2023.7.20 16:16
Olvasási idő 1:16
Kovács M. Dávid

Generációkon átívelő társbérlet: Bécsben zseniális megoldást találtak az egyetemisták lakhatási válságára

TÁRSADALOM AUSZTRIA BÉCS LAKHATÁS

Egy bécsi vállalkozás 2015 óta közvetít egyetemistákat idősekhez és idősotthonokba. A fiatalok a lakhatásért cserébe vállalják, hogy segítenek a főbérlőiknek. Így az egyetemisták olcsón jutnak szálláshoz, míg az idősek segítséget és társaságot kapnak.

Bécsben sincsenek könnyű helyzetben azok az egyetemisták, akik albérletet keresnek. A legtöbbjük havonta kevesebb mint 870 euróból él, miközben kevés az olcsó szoba az osztrák fővárosban. Ugyanakkor sok idős ember él egyedül nagy lakásokban.

Ezt ismerte fel a bécsi Wohnbuddy, amely házinénis és -bácsis albérletekbe, illetve idősotthonokba közvetít ki egyetemistákat. A szállásadók, illetve -keresők online és személyes tanácsadás keretében is megadhatják, hogy mit kínálnak és mit keresnek, a Wohnbuddy algoritmusa és munkatársai pedig segítenek nekik megtalálni a tökéletes lakótársat.

Generációkon átívelő társbérlet – jól kijönnek egymással Forrás © Wohnbuddy

Így történt, hogy a 31 éves Valentin, aki a Bécsi Agrártudományi Egyetem hallgatója, már másfél éve albérlő a Vondrak házaspárnál. Mivel a feleség egy betegség miatt kerekesszékbe kényszerült, Valentin besegít az asszonynak és férjének a mindennapi teendőkben, a feleség pedig cserébe főz a fiatalemberre. Valentinnek eleinte meg kellett szoknia ugyan a család két kutyáját, de ma már boldogan vakargatja őket.

Kiemelt tartalom
New European Bauhaus díjat nyert egy magyar projekt, amely kollektív tulajdonú kollégiummal oldaná meg a fiatalok lakhatását New European Bauhaus díjat nyert egy magyar projekt, amely kollektív tulajdonú kollégiummal oldaná meg a fiatalok lakhatását 2024.5.5 10:20

A 26 éves Ayman két évvel ezelőtt Szíriából menekült, és nemrég még anyagi okokból egy menekültszálláson lakott. Ő a Bécsi Műszaki Egyetemen tanul, és szeretne minél előbb megtanulni németül, ezért boldogan költözött be az egyik idősotthonba, ahol egész nap németül beszélnek vele a lakók. Ráadásul egy nyugdíjas tanárnő a szárnyai alá vette és németül tanul vele.

Először azt hittem, hogy majd olyan munkát kell végeznem a lakhatásért cserébe, mint a többi dolgozónak. Helyette kirándulni megyek a lakókkal, kávézunk és meghallgatom az élettörténetüket

– meséli Ayman.

A Wohnbuddyt bárki megkeresheti, aki szállást keres vagy kínál, nem számít a kor, a származás és a szakmai háttér sem. Ezeknek csak később, a megfelelő lakótárs kiválasztásakor van jelentősége.

Fontos ugyanakkor, hogy a szállást kereső hajlandó legyen segíteni idős szállásadójának a mindennapokban és ne egy mogorva fráter legyen. A szállásadónak cserébe kulturált, megfizethető szállást kell biztosítania a bérlő számára, amelynek ára arányban van a szállás méretével és minőségével valamint a nyújtott segítség mértékével.

Kiemelt tartalom
Bécsi kiruccanást tervezel? Jobb, ha tudod: idén már nem nyit ki a város emblematikus múzeuma Bécsi kiruccanást tervezel? Jobb, ha tudod: idén már nem nyit ki a város emblematikus múzeuma 2023.6.2 15:20

A Wohnbuddy munkatársai nemcsak a lakótárs-keresésben segítenek, hanem utána is folyamatosan az újdonsült lakótársak rendelkezésére állnak, hogy segítsék az együttélés szabályainak kialakítását.