2023.6.8 17:34
Olvasási idő 2:16
Somogyi Marci

Visszavonult a futball badass zsenije, és magával vitte a hálószaggató ollózásokat – 7 izgalmas sztori Zlatan Ibrahimovic életéből

Visszavonult a futball badass zsenije, és magával vitte a hálószaggató ollózásokat – 7 izgalmas sztori Zlatan Ibrahimovic életéből
Forrás Piero Cruciatti / Anadolu Agency / Getty Images
SPORT FOCI ZLATAN IBRAHIMOVIC

41 éves korában, könnyeivel küszködve jelentette be visszavonulását Zlatan Ibrahimovic, az AC Milan svéd legendája. Búcsúja jó apropót ad arra, hogy néhány izgalmas tényen keresztül végigtekintsünk a világklasszis pályáján.

Minden sportnak megvannak a maga megosztó legendái: ami az NBA-nek Dennis Rodman, vagy a tenisznek John McEnroe, az napjaink labdarúgásának Zlatan Ibrahimovic volt. Hatalmas egójuk, botrányok kísérte pályájuk szinte garantálta, hogy ne lehessen szó nélkül elmenni mellettük, mégis mindenki tudta róluk, hogy egytől egyig korszakos zsenik. Ám a hétvégén a profi labdarúgás is mérföldkőhöz érkezett, Ibra ugyanis bejelentette, hogy szögre akasztja a stoplist. Ennek apropóján gyűjtöttünk néhány érdekességet a svéd csatár pályafutásáról.

Kiemelt tartalom
Egész életedben fitt maradnál? - Zlatan Ibrahimović megmondja, hogyan csináld Egész életedben fitt maradnál? - Zlatan Ibrahimović megmondja, hogyan csináld 2023.1.21 10:49

1. Nem csak a focipályán mutatott be karaterúgásokat

Aki ismeri Ibrahimovicot, annak biztosan az emlékezetébe égett a futballista 2012-ben lőtt legendás gólja, amikor a svéd válogatott játékosaként a levegőben egy kitekert karaterúgással bombázta a labdát az angol hálóba. Volt honnan merítenie, hiszen kétszeres fekete öves taekwondós, bár az egyik öv csak tiszteletbeli, amit az olasz küzdősportszövetségtől kapott, a másik viszont igazi, amit még 17 évesen szerzett.

 
2. A svédek igét alkottak Ibrahimovic nevéből

Ibrahimovic akkora legendának számít hazájában, hogy még egy igét is alkottak a nevéből: a “to zlatan” magyarul nagyjából annyit jelent, hogy valaki valamit extra nagy tehetséggel csinál. Nem csoda, hogy a svédek ennyire szeretik, hiszen a szülei révén a bosnyák vagy a horvát válogatottat is választhatta volna, ő mégis inkább a skandináv ország csapata mellett döntött, hiszen ott tanult meg mindent a fociról.

3. Burgerrel tisztelegtek előtte Párizsban

A futballista pályája során számos ország több topcsapatában is megfordult, többek között a francia PSG-ben is játszott, a Párizs külvárosában található Doddy’s Coffee pedig egy saját kreációval szeretett volna tisztelegni a legenda előtt. Burgerük olyan, mint a játékos: masszív és kiemelkedik a többi fogásuk közül – legalábbis az étterem szerint. A szendvicset egy 600 grammos marhahúspogácsa, háromfajta sajt, bacon és házi buci alkotja, ami valóban tökéletesen passzol az ikonhoz.

4. Egyszer egy focicsapatnyi játékkonzolt osztott szét

Szintén a párizsi időszakhoz köthető, hogy egy zseniális év után – 2013-ban – Zlatan Ibrahimovic úgy döntött, egy igazi vezérnek illik megjutalmaznia a csapattársait, és úgy találta, erre a legmegfelelőbb ajándék egy-egy limitált, a saját aláírásával ellátott Xbox One lesz, amit a csapat minden egyes játékosa megkapott.

5. Már kisiskolás kora óta tudja, hogy mit akar

Zlatan Ibrahimovic még általános iskolásként egyszer azt a feladatot kapta, hogy egy fogalmazásban fejtse ki, hogyan látja magát felnőttként. A későbbi sztárjátékos már kisfiúként sem volt híján az önbizalomnak: azt írta, hogy Olaszországban fog focizni, ahol ő lesz a legjobb játékos, hatalmas vagyona, illetve még egy tengerparti villája is lesz. És lássatok csodát, igaza lett!

6. Egy jó ügyért sokkolta a világot

Ibrahimovic nem volt ám mindig így pizsibe varrva. Szintén a párizsi évei alatt történt, hogy amikor egy gólörömnél levette a felsőjét, a szurkolók megdöbbenve látták, hogy egyik napról a másikra az egész teste ki lett tetoválva.

Kiemelt tartalom
„A Wembley-ben állva mintha az utolsó kívánságom teljesült volna“ – Interjú Siklósi Petrával, aki a Nottingham Forestet is fotózta „A Wembley-ben állva mintha az utolsó kívánságom teljesült volna“ – Interjú Siklósi Petrával, aki a Nottingham Forestet is fotózta 2024.2.24 10:12

Utólag kiderült, hogy mindez egy jó ügy érdekében történt: a játékos testét ugyanis a világ különböző pontjain élő, éhező gyerekek nevei és rajzai borították – ezzel kívánta felhívni a figyelmet a világot sújtó éhezésre.

Zlatan Ibrahimovic a PSG játékosaként ünnepli gólját egy 2015-ös mérkőzésen. Forrás Jean Catuffe / Getty Images

Ezek a tetoválások persze nem voltak igaziak, és mára már valódi mintákra cserélte őket, azt mindenesetre el kell ismernünk, hogy eléggé hatásos és figyelemfelkeltő volt ez az akció.

7. Sosem felejtette el, honnan jött

Mikor gyerek volt, Ibrahimovic egy kis, kavicsos pályán kezdte el megtanulni a foci alapjait Malmőben. A pálya mindössze néhány méterre volt édesanyja otthonától, így lényegében éjjel-nappal volt lehetősége gyakorolni.

Később, mikor ismert focista vált belőle, nem felejtette el meghálálni ezt a lehetőséget, és a Nike-val közreműködve egy vadiúj, gumiborítású, elkerített pályát varázsolt az addigra már szebb napokat is látott, jócskán leharcolt placc helyére.