2023.3.26., vasárnap

Keresés a Refresher.hu-n

Vissza
Megosztás
Keresés
Több
Tech
Szécsi Krisztián
2023.3.8 15:11
Olvasási idő  0:48

Pokémon után kapta nevét egy újonnan felfedezett csinos kis csótányfaj

Szingapúr egyik természetvédelmi területén találták a hetyke kis új rovart.

Szécsi Krisztián
2023.3.8 15:11 Olvasási idő  0:48
Megosztás
Megosztás Cikk megosztása

Igen, akármennyire hihetetlennek is tűnik, de a világ kutatói a mai napig folyamatosan fedeznek fel újabb fajokat: legyenek azok denevérek, békák, delfinek, medúzák, vagy éppen csótányok. Így történt hát, hogy a délkelet-ázsiai országban, Szingapúrban elsőként figyeltek meg egy új csótányt, melyet azonnal egy pokémon után neveztek el.

 

A faj a sorozat hetedik generációjában megjelenő, csótányszerű pokémon, Pheromosa után kapta nevét, felfedezése pedig a véletlen műve csupán. A kutatók Pheromosa egy Borneóról származó rokonával hasonlították össze a kis rovar hímivarszerveit, amikor hirtelen rájöttek, hogy egy teljesen új fajról van szó.

 

Forrás: LEE KONG CHIAN NATURAL HISTORY MUSEUM

 

„Alapvetően nagyon hasonlít Pheromosa az általunk eredetileg vizsgált borneói csótányra: mindketten hosszú antennákkal, csuklyát utánzó szárnyakkal és karcsú lábakkal rendelkeznek, de mégis találunk közöttük jelentős különbségeket“ – nyilatkozott a csótány fizikai adottságairól Foo Maosheng entomológus, a kutatás egyik munkatársa.

A tudós a továbbiakban arról is beszélt, hogy sajnos viszonylag kevés tanulmány főszereplői a csótányok, mert a pillangókkal és méhekkel szemben kevésbé „karizmatikusak“, pedig ők is ugyanúgy megérdemelnék a figyelmet.

 

1 / 2
Forrás: gamerant.com

 

A Nocticola pheromosa felfedezését az A Journal of Asia-Pacific Entomology című folyóirat februári számában hozták nyilvánosságra, így pedig az ázsiai rovar azoknak a fajoknak a hosszú listáját erősíti, melyeket pokémonok után neveztünk el. Például: a Chilicola Charizard, a Binburrum Articuno, a Binburrum Moltres vagy a Binburrum Zapdos.

Hibajelentés: Ha úgy látod, hogy valamely cikkünk tartalma sérthet másokat vagy szerzői jogokba ütközik, írd meg nekünk észrevételedet!
Forrás: straitstimes.com Thumbnail:  Roach Trip/ YouTube
Megosztás
Megosztás Cikk megosztása
Legolvasottabb cikkek
Most
24 óra
7 nap
30 nap
Még több cikk ebben a témában tech
Még több cikk
Ez is érdekelhet
Vissza a nyitóoldalra