2023.5.31 9:52
Olvasási idő 0:54
Masszi-Rigó Csilla

Az emberiség kipusztulásával fenyegethet a mesterséges intelligencia – mondják a nagy tech-cégek vezetői

TECH-TUDOMÁNY AI MESTERSÉGES INTELLIGENCIA

Ha a világ legbefolyásosabb tech-cégeinek vezetői azt mondják, halálos fenyegetést jelenthet az emberiségre a mesterséges intelligencia, nos... Lehet érdemes lenne rájuk hallgatni.

Sam Altman, a ChatGPT-t működtető OpenAI vezérigazgatója, Demis Hassabis, a Google DeepMind vezérigazgatója és Dario Amodei is az Anthropictól is aláírták azt a nyílt levelet, amely a Centre for AI Safety oldalán jelent meg, és amelynek fő üzenete éppenséggel az, hogy 

„a mesterséges intelligencia általi kihalás kockázatát a világjárványok és az atomháború veszélyével kellene egyenrangúként kezelnie a politikai döntéshozóknak.” 

A levelet eddig 350-en írták alá, érdekesség pedig amellett, hogy pont a mesterséges intelligencia fejlesztésével és széles körben való alkalmazásával foglalkozó cégek vezetői a múlt héten fektették le egy közleményben a biztonságos MI-működés alapjait. 

Vajon pontosan milyen veszélyekre gondoltak a levél aláírói? Forrás GETTY IMAGES

A közlemény szerint három alappilléren kell majd nyugodnia a mesterséges intelligencia fejlesztésének: az MI-fejlesztőcégek közös együttműködésére, a technológia alapját jelentő nagy nyelvi modellek további kutatására valamint egy nemzetközi MI--bizonsági szervezet létrehozására. 

Kiemelt tartalom
Magyarországon startol el az első nemzetközi AI Filmfesztivál Magyarországon startol el az első nemzetközi AI Filmfesztivál 2024.2.29 17:36

Az OpenAI vezetője, Sam Altman éppen a múlt héten tett ellentmondásos kijelentéseket, hiszen míg korábban azt mondta, támogatja, hogy a nagy fejlesztők modelljeit a kormánnyal kelljen engedélyeztetni, néhány nappal később már csavart egyet álláspontján, és azt nyilatkozta, hogy amennyiben az EU túlszabályoz (és most éppen igencsak szigorú szabályrendszert szeretne bevezetni az MI-működés kapcsán az EU), az OpenAI kivonulhat Európából. Altman végül visszavonta ezt a kijelentését. 


A levelet aláírta többek között Geoffrey Hinton és Yoshua Bengio is, akik 2018-ban Turing-díjat kaptak a mesterséges intelligencia fejlesztésével kapcsolatos munkájukért. A közleményben külön kiemelték a Facebookot és Instagramot is üzemeltető Meta vállalatot, amiért annak vezetői nem írták alá a levelet.