2023.4.3 10:18
Olvasási idő 0:53
Maier Péter

„Fogyj le heti egy szúrással“ – így hirdetik óriási plakátokon a diabetikus injekciót Amerikában

ÉLETMÓD SZEMAGLUTID

Elborítja a New York-i metrót a Ro gyógyszercég plakátja, és nem a diabéteszesekre targetelt üzenetekkel.

Míg mi itthon az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet tájékoztatása alapján nem igazán értjük, hogyan lehet szemaglutidos injekciót feliratni annak, aki nem szenved kettes típusú cukorbetegségben, addig az Egyesült Államokban óriási plakátokon hirdetik, hogy heti egy szúrással lazán súlyt veszíthetsz. 

Egy Sara nevű TikTok-felhasználó osztott meg egy rövid videót a plaformon pár napja, amely a New York-i metróban készült, és óriási Ro-plakátok láthatók rajta. Ez az a gyógyszercég, amely a nemrégiben népszerűvé vált (eredetileg diabéteszesek számára kifejlesztett) Ozempic, illetve Wegovy nevű injekciókat forgalmazza. Az elmúlt években azért kerültek ezek, a szemaglutidos hatóanyaggal bíró szerek a figyelem középpontjába, mert soha nem látott súlyvesztéssel jár a használatuk. Míg hazánkban hivatalosan ezek csak tényleges betegségben szenvedők számára írhatók fel, Amerikában így hirdetik a citylightokon: „Heti egy szúrás, hogy súlyt veszíts“.

@smoranooo Not only do we advertise prescription drugs in the US we paper the stairs of the train with them #ozempic#wegovy#nycsubway♬ I been drinking - Rea

Nem csak, hogy reklámozzuk a vényköteles gyógyszereket, de ki is plakátoljuk a megállókat, hogy együtt utazzunk velük.

– fűzte hozzá a videót készítő felhasználó utalva az Egyesült Államok sokat emlegetett gyógyszerproblémáira. Hozzá kell tenni, hogy a tiktoker Ozempic-et ír a videóban, a kommentelők világosítják fel róla, hogy feltehetően itt a Ro másik injekciójáról, a Wegovy-ról lehet szó (nem látszik a konkrét márka), amely könnyebben hozzáférhető, és ugyanazt a hatóanyagot tartalmazza.

Kiemelt tartalom
Rárepültek a cukorbetegek gyógyszerére a fogyni akarók, pedig az nem olyan egyszerű - Itthon is hódít a szemaglutid Rárepültek a cukorbetegek gyógyszerére a fogyni akarók, pedig az nem olyan egyszerű - Itthon is hódít a szemaglutid 2023.1.25 16:04