2023.5.26 15:37
Olvasási idő 3:33
Szécsi Krisztián

Playback Péntek: Wavy, Dua Lipa, DESH, Szlimmy és Steksz a hét megjelenései között

Playback Péntek: Wavy, Dua Lipa, DESH, Szlimmy és Steksz a hét megjelenései között
Forrás @_szlimmy/ Instagram
ZENE BARBIE CO LEE DESH LANA DEL REY PLAYBACK PÉNTEK TAYLOR SWIFT

New Music Friday Refresher-módra: a Playback Péntekben ezúttal is a hét legizgalmasabb könnyűzenei megjelenéseit gyűjtöttük össze. Ezen a héten Szécsi Krisztián szemlézett két igazán különleges magyar albumot és válogatott mellé néhány friss dalt is.

Albumok

Wavy: Babel

A Wavy csapata körülbelül egy évnyi zenélés után droppolta debütáló lemezét, a Babelt, mely szintén egy – a zenei közegekben oly megszokott – alkotó táboros elvonulás eredményeként született.

Már maga az anyag címe is hűen tükrözi, milyen zeneiségre számíthat a hallgatóság: a sokszínűség nem csupán az upbeat trap, hip-hop, blues és dzsesszelemekben nyilvánul meg, de a bibliai Bábel-történetnek megfelelően a többnyelvűség is igen szépen végigível a lemezen, hiszen a magyar dalok mellett angol szövegekkel is találkozhatunk. 

„Mivel a lemez születése egy intuitív, improvizatív, alternatív, sőt helyenként káoszos folyamat volt, ez a jelleg képeződött le tartalmilag is – ezért lett a címe: BABEL. Bábel tornyát azért kezdték el építeni az emberek, hogy egy szintre kerüljenek Istennel, és a torony építése egy nagyon megtervezett, strukturált dologként indult. Szisztematikusan zajlott a munka annak érdekében, hogy szintet lépjen az emberiség – de Isten nem akarta ezt a szintugrást, és meghiúsította az építkezést. Megkeverte az akkori nyelvet és többet csinált belőle, így az emberek egyetértés és közös nyelv hiányában nem tudtak precízen együtt működni. Tehát, ebből a történetből kiindulva a mostani káoszos világrenden felül két oka van annak, hogy a BABEL címet adtuk a lemeznek. Az egyik az, hogy ez az első olyan hazai rap lemez ami többnyelvű. A srácok közül többen rappelnek angolul is – ráadásul jól, és nem úgy, hogy szekunder szégyenérzeted van a dalok hallgatása közben. Innen a többnyelvűség/nyelvi keveredés része a dolognak“ – nyilatkozta a kollektíva alapítója, Bornemissza Márk a Hajógyárnak. 

Kiemelt tartalom
Playback Péntek: Taylor Swift, Azahriah, Manuel és Wavy a hét megjelenései között Playback Péntek: Taylor Swift, Azahriah, Manuel és Wavy a hét megjelenései között tegnap 18:43 -kor

A Babel azért tud annyira jól működni, mert mindenkinek az erősségére épít, s bár a mitikus toronynak az emberi kapzsiság vetett véget, a Wavy lemezén mégsem tudott az isteni akarat teljességében kiteljesedni: mindannyian különbözőek vagyunk, ám különbözőségünkből leszünk végül képesek valami nagyon szépet megteremteni. Szép munka, srácok!

Az alkotótársak között olyan magyar zenei és képzőművészeti tehetségekkel találkozhatunk, mint Kersner Máté, Co Lee, Aminon, Kebab, Chris Villon, Orlando, Kolibri, Indigo, Dan Pinto, Blaize, Dom Beats, imdb, don C, Buku, Yungmatka, Whyte Kat/Not Sure. 

Szlimmy, Steksz: Grossboy

Alig egy hónappal Loki_-val közös projektje, az Arctáncoltató után, Szlimmy ezúttal Steksszel összeállva adott ki egy elég király EP-t.

A Grossboy címében reflektál a GrossKidz néven futó zenei formációra, melyből most duóként találkozhatunk a két fiatal művésszel. Az album session-zenélésekből, freestyle-ozgatásokból és már meglévő koncepciókból, sötétebb beatektől az egészen popdalokra jellemző lágy dinamikáig, azontúl pedig igen őszinte és szókimondó szövegekből épül fel.

„Igyekszünk önazonosak lenni, és olyan szövegeket, számokat kiadni, amivel önmagunkat képviseljük. Abban bízom, hogy ez az önmegvalósítás arra ösztönzi a hallgatókat, hogy üldözzék az életben azt, ami fontos nekik. A másik, amit adni szeretnénk, az a világbéke“ – így mesélte a Hajógyárnak Szlimmy az album írása kapcsán. 

Aki szereti a hazai rap hangzásvilágát, simán rá fog csúszni a Grossboy-ra is.

Dalok

Dua Lipa: Dance The Night

Mindenki kedvenc albán énekesnője, Dua Lipa ránk dobta a nyár queer slágerét, mely a Greta Gerwig-féle Barbie című filmben kap helyet. Az erősen a 80-as évekből merítkező diszkódal olyan, mintha a dalszerző nagysikerű s egyben Grammy-díjas Future Nostalgia című albumjának kiegészítő trackje lenne, de akár felfoghatjuk úgyis, hogy előfutára Lipa harmadik nagylemezének, mely a pletykák szerint akár már az év vége felé meg is jelenhet.

Taylor Swift: Hits Different/ Snow On The Beach (feat. More Lana Del Rey)/ Karma (feat. Ice Spice)

A swiftiek valóban el vannak kényeztetve. Anyánk, Miss Taylor Swift, amikor albumkiadásról van szó, azt nem bízza a véletlenre, s ha netán az adott lemez több mint fél éve is jelent meg, soha nem késő a deluxe verzión kívül még egy fullosabb deluxe-t rádobni a rajongótáborára.

Kiemelt tartalom
Billie Eilish és Lana Del Rey közös produkcióval lepte meg a Coachellán bulizókat Billie Eilish és Lana Del Rey közös produkcióval lepte meg a Coachellán bulizókat 2024.4.14 13:07

A Midnights (The Til Dawn Edition) lemezt azért érdemes listánkra rakni, mert hűen bemutatja, hogy mi mindenre nem képes az internet nyújtotta abuzálás lehetősége, ha kedvencünkről van szó. Így bizony, az új Midnights-kiadvány igazából csupa olyan dalt tartalmaz, melyek eddig is léteztek, de nem voltak elérhetők a streaming platformokon (Hits Different), vagy a rajongók igényeltek némi módosítást a hangszerelés kapcsán. Többek között így született meg a Snow On The Beach (feat. More Lana Del Rey), melyen az eredeti verzióhoz képest a vokálon túl most már ténylegesen hallhatjuk a vérző szívek királynőjét, Lana Del Rey hangját. Továbbá Swift ránk eresztette a Karma Ice Spice-kollabját is. Thank you, Mama!

DESH: Inkasszó

Az inkasszó egy olyan pénzmozgás, mely az adós bankszámlája ellen irányul. Az nyújtja be a bankhoz, akinek követelése van – igazán eredeti cím egy dalnak.

A legújabb DESH-szám létfilozófiai kérdéseket boncolgat: milyen is volt a múlt, milyen most a jelen, s végül milyennek is kell lennie a jövőnek. A pörgős beat és fülbemászó szövegen túl a hangszerelés is igen érdekes, hiszen egy ponton interpolálja a 2000-es évek egyik legnagyobb slágerét, az iráni énekes, Arash Boro Boro című dalát.

Kkevin: Csakaszesz

Több méteres füves cigi, rottyon lévő plüsselefánt és párnacsatázó fehérneműs lányok – Kkevin ismét egy slágergyanús dallal jelentkezett. Bár ez maga a melódiából egyáltalában nem jön át, mégis érdemes jobban szemügyre venni a dalszöveget, mely egyrészt reflektál a hazai médiavilág sekélyességére, azontúl pedig a művészlét megpróbáltatásaira: „Marad a szesz ha a kanapén zenélek egyedül/ Toxic a szex a gin tonic keserű“. 

Horváth Tamás, Kowalsky Meg A Vega: Fehér holló

Igazán szokatlan, de semmiképpen sem disszonáns együttműködés látott napvilágot Horváth Tamás és Kowa személyében.

Bár mentalitásukban, ha nagyon különbözőnek is tűnhet a két zenész, céljuk mégis összekovácsolta őket, hogy megalkossanak egy dalt, ami az önelfogadásról és az életigenlésről szól. Kowa nyers hangján pörög a rap, Tamás remek képeket fest a refrénben – sikerrecept egy jó nyári slágerhez.