2023.4.30 10:17
Olvasási idő 2:25
Kovács M. Dávid

Hová menjünk, miket nézzünk májusban? – ezek a kiállítások közelebb hozzák a nyarat

Hová menjünk, miket nézzünk májusban? – ezek a kiállítások közelebb hozzák a nyarat
Forrás Nyolcésfél / Facebook
KULTÚRA KÉPZŐMŰVÉSZET KIÁLLÍTÁS PROGRAMAJÁNLÓ

Keserü Ilona, magyar rémlények, a reneszánszukat élő szőnyegek és a sajtófotók legjava – ezeket a kiállításokat ajánljuk májusra.

Idén tavasszal sem maradunk izgalmas tárlatok nélkül, ebben a cikkünkben hat kiállítást szedtünk össze, amik ideális programok lehetnek a szabad májusi délutánjaitokra.

Játékos, de fárasztó kitörés a Nyolcésfélben

„Velőtrázó néma sikolyok, virtuális valóság festékből a fizikai térben, bazsalyogva fogva tartó vákuumok“ – írják sejtelmesen a Nyolcésfél hetedik emeletén berendezett, Kitörés // Outbreak  című csoportos kiállításról, amelyen három fiatal alkotó, Hermann Zsófia, Tétényi Gabriella és Kaszás Konrád munkáit lehet megnézni.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

Zsófia Hermann (@zsofia_hermann) által megosztott bejegyzés

Hogy mire számíthat az ide látogató művészetbarát? „Olyan válogatás, amely elemeinek kapcsolata önmagukkal és egymással is egyaránt ellentmondásos és végletes. (...) Játék az egész, de nem a könnyű és szabad, hiába útmutató és szabályok nélküli, hanem olyan, ami, ha jól esőn is, de fárasztó“ – írják a kiállításról.

Kitörés // Outbreak
Nyolcésfél; 1084, Budapest, Német u. 16.
2023. április 20. – május 11.

A putnoki farkasembertől a kömörői hidrovámpírig

Hallottál már a putnoki farkasemberről, a mátranováki fanyűvőről, a kömörői hidrovámpírról vagy a Szörnyű-völgy szirénjeiről? K. Takács Márton fotográfus és Kazsimér Soma költő a megszállott kriptozoológus karakterét magukra öltve eredtek ezeknek a szóbeszédekben élő (és időnként újságcikkekben felbukkanó), misztikus lényeknek a nyomába.

K. Takács Márton fotográfus és Kazsimér Soma költő a Bevezetés a kriptozoológiába című kiállítás megnyitója előtt. Forrás Varga Dóra Ivett / Budapest Photo Festival / Facebook

„Három éven át kutattuk a hazai rémlényeket, a magyar kriptofaunát. Kietlen tájakon bukkantak fel a kollektív és egyéni tudattalanból: putnoki farkasember, mátranováki fanyűvő, kömörői hidrovámpír, Hany Istók és szirének a Szörnyű-völgyből. Néztük őket, ők meg visszanéztek, belénk“ – írják a Q Contemporaryban megtekinthető kiállításról az alkotók.

Bevezetés a kriptozoológiába
Q Contemporary; 1062 Budapest, Andrássy út 110.
2023. április 20. – május 20.

Sajtófotó: 2022 a fotóriporterek képein keresztül

Mónus Márton A Sajó-völgy fullasztó levegője című sorozatával első díjat nyert a társadalomábrázolás, dokumentarista fotográfia sorozat kategóriában a 41. Magyar Sajtófotó Pályázaton. Forrás Mónus Márton / MTI

Idén újra a Capa Központ ad otthont a Magyar Sajtófotó Kiállításnak, amelynek megnyitóján a Magyar Sajtófotó Pályázat díjait is átadták. A pályázatra ezúttal csaknem 270 fotós közel 2500 pályaművel jelentkezett. A MÚOSZ Nagydíját a Telex fotóriporterének, Huszti Istvánnak ítélték, míg a legjobb emberközpontú, dokumentarista képért vagy képsorozatért járó André Kertész Nagydíjjal idén Szajki Bálintot jutalmazták. A pályázat anyagából állt össze az idei Magyar Sajtófotó Kiállítás, ami rendkívül erős képet ad a tavalyi évünkről.

41. Magyar Sajtófotó Kiállítás
Capa Központ; 1065 Budapest, Nagymező utca 8.
2023. április 13. – május 27.

Szőnyegek a kortárs magyar művészetben

A WHAT THE RUG? című kiállítás részlete az 1111-ben Forrás 1111 / Facebook

A szőnyegek mára nemcsak az otthonainkat, hanem a kávéházakat, a közösségi médiát és a kortárs művészeti kiállítótereket is elárasztották. Akár azt is mondhatnánk, reneszánszát éli a szőnyegkészítés, hiszen egyre több képzőművész és designer ismeri fel a szőnyegben mint médiumban rejlő lehetőségeket. A WHAT THE RUG? című csoportos kiállítás ezt a tendenciát veszi górcső alá az újranyíló 1111-ben.

WHAT THE RUG?
1111; 1111 Budapest, Kende utca 1.
2023. április 6. – május 17.

Keserü Ilona hetvenéves pályája

Keserü Ilona festőművész 1970 áprilisában Forrás Farkas Tamás / MTI

Keserű Ilona a hatvanas és hetvenes évek magyar neoavantgárdjának egyik legjelentősebb művésze, akinek életműve közel hét évtizedet ölel fel. Legutóbbi nemzetközi fellépései igazi diadalmenetet jelentettek, ami jelentős figyelmet keltett a szakmai sajtóban. A festőművész idén lesz 90 éves, ami jó apropót ad arra, hogy visszaemlékezzünk erre a csaknem hetven évre. A Q Contemporary MIND című retrospektív kiállítás a művész pályafutásának évtizedeiből gyűjti össze a legfontosabb darabokat.

Keserü Ilona: MIND
Q Contemporary; 1062 Budapest, Andrássy út 110.
2023. március 30. – július 1.

A holokausztot nem lehet elfelejteni

Két zsidó származású művész, Boris Lurie és Wolf Vostell munkásságát helyezi reflektorfénybe a Ludwig Múzeum Művészet a Soá után című kiállítása, amely két olyan alkotóra helyezi fókuszát, akiknek célja az volt, hogy a zsidóság ellen elkövetett igazságtalanságok és bűnök ne merüljenek a feledés homályába. 

A Művészet a Soá után című kiállítás két olyan művészt állít párhuzamba, akik mind művészként, mind emberként egyaránt megértették egymást. Forrás Ludwig Múzeum

Boris Lurie Leningrádban született, majd 1925-ben családjával Lettországba emigrált. Az 1941-es náci megszállás alatt családja összes női tagját meggyilkolták, ő maga több koncentrációs tábort is megjárt. Barátja, Wolf Vostell Leverkusenben született, a második világháború kitörésekor a családja egy erdei kunyhóba menekült.

Az 1945 és 1998 közötti időszakra összpontosító kiállítás első ízben mutatja be egymás mellett a két művész munkásságát.

Boris Lurie és Wolf Vostell – Művészet a Soá után
Ludwig Múzeum; 1095 Budapest, Komor Marcell utca 1.
2023. március 31. – július 30.