2023.6.16 18:23
Olvasási idő 2:53
Maier Péter

Playback Péntek: Hundred Sins, The Weeknd, és veryraredome a hét legizgalmasabb megjelenései közt

Playback Péntek: Hundred Sins, The Weeknd, és veryraredome a hét legizgalmasabb megjelenései közt
Forrás Abel Tesfaye IG
ZENE MAGYAR ZENE PLAYBACK PÉNTEK ZENE

New Music Friday Refresher-módra: a Playback Péntekben ezúttal is a hét legizgalmasabb könnyűzenei megjelenéseit gyűjtöttük össze. Ezen a héten Maier Péter szemlézett három albumot, és válogatott mellé néhány friss dalt is.

Albumok

veryraredome: Nektek a Nyárra!

Az elmúlt évek egyik legizgalmasabb zenei trendje, a hyperpop már itthon is bontogatja a szárnyait, és ebben nagy szerepe van veryraredome-nek aki részt vállalt abban is, hogy a Hyperpop Hungary közösség össze tudjon szerveződni. A hangzás egyik hazai pionírja elhozta új albumát, amelyet sok szeretettel küld nekünk a nyárra. A nyolcszámos lemez tele van ismeretlen, de ígéretes közreműködőkkel, és összességében a cím is jól leírja a dalok hangulatát. Túlszaturált kép ugrik be róla egy színes mezőről, ami különböző színű virágokkal van tele, és rengeteg rovar zümmög az ember fülébe. Kicsit olyan ez a műfaj is, hogy kell hozzá egy nyugodt, nyitott fül, de ha azzal rendelkezik az ember, akkor a Nektek a Nyárra! albummal szép fejest lehet ugrani abba a hangzásba, amely talán legjobban rezonál a korral, amiben élünk.

BRSK: Growth

Debütáló nagylemezzel érkezett BRSK, a brit elektronikus zenei világból merítkező magyar producer. Borsik Tamás új albumának második bevezető single-je nemrég éppen nálunk debütált, most pedig megérkezett a 10 számos Growth is, amely nem véletlenül kapta ezt a címet.  „Kezdetben a koncepció része volt, hogy más, hazai producerekkel is együtt dolgozom, de ahogy épült a lemez, fokozatosan elengedtem az ötletet. Egyrészt felismertem és elfogadtam, hogy az alkotási folyamat nálam egy egyszemélyes műveletként tud igazán kibontakozni, másrészt így lehetett igazán személyes a végeredmény. Többek között ezekre is utal a Growth cím, sokat értettem meg magamból a lemez készítése alatt, ami több mint egy évet ölelt fel.” – mondja az anyagról BRSK a Recordernek. Egy biztos: a producer olyan zsánerek mezejére lép, amelyekből óriási a hiány (és sajnos a kereslet is) a magyar piacon, így akiben megmozdul valami a 2-step/garage-ütemekre, mindenképpen ismerkedjen meg a munkásságával.

King Gizzard and the Lizard Wizard: PetroDragonic Apocalypse; or, Dawn of Eternal Night: An Annihilation of Planet Earth and the Beginning of Merciless Damnation

Sok újságíró megkönnyíti a munkát azzal, hogy lerövidíti az album címet, és szerintem nekünk is elég egyszer kiírni az ausztrál King Gizzard & the Lizard Wizard huszonnegyedik (!) albumának a címét. Ők az a zenekar, akiket minden zenegeek imád, ebben pedig nagy szerepe van annak, hogy kevés banda csinál ilyen radikálisan különböző dolgokat, ráadásul tele izgalmas megoldásokkal, embertelen hosszú számokkal és rengeteg hülyeséggel (nem rossz értelemben). Ezúttal a metálos énjüket vették elő, és készítettek egy erősen trash metal-jellegű albumot, amely leginkább a 2019-es Infest the Rats' Nest irányába nyúl vissza.

Számok

Hundred Sins, DZSINDZSER, Brenka: bocsi

Nemsokára jön Hundred Sins új, Operett című EP-je, legalábbis erre utalnak a producer posztjai a közösségi médiában. Meg is érkezett róla az első szám, amelyen Dárdai Blanka, avagy Brenka, illetve Závodi Marci, azaz DZSINDZSER működnek közre. Labirinth-et idéző r'n'b-vokálok, plusz a jól megszokott Hundred Sins hangzás a monumentális szintetizátorokkal, amelyek először egy melankolikus hangulatot teremtenek meg, majd egy switch utáni drum'n'bass outrónak nyújtanak hátteret. A zene készítésében egyébként a mostanában gyakran megmutatkozó Beatrick producer is közreműködött.

The Weeknd, MIKE DEAN, Suzanna Son, Future: The Idol Episode 2 (kislemez)

Úgy tűnik, minden epizódhoz érkezik pár dal a nem túl nagy elismertsége szert tevő The Idol sorozat kampánya alatt. Eddig két epizódon vagyunk túl, a másodikhoz pedig most három szám is jött, amelyek egy, a szériához kapcsolódó nagylemez részét képezik majd. A Family egy lassú ballada Suzanna Son fő- és The Weeknd mellékszereplésével, míg a Devil's Paradise egy filmzenés jazz-opusz a legendás producer-hangmérnök Mike Deantől. Ezek mellett pedig ott van még a szintén jazz-szafoxonokat megszólaltató Double Fantasy, ami egy elég tipikus Weeknd-ballada, rajta egy elég tipikus közreműködővel, Future-rel. 

Peggy Gou: (It Goes Like) Nanana

2021 után dob le új szólószámot Peggy Gou, Berlinben élő dél-koreai DJ-producer. Új dala a 90-es évek ibizai hangulatát idézi, és némi hasonlóságot is mutat ATB 9PM (Till I Come) című slágerével. A tropical house világát idéző dalról az alkotó a következőt mondta: „Van egy érzés, amit mindannyian ismerünk, de nehéz leírni: a szeretet, a melegség és az izgalom érzése, amikor barátok és szeretteink vesznek körül, és az energia önmagáért beszél. Nehéz szavakba önteni, de számomra ez úgy hangzik, hogy »nanana!«“

Belga: Gyúrni kéne

2021-es Karnevál albuma óta először hallat magáról a Belga, és rászól a lustálkodókra: gyúrni kéne! A kondis élet nem a legeredetibb választásuk a kifigurázások tárgyát tekintve, de még így is nehéz nem megmosolyogni az olyan elszólásokat, mint a „azt mondja, az se jó“, vagy a „vádlifrakció“. Kíváncsian várjuk, miket tud még hozni a közeljövőben a „magyar vicces zene“ alfáját és omegáját jelentő Belga.