2023.7.4 10:38
Olvasási idő 2:04

Ilyen következményei lehetnek, ha nem használsz fényvédőt a nyári napsütésben

ÉLETMÓD BŐRÁPOLÁS

A fényvédő krém használata ma már nemcsak a nyári napsütésben elengedhetetlen: mutatjuk, mi történhet, ha nem védekezel az UV-sugarak ellen.

A napsugarak káros hatásáról egyre több szó esik, azonban sokan nem tudják, milyen tényezők állnak a figyelmeztetés mögött. Az arcunkra például nem elég a naptej, speciális védelemre van szüksége, hogy hosszú távon is egészséges, fiatalos és megfelelően hidratált maradhasson. A Helia-D bőrgyógyász szakértője, Dr. Asztalos Gabriella most összefoglalta, mi történik az arcbőrrel, ha napfény éri, és hogyan védekezhetünk a káros sugarak ellen.

Minden időben érdemes fényvédőt használni. Forrás GETTY IMAGES

A sokak által áhított barnaságnak komoly ára lehet. Az UV sugárzás azon túl, hogy a bőr idő előtti öregedését okozza, különféle bőrdaganatok képződésének kockázatát is fokozza. Sokan nem tudják, hogy a bőr egészségének megőrzéséhez nem elegendő az időszakos naptejhasználat, a hétköznapokon is szükségünk van megfelelő fényvédelemre. A legfontosabb termék ehhez egy széles spektrumú (50) UV-védelmet nyújtó fényvédő krém, amely a napi rutinunkba beépítve hosszútávon az anti-agingben is hű társunkká válhat.

Naptejjel is barnulhatunk

Asztalos Gabriella szerint talán az egyik legelterjedtebb mítosz, ami miatt sokan nem védik megfelelően a bőrüket, hogy a fényvédők meggátolják a bőr barnulását.  Ezek a termékek azonban úgy lettek kifejlesztve, hogy kiszűrjék a káros sugarakat, a barnulást okozók viszont ugyanúgy eljussanak a bőr megfelelő rétegeibe. A szakértő úgy véli, a fényvédők használata tehát akár egyenletesebb barnulást is eredményezhet, a testfelületen eloszló napsugarak pedig a bőr károsítása nélkül tudják kifejteni hatásukat. 

A bőr nem felejt

Asztalos Gabriella arra is felhívta a figyelmet, hogy az életkor előrehaladtával a bőrt ért UV sugárzás, illetve az általa kiváltott biológiai hatás összegződik. A napimádók nemcsak ráncosabb és rugalmatlanabb bőrrel fizetnek a korábbi barna bőrért, hanem megnő a bőrdaganatok kialakulásának kockázata is.

Kiemelt tartalom
Egész életünkben védekeznünk kellene ellene, de sokan nem tudjuk, hogyan – Ezek a bőrrák különböző típusai Egész életünkben védekeznünk kellene ellene, de sokan nem tudjuk, hogyan – Ezek a bőrrák különböző típusai 2024.1.31 16:27

A napsütés akár hiperpigmentációt is okozhat, amelynek oka a napfény hatására történő túlzott melanintermelés. Az így keletkezett szeplők és májfoltok örökké velünk maradnak, csak halványítani tudjuk őket. A rosaceával küzdőknek is érdemes fokozottan figyelnie, ha napra mennek, hiszen az értágulattal járó betegséget az erős napsütés ronthatja, és fájdalmas pirosodást okozhat.

Magas faktorszámú védelemmel is lehet barnulni! Forrás GETTY IMAGES

Minél nagyobb a faktorszám, annál jobb

A fenti tüneteket Asztalos Gabriella szerint megelőzhetjük, ha kifejezetten széles spektrumú (50) UV-védelmet nyújtó készítményeket használunk. Minél magasabb faktorszámú egy készítmény, annál hosszabb ideig véd a káros sugarak ellen, így amikor csak rövidebb ideig tartózkodunk a napon, elegendő egyszer alkalmazni őket a reggeli rutin során.

Természetesen, ha sokat vagyunk a szabadban vagy strandolunk, akkor alapszabály, hogy délelőtt 11 és délután 3 óra között menjünk árnyékba, a fényvédőt pedig 2 óránként, valamint minden vízbemerülés után kenjük újra. A legjobb védelmet nyújtó termékeken keressük az SPF50+ feliratot, ezek képesek a káros sugarak több mint 97 százalékát kiszűrni. 

Figyeljünk a kétujjas szabályra!

Ha beszereztük a számunkra legjobb terméket, a felvitelnél ügyeljünk arra, hogy a fényvédő legyen az arcápolási rutinunk utolsó lépése, hiszen, ha plusz réteget helyezünk fel rá, az csökkentheti a hatásfokát. A szakértő szerint a megfelelő mennyiségű fényvédő 2 mg/cm2, aminek kiméréséhez csak húzzunk egy-egy krémcsíkot a két ujjunk belső felére, majd vigyük fel az arcbőrre és a nyakunkra.

Kiemelt tartalom
Meggyűlik a bajod az aknéval? Vedd fel a kesztyűt arcbőrünk ősellensége ellen a La Roche-Posay áttörő új formulájával! Meggyűlik a bajod az aknéval? Vedd fel a kesztyűt arcbőrünk ősellensége ellen a La Roche-Posay áttörő új formulájával! 2023.11.3 16:35

Asztalos Gabriella hangsúlyozta, hogy a fényvédő és a smink felvitele között érdemes várni 10 percet, hogy a krém egyenletesen eloszolhasson az arcon, mielőtt egy újabb terméket vinnénk rá. Egyes termékek  úgy lettek kifejlesztve, hogy könnyen felszívódnak, nem ragadnak, egyben alkalmasak a kiszáradt bőr hidratálására is, és a lehető legmagasabb hatásfokkal védik a bőrünket a káros sugaraktól.