2023.6.5 16:27
Olvasási idő 0:36
Szöllősi Anna

Japánban az emberek elfelejtettek mosolyogni, jó pénzért újra megtanítják nekik

ÉLETMÓD JAPÁN

A tartós maszkviselés miatt nemigen használták az arcizmaikat.

Az ázsiai országban a szmog, nátha és egyéb szezonális betegségek ellen is szokás volt arcmaszkot hordani már a koronavírus előtt is, sőt a legtöbben azóta sem vették le: egy helyi felmérés szerint a lakosság 55%-a ugyanolyan rendszerességgel viseli, mint amikor kormányzati előírás volt, és csupán 8%-uk hagyta el teljesen.

Nem csoda hát, hogy az emberek annyira megszokták a maszkviselését, hogy az agyuk kábe elfelejtette, hogyan kell használni az arcizmokat, ezért sokaknak újra kell tanulni mosolyogni. A 20 éves Josida Himavari arról számolt be a Sky News-nak, hogy egy mosolyinstruktorhoz jár órára, aki segít neki és társainak újra „aktiválni“ a mosolygáshoz szükséges izmokat.

Az egyéni kurzus 7700 jenbe, azaz kábé 19 ezer forintba fáj, amire az utóbbi időben több mint négyszeresére nőtt az igény. Kavano Keiko szerinte egyre többen akarnak újra mosolyogni, ami a turizmus növekedésével is összefüggésbe hozható. „Egy mosoly azt mutatja: nincs nálam fegyver, nem jelentek rád veszélyt” – mondta el a lapnak.