2023.3.20., hétfő

Keresés a Refresher.hu-n

Vissza
Megosztás
Keresés
Több
Társadalom
Szöllősi Anna
2023.3.16 16:36
Olvasási idő  2:13

Önként vállalt sterilizáció – Magyarországon törvény tiltja a fiataloknak, máshol az orvosok tagadják meg a beavatkozást

A gyermekvállalás témaköre a mai világban nagyon megosztónak számít, és a TikTokon egyre több fiatal nő folytat diskurzust az önként vállalt sterilizációról is.

Szöllősi Anna
2023.3.16 16:36 Olvasási idő  2:13
Megosztás
Megosztás Cikk megosztása
Önként vállalt sterilizáció – Magyarországon törvény tiltja a fiataloknak, máshol az orvosok tagadják meg a beavatkozást
Forrás: Unsplash / Jackson Simmer;

 

A művi meddővé tételhez mindössze annyit kell tenned, hogy elmész egy szülész-nőgyógyászhoz, és elmondod, hogy szeretnéd elvégeztetni az operációt, majd időpontot kapsz a műtétre – persze csak egy utópikus (vagy nyugatiasabb) világban. A valóságban ugyanis a páciensek, különösen a fiatalabb, gyermektelen nők gyakran ütköznek akadályokba, amikor az önkéntes sterilizáció mellett döntenek. 

 

A művi meddővé tétel – ami nem egyenlő a vazektómiával – egy laparoszkópiás, két apró bemetszéssel járó beavatkozás, aminek során elzárják a petevezetéket (leggyakrabban átégetik, ami így hegesedik, és átjárhatatlanná válik.)

Magyarországon a sterilizáció nem magánügy

A legtöbb fejlett országban engedélyezett az önként vállalt sterilizáció, de többnyire az életkor, máshol pedig a gyerekek száma is befolyásolja, hogy elvégezhető-e a beavatkozás. Egyes országokban (például itthon) a törvény gyakorlatilag ellehetetleníti, hogy egy fiatal és gyermektelen nő műtéttel biztosítsa be, hogy nem fog gyereket vállalni sem most, sem a jövőben. Erre ellenpélda is akad: a harmadik világban, a túlnépesedés miatt az önkéntes meddővé tétel beavatkozása kifejezetten támogatott egyes kormányok részéről (és van, ahol sajnos nem ismeretlen a kényszerabortusz és a kényszersterilizáció gyakorlata sem.)

Magyarországon a „népesség gyarapodásáért igyekszik lépéseket tenni a kormány.“ 2014. márciusa óta azon országok közé tartozunk, ahol a legszigorúbban szabályozzák a művi meddővé tételt, ugyanis két feltétel közül legalább egynek meg kell felelni: vagy elmúltunk 40 évesek, vagy pedig van már legalább három vérszerinti gyerekünk. A beavatkozás nem államilag támogatott, és nagyjából 100-150 ezer forintba kerül, emellett a szándékunkról írásban kell nyilatkozni a választott egészségügyi szolgáltatónál, majd 6 hónap várakozási idő után meg kell ezt ismételni, de a műtétre innentől számítva is legalább 6 hónapot kell várni (kivételt képez a fentiek alól, ha a műtét egészségügyi probléma miatt történik.)

Dehát még olyan fiatal, bármikor meggondolhatja magát!

Egy friss kutatás szerint az USA-ban a járvány és a legfelsőbb bíróság Roe kontra Wade-ügyben hozott döntése az abortuszjog eltörléséről arra sarkallta az amerikai milleniálok közel felét, hogy inkább ne vállaljanak gyereket. Nem csoda, ha a mai viszonyok között valaki kétszer is meggondolja, hogy akar-e szülni, elég csak a klímaváltozásra, a recesszióra, a világjárványra vagy a háborúra gondolni.

 

Az amerikai, 26 éves Abby Ramsay tiktokerre a Vice hívta fel a figyelmet. A fiatal lány a középiskola alatt indult el a rögös úton, és 6 évébe tellett, míg 2022-ben elvégezték rajta a műtétet. Abby 2021-ben kezdte el a történetét dokumentálni, és TikTok-videókban számolt be arról, hogy számtalanszor ütközött elutasításba és lenéző orvosi pillantásokba. 

 

@abbysworldsastage I’m so tired. But Now Klara has become an inside joke between me and my partner #childfree #childfreebychoice #childfreehumor #miamimyamy #sterilization #greenscreen ♬ Miami, My Amy - Keith Whitley

 

„Már gimnazista koromban tudtam, hogy nem akarok gyereket. Mindig azt mondom: inkább bánom, hogy nincs gyerekem, minthogy azt bánjam, hogy van“

 

– mondta el Abby, aki szerint az orvosok rendszerint megtagadták tőle a műtétet (holott az Egyesült Államokban 21 éves kor felett jogilag engedélyezett az önkéntes sterilizáció), és a hosszas kálvária alatt úgy érezte, hogy nem rendelkezhet a saját teste felett. 

A r/childfree subReddit egyébként tele van olyan fiatal nők sztorijaival, akiktől a nőgyógyász/sebész megtagadta a műtétet, mondván, túl fiatalok, vagy mert az orvos személyes meggyőződését vetítette ki a páciensre. Holott az a gondolkodás, hogy csak mi tudjuk, mi a jó a betegnek, nem igazán tiszteli egy másik (felnőtt!) ember autonómiáját. Az orvosoknak kötelessége lenne tájékoztatni a pácienst az alternatív, nem végleges lehetőségekről (pl. spirál) és a műtét kockázatairól, de fontos lenne szem előtt tartani (a jogalkotóknak is), hogy ez a döntés mindenkinek a magánügye. 

 

 

Hibajelentés: Ha úgy látod, hogy valamely cikkünk tartalma sérthet másokat vagy szerzői jogokba ütközik, írd meg nekünk észrevételedet!
Megosztás
Megosztás Cikk megosztása
Legolvasottabb cikkek
Most
24 óra
7 nap
30 nap
Még több cikk ebben a témában társadalom
Még több cikk
Ez is érdekelhet
Vissza a nyitóoldalra