2023.7.19 13:05
Olvasási idő 0:55
Szöllősi Anna

A fiatalok inkább élnének utazás nélkül és elhízva, mintsem hogy feladják a telefonnyomkodást

TECH-TUDOMÁNY FIATAL FELNŐTTEK KUTATÁS SOCIAL MEDIA SZEX

A kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy a fiatalok lemondanának-e a finom falatokról, az alkoholról, a szexről, vagy akár az egészségről a közösségi médiás platformokon töltött idő kedvéért, a válaszok pedig helyenként elég megdöbbentőek.

A Windsori Egyetem kutatói az International Journal of Social Media and Online Communities című folyóiratban publikálták a tanulmányt, amit 750, 16 és 30 év közötti kanadai fiatal bevonásával készítettek. A válaszadók mintegy 95%-a mobiltelefonon látogatja a social media felületeit (a legnépszerűbbek a Facebook, az Instagram és a Youtube.) Az átlagéletkor 24 év volt, és a megkérdezettek többsége legalább egy évtizede, tehát gyerekkora óta használja a közösségi alkalmazásokat, és felük naponta legalább kilencszer csekkolja is ezeket az oldalakat, leggyakrabban reggel és este.

A felmérés során arról kérdezték a résztvevőket, hogy az alábbi dolgok közül melyeket áldoznák fel a social media oltárán: étel/ital, hobbi, vagyon, karrier, külsőségek, kapcsolatok, egészség és élet.

A válaszadók mintegy 40 százaléka hajlandó lenne lemondani a koffeinről, az alkoholról és a videojátékokról. További 30 százalékuk felhagyna a sportolással, a tévénézéssel és még a kedvenc éttermét is messziről kerülné egy teljes évig.  

Ami a külsőségeket illeti: 10-15%-uk inkább felszedne hét kilót, leborotválná a fejét, feladná a jogosítványát, soha többé nem utazna és légkondi nélkül élne. A fiatalok az egészséget valamivel előrébb helyezték: a résztvevők kevesebb mint öt százaléka mondta csupán, hogy hajlandó lenne szexuális úton terjedő fertőzést elkapni vagy életveszélyesen megbetegedni. 

 
Százból közel tíz résztvevő azonban abba is beletörődne, ha nem vállalhatna gyereket a jövőben, nem szexelhetne vagy fel kéne adnia egy évet az életéből a social mediáért cserébe, százból öt akár öt évet, míg százból három tíz évet is feláldozna.