2023.4.12 11:24
Olvasási idő 0:38
Szécsi Krisztián

Műkincsvédelem olaszosan: jól megszívja, aki műkincseket rongál a klímakatasztrófa nevében

KULTÚRA KÉPZŐMŰVÉSZET KLÍMAVÁLTOZÁS MŰVÉSZET TERMÉSZET TERMÉSZETVÉDELEM

Az olasz kormány pénzbüntetéssel kívánja elvenni a klímaaktivisták kedvét a tiltakozás ezen formájától.

Az olasz kormány keményebb szankciókkal, akár 10 ezertől 60 ezer euróig (3,7 milliótól 22,6 millió forintig) terjedő büntetéssel tervez fellépni az emlékműveket és műalkotásokat rongáló klímaaktivistákkal szemben, írja a 24.hu. 

A Giorgia Meloni miniszterelnök vezette kabinet kedden jutott az elhatározásra, hogy keményebb eszközökkel lép fel az olasz művédelem érdekében. Döntött mindemellett, miután az Utolsó Nemzedék nevű klímavédelmi csoport aktivistái fekete folyadékot öntöttek a római Spanyol lépcső lábánál található Fontana della Barcaccia szökökút vizébe, narancssárga festékkel mázolták össze a firenzei Palazzo Vecchio falát, Van Gogh-festményt rongáltak meg Rómában és egy Andy Warhol-autót Milánóban. 

Az április 1-jén véghez vitt garázdaság rendkívül sokba fog kerülni Róma vezetőségének.A képen a firenzei Palazzo Vecchio narancsra mázolt fala látható.
Galéria megtekintése
(2)

Itt az idő, hogy kimondjuk: elég volt. Művészeti és kulturális örökségünk elleni módszeres vandalizmussal állunk szemben, amelynek az égvilágon semmi köze a környezetvédelemhez

– nyilatkozta az olasz miniszter, aki elhatározását azzal is magyarázta, hogy a vandalizmust helyreállítandó magasan képzett szakemberekre és drága eszközökre van szükség.

Kiemelt tartalom
Mona Lisának saját postaládája van, a Sikolyon pedig különös mondat van elrejtve: fun factek híres festményekről Mona Lisának saját postaládája van, a Sikolyon pedig különös mondat van elrejtve: fun factek híres festményekről 2024.4.14 9:53

Ami a klímaaktivistákat illeti, tevékenységük formáját azzal magyarázzák, hogy az eddigi módszerek soha nem hozták el a kívánt hatást, ezért is döntenek a tiltakozás drasztikusabb formája mellett.