2023.2.3 16:30
Olvasási idő 5:11
Kovács M. Dávid Erdős Viktória

Playback Péntek: John Frusciante, Ellie Goulding, Grancanada és Co Lee a heti megjelenések között

Playback Péntek: John Frusciante, Ellie Goulding, Grancanada és Co Lee a heti megjelenések között
Forrás Tim Mosenfelder / Getty Images
ZENE PLAYBACK PÉNTEK

New Music Friday Refresher-módra: a Playback Péntekben ezúttal is a hét legizgalmasabb könnyűzenei megjelenéseit gyűjtöttük össze. Ezen a héten Erdős Viktória válogatott öt friss dalt, a hét legjobban várt albumait pedig Kovács M. Dávid szemlézte.

Albumok

John Frusciante: I & II

Miután – Josh Klinghoffer távozása után – John Frusciante visszavette gitárosi posztját a Red Hot Chili Peppersben, a zenekar klasszikus felállása tavaly két lemezt is kihozott, a 2022-es Unlimited Love és Return of the Dream Canteen munkálatai alatt azonban a visszatérő zenész némileg megcsömörlött a gitárzenétől. „Másfél évnyi rockzeneírás és -felvétel után muszáj volt kitisztítanom a fejem. Olyan zenéket hallgattam és készítettem, ahol a dolgok inkább fokozatosan, mint hirtelen történnek“ – ismerte el egy nyilatkozatában.

Frusciante az alkotás ideje alatt olyan experimentális előadókat hallgatott, mint Oren Ambarchi, Klara Lewis vagy Ryoji Ikeda, de sokat merített olyan klasszikusok munkásságából is, mint John Lennon, David Bowie, Iggy Pop, Jimi Hendrix vagy épp Brian Eno. A saját neve alatt megjelenő, főleg ambient és drone hatásokat mutató anyag egyszerre két változatban jelenik meg: a hét számot tartalmazó :I. kizárólag bakeliten jön ki, míg a :II. című, majdnem 1 óra 45 perces párja cédén és a streamingplatformokon is elérhető.

Young Fathers: Heavy Heavy

Öt évvel a 2018-as Cocoa Sugar után hozta ki negyedik, Heavy Heavy című nagylemezét a skót Young Fathers, ami szintén a Ninja Tune kiadó gondozásában jelent meg. A 2008-ban alakult, edinburgh-i zenekar már hat éve létezett, amikor megjelentette Dead című bemutakozó nagylemezét, ami még a megjelenése évében Mercury-díjat kapott – az elismerést ezzel olyan előadók elől happolták el, mint Damon Albarn, a Bombay Bicycle Club, Anna Calvi, FKA twigs vagy a Royal Blood.

Kiemelt tartalom
Playback Péntek: Dua Lipa, Blahalouisiana és Margaret Island a hét megjelenései között Playback Péntek: Dua Lipa, Blahalouisiana és Margaret Island a hét megjelenései között 3 nappal ezelőtt

„Nem gondoljuk, hogy a zenénk furcsa lenne. Csak az a kontextus, amelyben létezik, teszi furcsává. (...) Ilyen popzenét szeretnénk hallgatni“ – mondta a Libériában született Alloysious Massaquoi az anyag megjelenése előtt, a Guardian januári interjújában. A Heavy Heavy pedig méltó folytatása az életműnek, amiről a csapat nevében a szintén afrikai gyökerekkel rendelkező Kayus Bankole úgy fogalmazott: „Kiengeded a démonokat, és megbirkózol velük. Utána pedig értelmet adsz neki.“ 

Shania Twain: Queen of Me

A Netflix 2022-ben Not Just a Girl címmel hozta ki másfél órás, Shania Twainről szóló dokumentumfilmjét, aminek apropóján egy azonos című válogatáslemez is megjelent. A kanadai énekesnő azonban a 2017-es Now óta nem jelentkezett nagylemezzel, ami egy még nagyobb – mintegy 15 éves – kihagyás után jött ki, Twain egy kullancscsípés miatt ugyanis Lyme-kóros lett, elment a hangja, így a karrierje egyik pillanatról a másikra tört derékba.

Az 57 éves énekes ráadásul arról beszélt a napokban, hogy amikor koronavírusos lett, kishíján belehalt a betegségbe. „Tizenkét napig szinte haldokoltam“ – mondta Zane Lowe vendégeként egy szerdán megjelent interjúban. A most megjelenő hatodik albuma, a Queen of Me azonban ismét ereje teljében mutatja meg a That Don't Impress Me Much és a Man! I Feel Like a Woman! énekesnőjét.

 

MOD SUN: God Save the Teen

A Mod Sun név alatt zenélő Derek Ryan Smith God Save the Teen címmel hozta ki legújabb nagylemezét, amely immár ötödik a sorban. Az album Shelter című számában ráadásul a menyasszonya, Avril Lavigne is énekel – a dal pedig egy Avril's Song című trekket követ a lemezen. A Minnesotából származó, 35 éves zenész 2022 tavaszán jegyezte el a kanadai énekesnőt Párizsban. Smith előtte Tana Mongeau és Bella Thorne celebritásokkal élt poliamor kapcsolatban, ám a hármas felbomlott, a férfi Thorne mellett maradt, és hogy kapcsolatukat megerősítsék, összeházasodtak, de nagyon hamar el is váltak egymástól. Smith aztán Mongeau oldalán találta magát, de idővel ez a kapcsolat is szakítással végződött. A zenész mindezek után, 2021-ben került közel Avril Lavigne-hoz, akivel a jelek szerint minden rendben, hamarosan talán az eskövőre is sor kerülhet.

 

Jakab Péter: Ez még nem az

Csütörtökön második szólólemezével jelentkezett Jakab Péter, a Jazzékiel dalszövegíró-frontembere. Az Ez még nem az című album nyolc álomszerű, lassú folyású, sötét tónusú középtempós dalt tartalmaz. A nagyrészt otthon rögzített, sadcore, dreampop és shoegaze jegyeket is felvonultató album hangulata és ironikus szövegei a korábbiaknál személyesebb témákat dolgoznak fel.

Az egésznek van egy ilyen tablószerű, krúdys-szindbádos összegzésjellege. Sok a nosztalgia rajta, valószínűleg azért is, mert február közepén betöltöm a negyvenet, ami a lemezre is rányomta a bélyegét

– mondja a zenész az anyagról.

A hét friss szerzeményt tartalmazó albumon egy feldolgozás is helyet kapott: az anyagot a 2022 decemberében megjelent Vágtázó Halottkémek-feldolgozáslemezen is hallható, Nincsen távol című felvétel zárja. A lemezbemutató koncert március 25-én lesz a Magyar Zene Házában.

The Men: New York City

„Amikor mindenki elhagyta New Yorkot, a csatorna kinyílt, mi pedig előmásztunk“ – mondta a brooklyni The Men a legújabb, szülővárosuk nevét viselő albumáról, amelynek java a koronavírus-járvány okozta lezárások ideje alatt íródott. A hetvenes évek protopunkjával vastagon nyakon öntött anyagot ezúttal nem a Sacred Bones hozta ki, hanem a Fuzz Club, amelynél olyan előadók kiadványai jelentek már meg, mint az A Place To Bury Strangers, a King Gizzard & The Lizard Wizard, Tess Parks vagy a Jesus And Mary Chain. A brooklyni zenekar egyébként tíz évvel ezelőtt Magyarországon is koncertezett már, az akváriumos bulin az egyik előzenekar a Szabó Benedek-féle Zombie Girlfriend, a másik pedig a Galaxisok-frontember jelenlegi alkotótársa, Sallai László The Somersault Boy nevű projektje volt.

Számok

Co Lee feat. Kolibri prod. Blaize: Szentély

Már csak február 24-ig kell várni Halász Kolos vagyis Co Lee első, magyar nyelvű nagylemezére, a Cirque de l’Homme-ra. A második, Szentély című kislemez az album utolsó dalaként lesz majd hallható, Kolibri együttműködésével. A dal különlegessége, hogy Sudy Dominika spanyol nyelvű versével kezdődik, melyre Co Lee – spanyoltudás híján – érzésre írta meg a témájában nagyon is passzoló magyar sorokat. A számot Blaize beatjei és Kolibri különleges hangja fűszerezik, és teszik igazán teljessé, sőt, az sem titok, hogy nem ez az utolsó közreműködés az énekes és a rapper között. Nem sokkal a nagylemez megjelenése után Kolibri és Co Lee egy kapszula EP-vel készülnek, Mátra címmel, Tembo hangszerelésében. Addig is ezzel a dallal hangolódunk a március 11-i sold out A38-as koncertre!

Grancanada: Odabent ismerős

Tavasz elején érkezik az ötfős pop-funk-soul zenekar, a Grancanada új nagylemeze, melyről második kislemezkét érkezett meg az Odabent ismerős című dal. A szám voltaképpen az éjszakai életben elveszős Nem szól másról szövegileg melankolikus, ám hangzásában igenis bulizós folytatása. A Varga Zsófi-vezette banda legújabb albuma a kísérletezésről szól: először került a srácok kezei alá midi billentyűzet, Weil Andris producer pedig egy teljesen új szintre emelte a Grancanada eddig is különleges soundját. Március 4-én lemezbemutató a Magyar Zene Házában, a Nunki Bay Starhippel karöltve, mi a helyetekben elnéznénk!

Yonaka: Panic

A brightoni Yonaka rocktrió 2021 óta nem jelentkezett új dallal, és bár koncertjeiken egy ideje csepegtetnek el friss trekkeket, a steamingoldalaik igencsak pangtak az elmúlt években. Ám ez most megváltozott! Theresa Jarvis énekesnő most egy talán minden eddiginél kitárulkozóbb énjét mutatta meg a Panic című számban, ami – lepődjetek meg – a pánikrohamokról szól, és az érzésről, ahogy az ember elveszíti uralmát a teste felett. Gyakran előforduló tematika a Yonaka-dalokban a vállunkon csücsülő kisördög és angyal vívódása, amit a banda ezúttal nemcsak szövegileg, hanem egy, a refrénben megszólaló gonosz hanggal is nyomatékosított. Lényegében a világ egy veszélyes hely, de úgy tűnik, Theresa és bandája egyre fejlődnek az önvédelemben.

Ellie Goulding: Like a Saviour

'80-as évek discóval és dübörgő basszussal indítja az évet Ellie Goulding! Mindezt teszi a március 24-én megjelenő Higher Than Heaven című albumának előfutáraként megjelent Like a Saviour-ben. Az új számok teljesen szembemennek az elmúlt évek Covid-okozta depresszív hangulatának, és csak és kizárólag a szeretetet és a jókedvet állítják a központi szerepbe. Ha tehetünk egy rövidke jóslatot, alig várjuk, hogy az új szám rádiósláger legyen, és az egész nyarat önfeledten táncolhassuk rá végig!

Inhaler: If You’re Gonna Break My Heart

Ha a U2 legendás énekesének, Bononak vagy a fia, egészen kicsi az esélye annak, hogy ne szülessél te is rocksztárnak. Elijah Hewson indie-alternatív bandája, az Inhaler tökéletesen viszi tovább a családi örökséget, ezúttal a Bob Dylan-, Bruce Springsteen-, és a The Band-inspirálta balladájával. A zenekar az If You’re Gonna Break My Heartot hosszú, autópályás utakhoz ajánlja, és azt ígéri, bőven lesznek pörgősebb dalok is az új anyagon. A srácok az Arctic Monkeys szívét és tavaly a Sziget közönségét is meghódították, itt az ideje, hogy ti is rájuk kapcsolódjatok!