2023.1.21 10:49
Olvasási idő 2:07
Maier Péter

Egész életedben fitt maradnál? - Zlatan Ibrahimović megmondja, hogyan csináld

SPORT SPORT ZLATAN IBRAHIMOVIC

A focista GQ-nak árulta el, milyen elveket követ, hogy 41 évesen is élsportoló maradjon.

Manapság egyre kitolódik a focisták karrierjének élettartama. Míg régebben egy 32 éves labdarúgó már a visszavonulásán gondolkodott, most a 35 éves Lionel Messi simán a világ egyik legjobbja. És akkor még nem beszéltünk Zlatan Ibrahimović-ról, aki 41 évesen – ugyan már csak elvétve pályára lépve, de – az AC Milanban, egy olasz élcsapatban játszik. Ibra ezen a téren a futball Beyoncéja vagy Madonnája, felháborítóan jó formában van, pedig 40 felett ez sztárfocistáknál sem magától értetődő. 

De hogyan tartja fenn ezt a formát a svéd játékos? Ibrahimović a H&M Move Empower Collection arcaként a GQ-nak árulta el, milyen elvek mentén éli az életét, hogy 40 felett is topformában érezze magát.

H&M Move kampány Forrás H&M

Állandóan mozgásban

„Csak akkor vagyok boldog, ha mozgok, így elég magától értetődő, hogy fenn tudom tartani ezt az állapotot. Képtelen vagyok nyugodtan ülni. Amikor gyerek voltam, akkor is túl sokat mozogtam – biztos ezt mondanák a tanáraim is.“ – mondja a Milan csatára. Szerinte sose volt problémája a motivációval, és nem elégszik meg semmivel, mindig új szintre akarja emelni magát, kihívások elé állítja a testét. „Az életed minden pillanata kulcspillanat. Hozz jó döntést, legközelebb lift helyett menj fel a lépcsőn!“ Ok, köszönjük, Ibra, ezt már hallottuk, mid van még?

A jóga sok mindenen átsegít

Elég nehéz elképzelni azt az embert, aki karrierje során 10 piroslapot kapott, hogy apró mosollyal az arcán, csukott szemmel vibe-olgat a tudatalattijával, pedig Ibra szerint kevés dolog tud olyan hasznos lenni, mint a jóga. Rengeteg kemény időszaka volt karrierje során, különösen a sérülései miatt, és ez nagyon sokat segített neki. Pedig – ahogy ő fogalmaz – teljesen más mozgásforma, mint amihez hozzászokott: semmi fizikai kontak, semmi sietség, csak lassú mozdulatok. Elég más, mint a modern labdarúgás, de Ibra szerint hasznosítani tudja a pályán, amit a jógában megtanul. Amúgy meg egyébként is mindig érdemes kipróbálni új dolgokat – legalábbis egy 41 éves világsztár erre bíztat mindenkit.

H&M Move kampány Forrás H&M

Maradj versenyben!

Legyél mindig kompetitív! – ezt mondja Zlatan Ibrahimović, akiről talán meg nem mondanád, de nagyonis versenyző típus! „Az én életem a bizonyíték, hogy te is sikeres lehetsz“ – állítja ő, akit mindig az motivál, hogy jó példát mutasson az újabb generációknak. Szerinte kitartást lehet meríteni abból, ha nem akarsz leégni a gyerekek előtt, ebben azért lehet valami.

Figyelj oda a kajára!

Ezt se hallottuk még sosem, ugye? Ibra arra bíztat minket, hogy figyeljünk oda a testünkre folyamatosan, és azzal tápláljuk, amire jól reagál. Neki a tészta, a hús, a hal és a tojás működik igazán, és az, hogy erre rájött, nagyban hozzájárult ahhoz, hogy sokáig elit formában maradhasson. Ja, és az alvás is nagyon fontos! A testnek regenerálódnia kell. A focista szerint nincs szükség tökéletes kondíciókra meg edzőteremre, hogy a testünket erősítsük, neki is sikerült, pedig fiatalkorában nem voltak túl jó lehetőségei.

H&M Move kampány Forrás H&M

A változatosság a királyi élet kulcsa

Ibrahimović szerint rengeteg mindent ki kell próbálni, hogy igazán segítsük a saját mentális és fizikai fejlődésünket. Több sportot, több edzésformát bevinni a rutinunkba, ezeket pedig folyamatosan variálni. Ha saját magából indul ki, neki is rengeteg hobbija van, még a színészetet is kipróbálta. Szintén inspirálja az, ha másokért dolgozhat. A jövőben is mindent meg fog tenni, hogy az embereket rábírja a mozgásra – erről szól a H&M Move kampány, amiben részt vesz.

Ha életmódváltás előtt jártok, reméljük, mindent megtudtatok a svéd focistától arról, hogyan is kell csinálni.