Kedd 2022.11.29

Keresés a Refresher.hu-n

Vissza
Megosztás
Keresés
Több
Kultúra
Masszi-Rigó Csilla
2022.11.9 17:52
Olvasási idő  2:48

5 hidegrázós hely Budapesten, ahová nem csak a bátrak mehetnek

Ha már unod a Budai vár, a Hősök tere és a Váci utca turistacsalogató pompáját, ezeket a kissé rémisztő, de izgalmas kirándulóhelyeket neked találták ki.

Masszi-Rigó Csilla
2022.11.9 17:52 Olvasási idő  2:48
Megosztás
Megosztás Cikk megosztása
5 hidegrázós hely Budapesten, ahová nem csak a bátrak mehetnek
Forrás: Facebook/ Sziklakórház, Hospital in the Rock;

Budapest nem csak kívülről látványos, a legizgalmasabb helyekért mondhatni szó szerint a föld alá kell menni. Sokan nem tudják, de Kőbánya alatt 30 kilométer hosszú folyosók futnak, itt található Európa egyik legimpozánsabb víztározója, a Budai vár alatt pedig ott húzódik meg a Sziklakórház, melynek létezése állami titok volt a hetvenes években.

Ezek a helyek nem minden turista vagy városi ember számára szúrhatnak szemet, viszont randihelynek is izgalmasak, félelmetesek és olyan nézőpontból mutatják meg a várost minden korosztálynak, ami fényévekkel túlmutat a Duna-parti látképen vagy a Hősök tere pompáján.

 

30 kilométernyi út a föld alatt: A kőbányai pincerendszer

A kőbányai pincerendszer Forrás: VinceB / Wikipedia Commons

 

 

A főváros 10. kerülete már önmagában is rendkívül izgalmas hely (gondoljunk csak a hatalmas sörgyárra, az impozáns izraelita temetőre vagy az elmúlt évtizedekben megalakult Kis Ázsiára), az igazi kalandok azonban a föld alatt rejlenek a több mint harminc kilométer hosszú kőbányai pincerendszerben. 

A kanyargós és rendkívül hosszú, kesze-kusza föld alatti folyosók ezerféle funkciót töltöttek be az elmúlt évszázadokban: kőbánya lévén innen bányászták ki több budapesti látványosság építőanyagát (pl. Operaház), használták borospinceként, árpacsíráztatóként, a II. Világháborúban pedig nem csak óvóhelyként szolgált, de a légitámadások idején ide költöztették le a Csepel-sziget repülőgépgyárát is. A pincerendszer nagy részét ma már egyáltalán nem használják, az alagútból viszont még az egykori Dreher-villába is el lehet jutni, idén pedig már föld alatti futóversenyt is rendeztek Kőbánya mélyén. 

 

Tipp: A kőbányai pincerendszerbe csak szervezett túrákon keresztül lehet bejutni, a sétákra pedig érdemes NAGYON MELEGEN felöltözni. 

 

Csepel Művek – Világháborús bunkertúra a város szélén 

Az eredetileg Weiss Manfréd Acél- és Fémművek, a köznyelvben ma Csepel Művekként ismert gyárterület csaknem 300 focipályányi helyen terül el, az 1930-as években pedig csaknem 15 ezer embernek szolgált munkahelyként.

 

 

 

Ma már csak kisebb vállalatok működnek a gyár helyén, egy részén viszont különleges bunkertúrára fizethetünk be, ahol saját bőrünkön is megtapasztalhatjuk, miként szolgált a gyár a II. Világháború idején. A bunkert és az óvóhelyeket (légoltalmi kórház, tömegóvóhely, vezetési pont) valódi mivoltukban nézhetjük meg, számtalan korabeli eszközt nézhetünk meg és próbálhatunk ki, az részletes és megdöbbentő tárlatvezetést pedig csak még extrémebbé teszi, hogy a programra a késő délutáni, esti órákban kerül sor. 

 

A Sziklakórház 

A Sziklakórház Atombunker Múzeum, ahol a bábuk majdnem életre kelnek. Forrás: Hospital in the Rock Marketing / Wikipedia

 

 

Bár egy turisták által is szívesen látogatott helyről van szó, a Budai vár alatt található Sziklakórház története éppen elég okot ad arra, miért borsódzik a hátunk a helytől. Az 1939-ben, a budai pincerendszerben kiépült kórház a II. Világháború és az 1956-os forradalom idején is működő szükségkórház volt, katonák, civilek százai találtak itt menedéket a harcok idején. A pincerendszer nem mellesleg 10 kilométer hosszan fekszik el a várhegy alatt (ennek nagy része sajnos el van zárva a kíváncsi szemek elől). A kórházban német katonákat is elláttak, igaz, ők nem kaptak kórházi ágyat, hanem a saját, távolabb eső barlangrészükbe vonultak vissza, egyes szóbeszédek szerint a szovjetek ott lángszóróval csaptak le a mozgásképtelen német katonákra,. 

A hatvanas években a kórházat kórszerűsítették, így az atom- és vegyitámadás esetén is óvóhelyként tudott volna szolgálni. A hidegháború alatt a hely szigorúan titkos objektum, úgynevezett „légoltalmi szükségkórház” volt.

 

A Várhegy környékén nem mellesleg több érdekes helyet is találunk, amelyek sokak számára nem ismeretlenek: a budavári labirintus, budai Várbarlang, török pincék, várhegyi mésztufabarlang, várhegyi barlang, budavári pincebarlangok, budavári barlangpincék mind-mind nagyon izgalmasak, valahol még a török kor idején kivégzett háremhölgyek koponyáival is találkozhatunk...

 

Pál-völgyi-barlangrendszer és Mátyás-hegyi-barlang

 

 

Buda több izgalmas barlangtúrát is tartogat a természetkedvelők számára. A Pál-völgyi-barlangrendszer Magyarország leghosszabb barlangja, mérete és keletkezési módja miatt nagyon különleges, egyedi kirándulóhely az országban csak úgy, mint a szűk járatokkal teli Mátyás-hegyi-barlang. Itt kirándulni nagyon izgalmas, tekintve, hogy rendkívül szűk járatokon kell kúszni-mászni, ráadásul a barlangban nincsen világítás sem kiépítés, az egyedüli fényforrás csak a sisaklámpa. 

 

Tipp: A túrára strapabíró, koszolható cipőt érdemes felvenni, a helyszínen minden védőfelszerelés beszerezhető, klausztrofóbiások azonban inkább keressenek maguknak más programot. 

 

Kőbányai víztározó 

 

A kőbányai víztározó Forrás: Facebook/ Visit Hungary

 

 

Utolsó helyünk ugyan Budapest egyik legkülönlegesebb rejtett kincse, nagy bánatunkra csak évente pár alkalommal nyílik meg az érdeklődők előtt. A kőbányai víztározó több mint 12 ezer köbméter víz tárolására képes, emellett viszont olyan építészeti látványosság, amilyet csak kevés helyen lehet látni a világban. A hatalmas, boltíves, föld alatti víztároló több mint 150 éve látja el a fővárost vízzel, évente párszor viszont megnyitják az érdeklődők előtt. Ilyenkor látható a monumentális építmény valódi mivolta, az egész hely olyan, mintha egy sötét, fénytől elzárt katedrálisban barangolnánk, ahol még a leghalkabb kulcscsörgés hangja is minden sarkot bejár. 

Hibajelentés: Ha úgy látod, hogy valamely cikkünk tartalma sérthet másokat vagy szerzői jogokba ütközik, írd meg nekünk észrevételedet!
Thumbnail:  VinceB / Wikipedia Commons ;
Megosztás
Megosztás Cikk megosztása
Legolvasottabb cikkek
Most
24 óra
7 nap
30 nap
Még több cikk ebben a témában kultúra
Még több cikk
Ez is érdekelhet
Vissza a nyitóoldalra