Pesti Richárd élelmiszermérnök tudása és persze ízlése legjavát csomagolta újrahasznosítható formába, amikor megszületett a Steap, a magyar kombucha tea. Egy év sem kellett a startupnak, hogy kifejezetten menő legyen Steap-et kortyolni.
Mit szólnál, ha létezne egy olyan ital, ami úgy hozza el az egyedi ízélményt, hogy nem feltétlenül igényel hűtést, minden mesterséges adaléktól mentes, ősi metódusokon alapszik, frissít, segít rendben tartani a mikrobiomod?
A kombucha készítése többezer éves hagyomány, a modern kor pedig talán még inkább igényli az ilyen értékes élelmiszereket — ez a szép szó találóan fejezi ki, hogy miről is kellene szólnia a táplálkozásunknak, ezen belül pedig folyadékfogyasztásunknak. Az élőkultúrás, fermentált tea forrázat organikus folyamatok sokaságán keresztül jön létre. SCOBY-t (Simbiotic Culture Of Bacteria Yeast = szimbiotikus élesztő- és baktériumkultúra) tartalmaz, aminek a gondoskodás jelenti a varázsütést. A SCOBY összefoglalja az italban élő mikrobákat, mindazt, ami vitalizálja a testet.
A 27 éves élelmiszermérnök, Pesti Richárd tudása és persze ízlése legjavát zárta dobozba és palackba, amikor megszületett a Steap, a magyar kombucha tea.
A Steap mind küllemében, mind tartalmában olyat mutat, ami színvonalban a kisüzemi sörök és a natúrborok világát idézi, azzal a különbséggel, hogy nagyon alacsony a kalóriatartalma és alkoholt csak akkor lát, ha megkínáljuk kedvenc spiritünkkel. Mert ez is lehetséges: jégen, vodkával, ginnel, tequilával, ahogy tetszik.
Gondolhatnánk, hogy mozaikszó ez a rövid és frappáns név, de sokkal szakmaibb a megfejtés: a tea forrázására, vagyis a steeping-re utal. Fontos bázis eleve a minőségi tealevelek használata: a Signature Black Steap alapja például a Himalája lankáiról, 1600-1800 méter magasról származik. Tisztelettel és csodálattal dolgoznak vele. Ez a változat a fekete tea mellett mézes, földes ízjegyeket hoz, de van egy kis aszalt sárgabarackos aromatikája is. A Ginger-Turmenic-Cardamom kiváló minőségű fűszerek forrázata, a pikáns gyömbérrel, borsos kurkumával és a végső harmóniáját megadó zöld kardamommal. Összetett, de érthető, a korty végén érkező pezsdítő csípősséggel, ami egy kis szénsavtól még pimaszabbá válik.
Egyre több helyen érhető el a Steap, ami meleg szívvel, hideg pohárba ajánl Pesti Richárd és csapata. Fogyaszd magában, ha tennél valamit az egészséges mikrobiomodért és némi alkohollal, ha a hangulatodon is serkentenél.