott lemezen 50 Cent és 21 Savage is vendégszerepel – előbbi az Office Hours című számban, utóbbi a One Mic, One Gun című bónuszdalban.

Cut Worms: Cut Worms

Az Ohióból származó, de immár jóideje Brooklynban élő Max Clarke illusztrátori munkája mellett Cut Worms név alatt zenél és hoz ki végtelenül könnyen szerethető vintage pop számokat. A bemutatkozó nagylemezét Hollow Ground címmel hozta ki a Jagjaguwar kiadónál 2018-ban, amit két évvel később a Nobody Lives Here Anymore követett, harmadik nagylemezét pedig cím nélkül szabadította rá a világra. Az albumon a Lemon Twigs mögött álló D’Addorio testvérek (Brian és Michael) is közreműködtek.

Számok

Travis Scott, Bad Bunny, the Weeknd: K-POP

Bad Bunnyval és The Weeknddel egyesítette erőit Travis Scott a K-Pop című számhoz, amely a jövő héten érkező, Utopia című nagylemezének első single-je. Ez az anyag lesz Travis Scott első albuma a 2021-es Astroworld-tragédia után: a houstoni fesztivál tíz ember halálát okozta, illetve számos sérültet követelt, az előadónak ezért vissza kellett lépnie a reflektorfényből. Ahogy korábban írtuk, Travis Scott a sokak által várt lemezt Egyiptomban, a piramisoknál mutatja majd be jövő pénteken.

Desh, Azahriah, Young Fly, Lord Panamo: RAMPAPAPAM

„Tedd le a kibaszott telefont, és vegyél egy nagy levegőt végre, és szívjad magadba a természeti erőt“ – énekli Desh és Young Fly közös EP-jének Rampapapam című klipdalában Azahriah. Nem sokkal később két társa (Desh és Young Fly) egészen nyilvánvalóvá teszi, hogy mit is értenek pontosan természeti erő alatt, végül pedig a Pannonia Allstars Ska Orchestra éléről ismert KRSA, azaz Lord Panamo vendégszereplése szerezi meg a produkciót. A trekk az ötszámos Carpe Diem EP húzódala, a hozzá készült klipet Rádli Bence jegyzi.

Beton.Hofi & ANUBII$: ÓCEÁN

„Nekem sokak a hétfők, keddek / megint kurva későn kezdek / nem tudom, kik akik körbevesznek / nekem mindegy, ködbe vesznek“ – szövegeli Beton.Hofi az Óceán című trekkjében, amit ANUBII$-szal együtt jegyez. A számhoz péntek este videó is érkezik, méghozzá Miki357 klipfenegyerek rendezésében. „A playbánia éra hivatalosan véget ér, emez meg az új első pillanata“ – az előadó mindössze ennyit írt az új trekk kapcsán.

 

Bongor: LÖLŐ

„Hallgassatok örökké egyetlen nótát, szív küldi szívnek, végtelenítve egy Pataki, Tóth Gabi, Nagy Feró, Győzike featet“ – löki a vakert Bongor, aki több mint egyéves, formabontó lemeze, a Testi mesék óta először hozott új, önálló felvételt a közönségnek. A Lölő című trekkben ráadásul a NER szinte teljes holdudvara megkapja a magáét, a hozzá készült klip pedig egy betörő történetszálán keresztül erősíti fel a dalszöveg mondandóját.

Kiemelt tartalom
Playback Péntek: St. Vincent, Justice illetve Hundred Sins, Kolibri és Co Lee a hét megjelenései között Playback Péntek: St. Vincent, Justice illetve Hundred Sins, Kolibri és Co Lee a hét megjelenései között tegnap 16:42 -kor

„A LÖLŐ című új dalom a magánember tehetetlen dühéről szól, és a harag utolsó fázisát mutatja be, ahogy a kezdeti sértettség, bosszankodás, majd a gyűlölet és bosszúvágy eljut a bűncselekményekig. Ez a koncepció egyébként ismerős Heinrich von Kleist művéből, a Kohlhaas Mihályból, amiben a rendszer igazságtalansága egy vadállatot farag egy korábban törvénytisztelő, becsületes fickóból. Az az ellentmondás izgatott, hogy vajon meddig lehet elmenni, hogy hogyan válhat valaki egyszerre “hőssé” és bűnözővé, és hogyan csúszik egymásba az igazságérzet hajszolása és a bűncselekmény“ – mesélte a dalról az előadó.

 

Hősök: Maradok bent

A 2001 óta aktív Hősök év elején jelentkezett utoljára új anyaggal. Fennállásuk óta nem is nagyon volt még, hogy ilyen hosszú idő teljen el megjelenés nélkül, és most úgy döntöttek, egy nyári dallal jelentkeznek. A Maradok bent című szerzeményről a szám sajtóanyagában Eckü így mesél:

Menthával idén töltjük be a 40-et, és sok minden átértékelődött bennünk az utóbbi években: tényleg nem a pénz és a csillogás, ezek hajszolása számít, hanem a jó dolgok megélése, maradandó és pozitív élmények gyűjtése, amelyek építik az embert. Sok személyes, családi utalást is elrejtettünk a szövegben. Másrészt tisztelgés is a hiphop előtt, ami 50 éve indult Amerikában. Még mindig itt van, még mindig menő, mi is több mint húsz éve nyomjuk, de ugyanúgy szeretjük.

A Maradok bent klipjében egy két szálon futó történet bontakozik ki, amelyben három mindenféle élethelyzetbe keveredő fiatal sztoriját követhetjük a Balatonon. A videó – igazodva a dalhoz – szintén a nyári hangulatot hozza. A klipet Mentha és Kováts Domonkos rendezte, a dal zenéjét Diaz jegyzi.

Majré: Szabadon

Büszkén jelentjük, hogy Maier Péter kollégánk Majré nevű projektje is új dallal vezeti fel készülő debütlemezét. Az évszakhoz igazodó Szabadon azt a tévhitet kérdőjelezi meg, hogy csak egyedül élhetünk teljesen szabadon. „Kicsit arról is szól, hogy nem tudom magam teljesen átadni egy kapcsolatnak, viszont nagyon szeretném. Az üzenete valahol az, hogy ez igenis megtörténhet, akármilyen nehéz, és meg tudja adni azt a szabadságot, amit az egyedüllét nem, vagy csak hamisan“ – mondja Maier Peti a számról.

Kiemelt tartalom
Playback Péntek: Taylor Swift, Azahriah, Manuel és Wavy a hét megjelenései között Playback Péntek: Taylor Swift, Azahriah, Manuel és Wavy a hét megjelenései között 2024.4.19 18:43

A klippel együtt érkező dalt Dzsúdló állandó producere, Schmidt Gergő Tembo jegyzi. A Pál Ákos rendezésében, Dömötör Anna főszereplésével készült klip alapötletét a Swiss Army Man című film adta, és továbbkövethetjük benne a Rám vigyázol neonzöld öltönyben elszabadult Majré-karakterének felnövéstörténetét. Peti és zenekara július 26-án az A38 tetőteraszán adnak legközelebb koncertet, ahol nem akármilyen leszámolásra készülnek, de az áldozat kilétét csak a színpadon fedik fel. Az áldozati tivornya során a Szabadon is elhangzik majd.

Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!