2023.3.12 10:20
Olvasási idő 2:26
Masszi-Rigó Csilla

A skin streaming olyan trend, amit a szépségipar biztosan utálni fog – De vajon tényleg kell nekünk?

A skin streaming olyan trend, amit a szépségipar biztosan utálni fog – De vajon tényleg kell nekünk?
Forrás GETTY IMAGES
ÉLETMÓD BŐRÁPOLÁS KOZMETIKA SZÉPSÉG

Új bőrápolási trend ütötte fel a fejét, amely még durván borsot törhet a szépségipar orra alá. A skin streaming lényege, hogy ne vegyél kismillió felesleges kencét rengeteg pénzért, hanem csak az esszenciális termékeket tartsd a fürdőszobapolcon.

Új szépségápolási trend ütötte fel a fejét, a skin streaming lényege ugyanis, hogy csak a bőröd számára legfontosabb termékeket és arcápolási lépéseket használd – minden mást pedig nyugodtan dobj ki az ablakon. Az új rutin előnyben részesíti a kombinált krémek és arcápolók használatát, ezzel is csökkentve az otthon fellelhető termékek mennyiségét és növelve a fürdőszobapolc kapacitását. A trend bár elsőre hasznosnak tűnik, és az amerikai magazinok ódákat zengenek róla, érdemes meggondolni, mennyire lehet jó a bőrnek a kombinált, több összetevőből álló krémek és szérumok használata? 

Tudjuk, heti szinten jelennek meg újabbnál újabb szépségápolási trendek, szinte már a profik sem tudják, melyik napra milyen új rutin és smink jut. Mindet kipróbálni igazán nem pénztárcakímélő elfoglaltság, ráadásul ahány bőrtípus, annyiféle reakció létezik a különböző hype-okra. 

Részlet a Neveletlen hercegnő című filmből. Forrás Buena Vista/ Disney /Brownhouse Productions

Mi az a skin streaming? 

A skin streaming egyik alapvetése, hogy válogassuk ki az alapvető, bőrtípusunk számára legmegfelelőbb rutint, drága krémek helyett pedig csak a legfontosabb komponenseket használjuk, akár keverve.  

A POPSUGAR cikke szerint ezzel nem csak időt és pénzt spórolhatunk, de akár hatékonyabbá is tehetjük az arctisztítást. Dr. Kunal Malik dermatológus azt állítja, kevesebb lépéssel is elérhetjük a kívánt hatást bőrünkön, a különböző kozmetikumok közül pedig érdemes azokat használni, amelyek egyszerre több területen is tudnak hatást kifejteni. 

Biztos, hogy minden kencére szükséged van? Forrás GETTY IMAGES

„A skin streaming egy olyan trend, amely a bőrápolási rutinok racionalizálását veszi célba azzal, hogy kevesebb terméket használunk, de abból olyanokat, amelyek többféle igényt is hatékonyan kielégítenek.”

Ezen filozófia mentén az angol dermatológus szerint a következő tanácsokat érdemes megfogadni: 

  • Ragaszkodjuk az alapokhoz! tisztítás, (tonizálás), hidratálás, fényvédelem. „Gyakran kihagyható a tonizálás, a hámlasztás vagy akár több szérum alkalmazása is egyszerre” – állítja Dr. Malik, hozzátéve, hogy minél kevesebb terméket tesz az ember az arcára, annál kisebb a kockázata annak, hogy a bőr irritálódik, mivel a termékek bizonyos kombinációi megzavarhatják a bőrgát, vagyis a bőrünk legfelső védő felszínének rétegét. 
  • A következő lépésben a szakértő azt ajánlja, merjünk olyan készítményeket használni, amelyek több komponensből tevődnek össze, például olyan hidratálót, amely SPF fényvédelemmel is rendelkezik, van benne például C-vitamin és hyaluron-sav is.
    Hogy egy kicsit rákontrázzunk az állításra: korábbi interjúnkban Stranszky Anna kozmetikus óva int minket az ilyen, kombinált krémek használatától, szerinte ugyanis ezekben a termékekben bár meglehet, hogy minden benne van, együttesen mégsem tudják elég jól kifejteni hatásukat. Például: egy SPF-fényvédelemmel rendelkező hidratálókrém önmagában nem tud elég védelmet nyújtani a bőrnek a káros napsugarakkal szemben. 
  • A harmadik tanács Dr. Malik szerint, hogy figyeljünk fokozottan a különböző termékek összetételére, és ne alkalmazzuk napi szinten az erősebb hatást kifejtő anyagokat (például óvatosan bánjunk a hámlasztókkal) ezzel elkerülve a kellemetlen hatásokat, irritációt. Az erősebb hatású tisztítók, hámlasztók és savas anyagok használatáról mindig érdemes egyeztetni a kozmetikussal vagy adott esetben a bőrgyógyásszal.  
Kezdjük el tesztelni rutinunkat! Forrás GETTY IMAGES

Kinek való a skin streaming? 

Elsősorban annak, akinek aligha van probléma bőrének állapotával. Amennyiben már bevált rutinnal rendelkezünk, egy-egy esetben megpróbálhatjuk kihagyni valamelyik kozmetikum használatát, így pár nap elteltével már biztosan látható lesz, esszenciális elemet tettünk parkolópályára, vagy adott termék nélkül is tökéletesen működik a rutin. 

Kiemelt tartalom
Veszélyben az állatkísérlet-mentes Body Shop: hogyan jutott Angliában csőd közelbe egy hippi álmából kinőtt milliárdos üzlet? Veszélyben az állatkísérlet-mentes Body Shop: hogyan jutott Angliában csőd közelbe egy hippi álmából kinőtt milliárdos üzlet? 2024.3.5 19:11

Ez a tesztidőszak akkor is segíthet, ha már tucatnyi kencénk van, és mégsem sikerül a kívánt hatást elérni a bőrön. Lehet, hogy az arctisztító minősége nem megfelelő? Esetleg valamelyik szérum szárítja ki a bőrt?

A már fentebb említett alaplépéseket ne hagyjuk ki az arcápolásból, a felhasznált anyagokat azonban érdemes tesztelgetni, cserélgetni, hátha a mi "nesszeszerünkben", kozmetikumkészletünkben van a hiba. 

Persze óvatosnak kell lenni. Ha van olyan összetevő, amit orvos írt fel valamilyen problémára (rosacea, akné, ekcéma), az ezek ápolására szánt termékeket semmiképpen ne hagyjuk el, különben biztos, hogy csak rontani fogunk a bőr minőségén. A skin streaming azért van, hogy megszűrjük az összes általunk használt termék fontosságát (bár az is a lényege, hogy használjunk kombinált termékeket, de mi nem ezt tanultuk a profiktól), és a szűrés által időt, energiát és pénzt spóroljunk magunknak.