2023.6.7 16:35
Olvasási idő 2:08
Szöllősi Anna

Aviator, 70-es évek, geometrikus formák – Ezeket a napszemüvegeket fogjuk viselni idén nyáron

Aviator, 70-es évek, geometrikus formák – Ezeket a napszemüvegeket fogjuk viselni idén nyáron
Forrás Szemes Optika
DIVAT DIVAT NAPSZEMÜVEG

Az idei nyár slágerei a giganagy, geometrikus napszemüvegek lesznek, és néhány olyan darab is visszatér a divatba, aminek létezéséről már el is feledkeztünk.

Megkértük Flórián Fannit, a budapesti Szemes Optika tulajdonosát, hogy állítson össze nekünk egy 10-es listát arról, hogy 2023-ban milyen napszemüvegek fognak hódítani, mik lesznek a trendek. Meglátása szerint a mostani húszas-harmincas generáció sokkal nyitottabb és bevállalósabb lett, a fiatalok a szemüveggel is egyre inkább személyiséget öltenek magukra, és szerinte még sosem jártunk ennyire közel ahhoz, hogy a hétköznapokban is elképzelhető legyen a kifutón megjelent daraboknak a viselése.

A fiatalok tényleg nyitottak, gyakori, hogy csak besétálnak egy fekete szemüvegért, és egy szuperszínes, extravagáns darabbal távoznak. Bevállalósabbak, az identitásunknak nagyon nagy része az öltözködés.

 

1. Geometrikus formák és élek

A Prada idén rengeteget fektetett abba, hogy nagyobb hangsúlyt kapjon a közösségi média platformjain. Idén kijött egy szemüvegkollekciójuk, ami amellett, hogy arckövető, geometrikus formákkal (kocka, háromszög, többszög) és élekkel operál.

PRADA Forrás Szemes Optika

 

2. 70-es évek divatja 

Haj- és sminktrendekben, illetve öltözködésben is megmutatkozik, hogy visszatért a 70-es évek divatja. Fanni kiemelte a Celine napszemüvegeit, akik tavaly piacvezetők voltak:  megváltoztatták a logójukat, ami nagyobb lett, ennek köszönhetően már messziről is felismerhető. Elkezdték gyártani ezt az egészen különleges formát, főleg fehér és krém színekben, ami abszolút 70-es évek, épphogy egy kendő hiányzik a tökéletes összképhez. 

Celine Forrás Szemes Optika

 

3. Szappan forma 

A francia Loewe olyan szemüvegeket dobott piacra, amit kábé buborékokhoz lehetne hasonlítani, mintha szappandarabokból lenne összerakva. Mintha egy felfújt acetát lenne a fejeden, és ráadásul szuperizgalmas színekbe öltöztetve: van piros, kék, sárga verzió, és egyébként idén az élénkebb színek is visszatérnek a divatba. 

LOEWE Forrás Szemes optika

 

4. Szirupos színek, átengedő üveg

Nagyot mennek most ezek a transzparens, szirupos színek, amik tényleg abszolút átengedik a fényt, és amik kicsit olyanok, mintha színezett tejből készültek volna. 

Celine Forrás Szemes Optika

 

5. Aviator

Az elmúlt években teljesen feledésbe merült, sőt talán „cikivé“ is vált a klasszikus aviátor, de egy szép aviátorkeret egy menő, színes lencsével abszolút trendi lesz. Bár a sötét színt Fanni szerint nem feltétlen érdemes erőltetni, például az aviator barackszínnel abszolút friss megjelenést biztosít.  

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

Ray-Ban (@rayban) által megosztott bejegyzés

 

6. Sportszemüveg-szerű, arcformát követő

Fanni kiemelte a sportszemüvegre hajazó, néha már grandiózus, arcformát követő, és sokszor az egész arcot eltakaró darabokat, amik épphogy nem légmentesen záródnak. Ezt a fazont – ami egyébként a 80-as évek végén, 90-es évek elején volt menő – Kim Kardashian is előszeretettel viseli, az extra darabokat pedig gyakran keverik ezüst színezéssel, ami szintén újra trendi lesz. 

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

Just Jared (@justjared) által megosztott bejegyzés

 

7. Grandiózus formák

Nagyot mennek most a hatalmas szemüvegek, amik tényleg eltakarják az egész arcot, és már bőven túlmutatnak az oversize-on. Ezek sokszor kombinálódnak a 60-as, 70-es évek nagy slágerével, a kerek formával. 

Linda Farrow Forrás Szemes Optika

 

8. Tükrös lencse

A tükrös lencse szintén egy elavult dolog volt éveken át, de többszögű kerettel, vagy egy kicsit elforgatva, szép színben nagyon jól tudnak kinézni. 

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

Ray-Ban (@rayban) által megosztott bejegyzés

 

9. Átmenetes lencse

Az átmenetes lencséknél fentről lefelé haladva fogy el a szín, Fanni szerint pedig kifejezetten előnyös tud lenni, ha a szemünk alatt valamivel világosabb a szemüveg, üdíti a tekintetet és friss hatást kelt, ez most nagyon sok lencsegyártónál és szemüvegkészítőnél visszaköszön.

Dita Forrás Szemes Optika

 

10. Fém, fúrt keretes

Fanni személyes kedvence egy maszkulinabb darab, ami leginkább egy western férfi szemüveg. Ez a fúrt keret főleg a férfi daraboknál lett most nagyon divatos, és a szintén trendi fémmel vegyítve nagyon szép összhatást kelt.  

FRED Forrás Szemes optika