2023.5.18 14:20
Olvasási idő 1:13
Hering András

27 éves élelmiszermérnök zárta dobozba és palackba az első magyar újhullámos kombucha teát

27 éves élelmiszermérnök zárta dobozba és palackba az első magyar újhullámos kombucha teát
Forrás Voller Klaudia
GASZTRO STARTUP

Pesti Richárd élelmiszermérnök tudása és persze ízlése legjavát csomagolta újrahasznosítható formába, amikor megszületett a Steap, a magyar kombucha tea. Egy év sem kellett a startupnak, hogy kifejezetten menő legyen Steap-et kortyolni.

Mit szólnál, ha létezne egy olyan ital, ami úgy hozza el az egyedi ízélményt, hogy nem feltétlenül igényel hűtést, minden mesterséges adaléktól mentes, ősi metódusokon alapszik, frissít, segít rendben tartani a mikrobiomod?

A kombucha készítése többezer éves hagyomány, a modern kor pedig talán még inkább igényli az ilyen értékes élelmiszereket — ez a szép szó találóan fejezi ki, hogy miről is kellene szólnia a táplálkozásunknak, ezen belül pedig folyadékfogyasztásunknak. Az élőkultúrás, fermentált tea forrázat organikus folyamatok sokaságán keresztül jön létre. SCOBY-t (Simbiotic Culture Of Bacteria Yeast = szimbiotikus élesztő- és baktériumkultúra) tartalmaz, aminek a gondoskodás jelenti a varázsütést. A SCOBY összefoglalja az italban élő mikrobákat, mindazt, ami vitalizálja a testet.

A neve ellenére a kombucha nem gomba, hanem zuzmó, melynek élő organizmusai megerjesztik az édes teát. Forrás Voller Klaudia

A 27 éves élelmiszermérnök, Pesti Richárd tudása és persze ízlése legjavát zárta dobozba és palackba, amikor megszületett a Steap, a magyar kombucha tea.

Pesti Richárd Forrás Voller Klaudia

A Steap mind küllemében, mind tartalmában olyat mutat, ami színvonalban a kisüzemi sörök és a natúrborok világát idézi, azzal a különbséggel, hogy nagyon alacsony a kalóriatartalma és alkoholt csak akkor lát, ha megkínáljuk kedvenc spiritünkkel. Mert ez is lehetséges: jégen, vodkával, ginnel, tequilával, ahogy tetszik.

Kiemelt tartalom
„Természetes volt, hogy a szüleinkkel kijárunk gombát szedni” – interjú a Shrooly társalapítójával, akiket Jaden Smith is követ „Természetes volt, hogy a szüleinkkel kijárunk gombát szedni” – interjú a Shrooly társalapítójával, akiket Jaden Smith is követ 2023.4.16 10:28

Gondolhatnánk, hogy mozaikszó ez a rövid és frappáns név, de sokkal szakmaibb a megfejtés: a tea forrázására, vagyis a steeping-re utal. Fontos bázis eleve a minőségi tealevelek használata: a Signature Black Steap alapja például a Himalája lankáiról, 1600-1800 méter magasról származik. Tisztelettel és csodálattal dolgoznak vele. Ez a változat a fekete tea mellett mézes, földes ízjegyeket hoz, de van egy kis aszalt sárgabarackos aromatikája is. A Ginger-Turmenic-Cardamom kiváló minőségű fűszerek forrázata, a pikáns gyömbérrel, borsos kurkumával és a végső harmóniáját megadó zöld kardamommal. Összetett, de érthető, a korty végén érkező pezsdítő csípősséggel, ami egy kis szénsavtól még pimaszabbá válik.

Azok számára, akik először próbálják, a tea furcsa ízű lehet: savanyú almaborhoz hasonlítják, ecetes jelleggel. Forrás Voller Klaudia

Egyre több helyen érhető el a Steap, ami meleg szívvel, hideg pohárba ajánl Pesti Richárd és csapata. Fogyaszd magában, ha tennél valamit az egészséges mikrobiomodért és némi alkohollal, ha a hangulatodon is serkentenél.

A kombuchát Kínában már több mint 2200 évvel ezelőtt ismerték méregtelenítő és energizáló tulajdonságai miatt. Forrás Voller Klaudia
Forrás Voller Klaudia
Kiemelt tartalom
5 pizzéria Budapesten, ahol mindenképp kajálj egyszer 5 pizzéria Budapesten, ahol mindenképp kajálj egyszer 2022.11.8 16:38