2023.5.22 8:43
Olvasási idő 1:10
Maier Péter

Semmi kül', csak egy újabb hétvége, amikor büntetlenül abuzálják a világ egyik legjobb focistáját

SPORT FOCI

Vinicius Junior rá is mutatott az egyik szurkolóra a Valencia–Real meccs közben, Insta-posztjában rendszerszintű problémákra hívta fel a figyelmet.

Visszatérő jelenség a spanyol labdarúgó-bajnokság meccsein, hogy a Real Madrid szupersztárját, Vinicius Juniort rasszista abúzus éri a stadionokban. A világ egyik legjobb fiatal focistájaként számontartott brazil ezúttal is hangot adott ennek, sőt, meccs közben rá is mutatott arra a szurkolóra, akitől rasszista bekiabálásokat hallott.

A vasárnap esti meccs után a brazil szélső Instagramon is megosztotta az érzéseit. Ahogy a Telex írja, Vinicius szerint nem ez volt az első alkalom, hogy ilyet érzékelt, és a rasszizmus normalizálódott a La Ligában.

A liga, amely egykor Ronaldinhóé, Ronaldóé, Cristianóé és Messié volt, most a rasszistáké.

– fogalmazott a focista, aki szerint a bajnokság, a szövetség és az ellenfelek is felelősek abban, hogy ez így mehet. 

Vinicius Junior rámutat az őt abuzáló szurkolóra a vasárnapi Valencia–Real Madrid meccsen Forrás Aitor Alcalde/Getty Images

Thibaut Courtois kapus a meccs után úgy nyilatkozott, majomhuhogásokat hallott a stadionban, illetve a Real vezetőedzője, Carlo Ancelotti is megerősítette, hogy rasszista hangulat uralkodott a Valencia stadionjában. 

Kiemelt tartalom
„A Wembley-ben állva mintha az utolsó kívánságom teljesült volna“ – Interjú Siklósi Petrával, aki a Nottingham Forestet is fotózta „A Wembley-ben állva mintha az utolsó kívánságom teljesült volna“ – Interjú Siklósi Petrával, aki a Nottingham Forestet is fotózta 2024.2.24 10:12

A La Liga közleményben jelezte, hogy foglalkoznak az üggyel. Azt írják, az előző két szezonban kilencszer tettek feljelentést ilyen ügyekben, és küzdenek az ilyen jellegű viselkedés ellen.

A meccset végül a házigazda Valencia nyerte meg, Vinicius Juniort a hosszabbításban – megkérdőjelezhető körülmények között – kiállították, amiért lekönyökölte az őt fojtogató Hugo Durót. 

Arról, hogy a foci világában (is) mennyire nehéz a kisebbségek helyzete, az LMBTQ+-közösség is tudna mesélni, nemrég hosszan értekeztünk arról, milyen megbélyegzéssel néznek szembe a nem heteroszexuális labdarúgók, amennyiben coming outolnak:

Kiemelt tartalom
Csak egy valaki kell, hogy elinduljon „a dominó“  – LMBTQ+-helyzet a foci világában Csak egy valaki kell, hogy elinduljon „a dominó“ – LMBTQ+-helyzet a foci világában 2023.5.1 8:57