2023.3.9 11:15
Olvasási idő 0:46
Masszi-Rigó Csilla

Megszületett az első egér, amelynek két apja van

TECH-TUDOMÁNY TUDOMÁNY

Olyan kisegeret sikerült „előállítaniuk” japán tudósoknak, amelynek nincsen anyukája, apukája azonban kettő is van!

Különleges kisegerek születtek egy japán laboratóriumban. Ahogy az a 444.hu cikkéből kiderül, a hét újszülött rágcsáló küllemében és viselkedésében pont ugyanúgy néz ki, mint bármelyik mezei egér, biológiai értelemben azonban összehasonlíthatatlanok a természetben született társaikkal, ezeknek az egereknek ugyanis nincs anyukájuk, apukájuk azonban kettő is. 

A helyi tudósok hímsejtekből állítottak elő mesterséges petesejtet, azokat pedig megtermékenyítették, így születhettek meg az apróságok. 

A művelethez a kutatók egy hím bőrsejtet használnak, amely az „utófejlesztéshez” szükséges XY kromoszómával rendelkezett. Ezt a sejtet egy különleges eljárással XX, vagyis női kromoszómájú sejtté alakították egy X kromoszómát kölcsönözve egy másik sejtből. Ebből petesejtet növesztettek, azt megtermékenyítették, majd egy nőstény egér méhébe ültették, amely így valójában béranyaként hozta világra az „apaegerek” kicsinyeit. 

Hamarosan nemcsak egereken lesz alkalmazható a tudományos felfedezés. Forrás GETTY IMAGES

A kutatást vezető Hajasi Kacusikó szerint tíz éven belül ez a technológia emberi sejtekkel is működni fog majd, vagyis elérhető lesz egy olyan technológia, amely lehetővé teszi, hogy két férfinak is lehessen közös gyermeke, akár biológiai értelemben is. A 444.hu cikke természetesen arra is felhívja a figyelmet, hogy a technológiai fejlesztés akár a Turner-szindrómában szenvedő nőknek is lehetőséget teremthet a gyermeknemzésre (nekik ugyanis nincs X-kromoszómájuk), ugyanakkor ez a tudományos felfedezés várhatóan sok etikai, vallási, politikai és filozófiai vitát generálhat majd.