2023.4.3 15:44
Olvasási idő 0:54
Maier Péter

Meghalt Ryuchi Sakamoto, korunk egyik kiemelkedő zeneszerzője

ZENE JAPÁN

A 71 éves korában elhunyt japán művész rengeteg neves filmzene mellett a könnyűzenében is letette a névjegyét.

71 éves korában meghalt Ryuichi Sakamoto, japán zeneszerző, zongorista, énekes, producer és színész. Sakamotót Oscar-díjas filmzeneszerzőként is számon tartjuk, de a Yellow Magic Orchestra japán zenekar tagjaként szignifikánsan meghatározta a könnyűzene alakulását is.

Ryuichi Sakamoto 2006-ban Forrás David Coll/WireImage

Sakamoto 1952-ben született Tokióban, ott is tanult, majd 1977-ben Haruomi Hosono és Yukihiro Takahashi társaságában megalapították a Yellow Magic Orchestrát, az elektronikus zene egyik úttörő formációját. Olyan lemzeik, mint a self-titled debütalbumuk vagy a Solid State Survivor mai napig hatást gyakorolnak arra, mi történik a könnyűzenében. Elég, ha meghallgatjuk The Weeknd legutóbbi, Dawn FM című albumát, amelyen egyértelműen érezhető, hogy inspirálódott a YMO-ból. 

Yellow Magic Orchestra Forrás Charlie Gillett/Redferns

A zenekar és rengeteg egyéb projektje mellett Sakamoto a filmzenéiről is ismert: Az utolsó császárhoz (1988) készült munkájáért Oscar-díjat kapott. Sok más mellett a 2015-ös Visszatérő zenéje miatt ismerhetjük, habár a film leginkább arról emlékezetes, hogy azzal sikerült a közvéleménynek kilobbizni Leonardo DiCaprio első Oscarját. 

Sakamoto 1990-ben Forrás Frans Schellekens/Redferns

Ryuichi Sakamoto március 28-án hunyt el, halálát csak napokkal később hozták nyilvánosságra, miután családja körében temették el mellőzve a hírverést. Személyében a kortárs zeneművészet egyik legnagyobb zsenije ment el, aki a könnyűzene mellett több határterületen is maradandót alkotott.

Amikor írok, a gondolkodásom a nyugati formákra korlátozódik, amelyeket tizenéves koromban tanultam. De mindig is szerettem volna áttörni ezt, áttörni a falakat, korlátokat, amikbe bele vagyok zárva. Néha az elektronika használata vagy az elektronikus hangzással való keveredés segíthet áttörni ezt a falat.

– idézi a BBC a művészt.