2022.11.11 16:24
Olvasási idő 2:42
Szécsi Krisztián Kaposi Máté

Playback Péntek: Rihanna, Stormzy és Ava Max a heti megjelenések között

Playback Péntek: Rihanna, Stormzy és Ava Max a heti megjelenések között
Forrás Ava Max / Facebook
ZENE PLAYBACK PÉNTEK

New Music Friday Refresher-módra! A Playback Péntekben mutatjuk a hét legizgalmasabb könnyűzenei megjelenéseit. Ezúttal Szécsi Krisztián válogatott négy friss dalt, míg Kaposi Máté a hét legjobban várt albumait szemlézte.

Albumok

Louis Tomlinson: Faith In The Future

A One Direction korábbi énekese kimondottan aktív, mióta hivatalosan pihenőre vonult a fiúbanda – bizony, hivatalosan nem oszlott fel az együttes, csak pihentetik a projektet. Louis 2020-ban már kiadott egy albumot, ami a kritikusok szerint identitáshiányban szenved, egyszerre jelentek meg rajta EDM stílusú zenék és akár Oasis-ihlette művek is.

A most megjelent Faith In The Future már lényegesen letisztultabb anyag, de így is érheti meglepetés a hallgatót. Bár Louis Tomlinson az elektronikus hangzásokat maga mögött hagyta, saját, egyedi stílusa még mindig nem egyértelmű. 


Christine and the Queens: Redcar les adorables étoiles (prologue)

Ismerünk előadókat, akik éveken keresztül dolgoznak egy-egy albumon. A 34 éves francia énekes és dalszerző Héloïse Adélaïde Letissier, azaz Christine and the Queens egyáltalán nem ebbe a kategóriába tartozik. Legújabb albuma, a 13 számmal megjelenő Redcar les adorables étoiles (prologue) mindössze két hét leforgása alatt készült el. 

Kiemelt tartalom
Playback Péntek: Clairo és Eminem új albumaival éljük túl a hőséget Playback Péntek: Clairo és Eminem új albumaival éljük túl a hőséget 2024.7.12 12:47

A 80-as évek hatásaiból rengeteget merítő album sokkal kísérletezőbb és absztraktabb, mint Chris korábbi megjelenései, de pontosan ezért egy kimondottan izgalmas anyag. 

L.S. Dunes: Past Lives

Ha nem mond még sokat az L.S. Dunes együttes neve, ne ess kétségbe. A Past Lives a projekt debütáló albuma, a tagok viszont abszolút nem zöldfülűek. Frank Iero gitáros például a My Chemical Romance-ből érkezett, Anthony Green énekes a Circa Survive-ot is erősíti, de "igazoltak" a Coheed and Cambriaból és a Thursdayből is. 

A Past Lives pedig pontosan olyan lett, amit ilyen háttérrel rendelkező zenészektől elvártunk. Energikus, lendületes dallamok egészítik ki Anthony Green korábbról is jól ismert, kedvelt hangját. 


Wizkid: More Love, Less Ego

A nigériai szupertehetség, aki napjaink egyik legkedveltebb afrobeat dalszerzője, egy kicsit sem meglepő, de annál szerethetőbb albummal érkezett. A More Love, Less Ego pontosan olyan, amit Wizkidtől vártunk: chilles, funky jazz és R'n'B elemekkel fűszerezett válogatás.

Wizkid elképesztő népszerűségnek örvendett eddig is, 2021-ben például egymást követő három nap töltötte meg a 20 ezres kapacitású londoni The O2 arénát. 


Nas: King’s Disease III

Nas a keleti parti hip-hop igazi legendája, aki 1994 óta 14 albumot adott ki, ebből 10 platina- és aranylemez lett az Egyesült Államokban.

Legújabb válogatása, a King's Disease III 17 szólószámmal a fedélzeten landolt, melyek tökéletesen illeszkednek Nas életművébe. Erős szövegek, igazi, klasszikus hip-hop beatek jellemzik az egész lemezt.

Dalok, klipek, kislemezek

Rihanna: Born Again

Ismét befutott egy Rihanna-dal, és ahogy az október 28-án megjelent Lift Me Up, legújabb szerzeménye, a Born Again szintén a Fekete Párduc 2 című Marvel-filmben kap helyet. Akárcsak Riri legutóbbi szám, a Born Again is a balladák világába röpít minket főleg a vonósokra és zongorára épülő hangzásvilágával, ám ahogy a szám vége felé közelít, egyre nagyobb teret kap az afrikai törzsi zenéket idéző skandálásszerű és repetitív ének. 

Stormzy: Firebabe

Ha már Fekete Párduc 2, a brit rapper, Stormzy, szintúgy helyet kapott Rihanna mellett a film zenei albumán, bár most a Marvel-kollaboráció helyett legújabb számának, a Firebabe-nek köszönhetően került fel listánkra, ami előfutára a november 25-én megjelenő, This Is What I Mean című harmadik nagylemezének. A gyengéd dallamok hűen visszatükrözik a lemez felvételének körülményeit, ami a szerző szerint „gyönyörű volt” az angol Blackwater-folyó torkolatában található Osea-szigeten. A dal egyébként klippel együtt érkezett:

 

Kim Petras: If Jesus Was A Rockstar

Valószínű egyre többet fogunk hallani Kim Petrasról, aki a Sam Smithszel szeptemberben kiadott közös dalával, az Unholyval, nem sokkal megjelenése után a Billboard Hot 100 első helyére repült. Nem csupán a dal sikeressége számít fontos mérföldkőnek karrierjében, hanem így ő lett a világ első nyíltan transz énekesnője, akinek sikerült a zenei lista tetejére feljutni. Az If Jesus Was A Rockstar dala instant rádiókedvenc hatását kelti fülbemászó melódiájával és catchy dalszövegével.

 Ava Max: Weapons

A feminista dalszövegeiről ismertté vált Ava Max Weapons című disco-pop számával ezúttal az emberi lét sebezhetőségére helyezi a hangsúlyt. Az énekesnő mindig is missziójának tekintette, hogy a könnyedebb hangzást igazi mély mondanivalóval keverje, hiszen ahogy korábban már nyilatkozta: „Igen, írhatnék dalokat mondjuk a bulizásról, és lehet meg is teszem, mert jó móka. Viszont ezek nagyon felszínes számok. Tartalmas dalokat akarok írni, amelyek motiválnak. Ez a fajta zene a legfontosabb, szerintem.” Az erős üzenet a Weapons esetében is megvan.

Írjátok meg nekünk, ti milyen friss zenéket pörgettek!