2023.3.21 17:52
Olvasási idő 0:58
Kovács M. Dávid

Berényi Bianka a magyar vidék tragikus királynőjévé változik Jakab Péter klipjében

ZENE KLIP MAGYAR ZENE

Mibe torkollik, ha egy isten háta mögötti, elzárt faluban felszínre törnek az elfojtott vágyak és frusztrációk? A többszörös Klipszemle-díjas Szabó Áron rendezett klipet a Jazzékiel-frontember "Squonk" című dalához.

Szabó Áron rendező és Kósa Péter operatőr készített erős képi világgal bíró klipet a Jazzékiel zenekar éléről ismert Jakab Péter év elején megjelent, második szólólemezének Squonk című számához.

Berényi Bianka a Squonk klipjében Forrás Klinik

A Squonk egy nagy, lomha természetfeletti lény, amely Pennsylvania bürökerdőiben él, és semmi mást nem csinál, csak hangosan zokog. Ez a mitikus szerzet a névadója az Ez még nem az című album szakítós klipdalának.

A szám egy hosszú kapcsolat végéről, az azt követő eltávolodásról, pontosabban az azutáni közeledés utáni vágyódásról szól. Van benne egy nagy adag nihil és lemondás, valószínűleg ez fogta meg Áront is

– mondja a dalt jegyző Jakab Péter.

Szabó Áron a dal szövegéhez csak lazán kapcsolódó, ugyanakkor igen erős képi mooddal megtámogatott klipet rendezett, ami megmutatja, mi történik, ha felszínre törnek egy mindentől elzárt kisközösség néhány kiüresedett figurájának elfojtott indulatai. A videóban mások mellett feltűnik a Jakab Péter klipjeiben már visszatérő szereplőnek számító Berényi Bianka (EU Cannibal), Suzie Ranovich, valamint Bokros Csaba, az Isten Háta Mögött, a Dereng és a Nagyúr gitárosa is.

Jakab Péter a Jazzékiel mellett 2021 telén rukkolt ki első szólóanyagával, a Nem fontos személy című lemezt egyedül írta meg és vette fel, a címadó dalhoz szintén Szabó Áron készített – később Klipszemle-díjat is nyert – videót, és ő rendezte a Neked tényleg mindegy klipjét is, amit tavaly decemberben beválogattunk az év legjobb magyar zenés videói közé.

Kiemelt tartalom
Record Store Day: exkluzív magyar kiadványokkal, akciókkal és DJ-kkel jön szombaton a lemezgyűjtők és a zeneőrültek ünnepe Record Store Day: exkluzív magyar kiadványokkal, akciókkal és DJ-kkel jön szombaton a lemezgyűjtők és a zeneőrültek ünnepe 2024.4.18 10:37

A folytatás nemrég érkezett Ez még nem az címmel (a Playback Péntekben írtunk is róla), a lemezbemutatót március 25-én, szombaton, tartják a Magyar Zene Házában.