2023.7.19 16:08
Olvasási idő 2:50
Kremmer Magdi

Így beszélj a szexről nyíltan a partnereddel – 6 tipp, amivel sokkal jobb lehet a kapcsolatotok az ágyban, és azon kívül is

Így beszélj a szexről nyíltan a partnereddel – 6 tipp, amivel sokkal jobb lehet a kapcsolatotok az ágyban, és azon kívül is
Forrás Sex Education – Netflix
ÉLETMÓD SZEX SZEXUALITÁS
Érzékeny tartalom
A cikk tartalmazhat:
  • terméket vagy szolgáltatást 18 éven felüliek számára
  • szex, meztelenség vagy más felnőtt tartalom
  • erőszakos, véres vagy arra érzékenyek számára nem megfelelő tartalom
Igen, elmúltam 18 éves
És el szeretném olvasni a cikket.
Vissza a nyitóoldalraVissza

A legtöbb szexről szóló cikkben hálószobai trükkökről olvashatunk, a kommunikáció fontosságáról kevés szó esik. Most megmutatjuk miért fontos beszélni a szexről, és hogyan érdemes felhozni a témát a partnerednek.

A hollywoodi mozikból jól ismert szexjelenetek alapján a szex a világ legegyszerűbb dolga. Elsőre is minden tökéletes, nincs semmiféle kellemetlenség vagy nehézség, mindenki élvezi a dolgot és még csak nem is kell beszélni róla, minden megy magától. Nem mondok senkinek sem újat azzal, hogy ez a valóságban természetesen nem gyakran történik így. A szex nem ennyire egyszerű, rengeteg érzés, félelem, szorongás és különböző igények kapcsolódnak hozzá, amelyekről fontos beszélni. Két ember ritkán passzol össze tökéletesen elsőre, ami nem azt jelenti, hogy bármi gond lenne a kapcsolattal, csupán azt, hogy kommunikációra és közös munkára van szükség.

Nem csupán a mozifilmek, de a pornófilmek is teljesen átírták a szexről alkotott képünket. A pornó, ami nagyrészt férfiszemszögből és férfiak számára készült, a férfiakban és a nőkben is megerősíti azt az elképzelést, hogy a szex alapvetően a férfiak élvezetéről szól, a nő pedig leginkább egy szexuális tárgy, aki azért van, hogy kielégítse a partnere igényeit.

A pornó torz képet ad arról, hogy miképpen kell kinéznünk és hogyan kellene teljesítenünk az ágyban, nem beszélve arról, hogy a szex, mint ösztöni, állatias cselekedet és nem pedig intim, romantikus pillanat van bemutatva.

Kiemelt tartalom
Így működik a queerbaiting, a filmipar olcsó trükkje, hogy bevonzza az LMBTQ-nézőket Így működik a queerbaiting, a filmipar olcsó trükkje, hogy bevonzza az LMBTQ-nézőket 2024.6.30 9:28

A szexnek olyan dolognak kellene lennie, ami bizalmon és tiszteleten alapul, és ami mindkét fél számára élvezetes, ennek pedig alapja a kommunikáció. Sokak számára nehéz beszélni a szexről, hiszen úgy gondolják “ideális” esetben szavak nélkül is megérti őket a partnerük vagy épp kínosnak tartanának felhozni bizonyos dolgokat. A szexről való beszélgetés valójában rengeteget segít mind a megfelelő párkapcsolati dinamikák kialakításában, mind a szexuális élet javításában. Sok mindent elmond valakiről, hogy hogyan gondolkodik és beszél a szexről, így már az első együttlét előtt is fontos lenne átbeszélned a partnereddel az esetleges fenntartásaidat, igényeidet. Természetesen nincs gond azzal, ha nem kezdtek el rögtön beszélni a szexről, de egy hosszútávú párkapcsolatban előbb-utóbb fel fog jönni a téma. Kutatások szerint azok a párok, akik gyakran beszélnek a szexről elégedettebbek a szexuális életükkel, hiszen a nyílt kommunikáció mélyebb intimitáshoz és bizalomhoz vezethet, ami az egész párkapcsolatra pozitív hatással van.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

Vanessa Marin (@vanessaandxander) által megosztott bejegyzés

Vanessa Marin szexuálterapeuta Instagramon ír arról, hogy érdemes a szexről kommunikálnunk.

Vanessa Marin szexuálterapeuta férjével Xanderral írt közös könyvében, a Sex Talks-ban beszél arról, hogyan érdemes beszélnünk a szexről.
A házaspár szerint a következő tanácsok segítenek abban, hogy könnyebben menjen a szexről való kommunikáció:

Tisztázd a szándékaidat

Sokan kellemetlenül érzik magukat, ha a szexre terelődik a téma. Mielőtt nekikezdenétek egy mély vagy épp nehéz beszélgetésnek, mondd el a partnerednek, hogy mi az, amiről beszélni szeretnél és miért. A félelmeidről vagy az igényeidről van szó? Mondd el, hogy szerinted miért fontos beszélni ezekről a dolgokról és hogy a cél az, hogy jobban érezzétek magatokat az ágyban.

Egy csapat vagytok

Veszekedések során nagyon nehéz nem minden párkapcsolati nehézséget a másik számlájára írni, ahogy a szexről való kommunikáció során is nehéz lehet nem különálló  egyénként tekinteni a másikra. Ne felejtsétek el, hogy a kapcsolatban egy csapat vagytok és együtt kell megoldást találnotok a problémákra és közösen kell dolgoznotok azon, hogy a szex jobb legyen.

Ne akarjatok mindent egyszerre megoldani

Ha elkezdtek beszélni a szexről könnyen lehet, hogy hirtelen rengeteg igény, nehézség, probléma kerül a felszínre, ami egyszerre sok tud lenni. Próbáljatok meg egy időben egy dologra koncentrálni és azt mélyen átbeszélni, körüljárni. Nem kell mindent rögtön megoldani, lesz még elég időtök megbeszélni a dolgokat!

Forrás Sex Education – Netflix

Nyugodt körülmények közt beszéljetek

Nemcsak a szexről való kommunikációban, de bármilyen konfliktus során nagyon fontos az asszertivitás. A szexualitás azonban kimondottan érzékeny téma, ezért teremtsétek meg a megfelelő körülményeket egy ilyen beszélgetéshez. Ne álljatok neki éhesen vagy hulla fáradtan a szexuális életetekről beszélgetni, mert annak nem lesz jó vége.

Maradj nyitott

Ha szeretnétek változtatni dolgokon elengedhetetlen, hogy nyitottak legyetek a változásokra. Fogadjátok el, hogy az új dolgok nem mennek rögtön és lehet, hogy valami, ami jó ötletnek tűnik, mégsem jön be nektek.

Hallgasd meg a partnered

Ahhoz, hogy tényleg beszélgessetek és ne csak egyikőtök mondja a magáét nagyon fontos, hogy tényleg hallgasd meg a partneredet. Próbáld meg megérteni a másik helyzetét, figyelj a partnered igényeire és a mondandójára. Ha ráveszitek magatokat arra, hogy beszélgettek a szexről, ne beszéljetek el egymás mellett!

Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, Instagramon, YouTube-on és a Facebookon is!