2023.3.8 15:11
Olvasási idő 0:48
Szécsi Krisztián

Pokémon után kapta nevét egy újonnan felfedezett csinos kis csótányfaj

TECH-TUDOMÁNY POKÉMON TERMÉSZET TUDOMÁNY

Szingapúr egyik természetvédelmi területén találták a hetyke kis új rovart.

Igen, akármennyire hihetetlennek is tűnik, de a világ kutatói a mai napig folyamatosan fedeznek fel újabb fajokat: legyenek azok denevérek, békák, delfinek, medúzák, vagy éppen csótányok. Így történt hát, hogy a délkelet-ázsiai országban, Szingapúrban elsőként figyeltek meg egy új csótányt, melyet azonnal egy pokémon után neveztek el.

A faj a sorozat hetedik generációjában megjelenő, csótányszerű pokémon, Pheromosa után kapta nevét, felfedezése pedig a véletlen műve csupán. A kutatók Pheromosa egy Borneóról származó rokonával hasonlították össze a kis rovar hímivarszerveit, amikor hirtelen rájöttek, hogy egy teljesen új fajról van szó.

Forrás LEE KONG CHIAN NATURAL HISTORY MUSEUM

„Alapvetően nagyon hasonlít Pheromosa az általunk eredetileg vizsgált borneói csótányra: mindketten hosszú antennákkal, csuklyát utánzó szárnyakkal és karcsú lábakkal rendelkeznek, de mégis találunk közöttük jelentős különbségeket“ – nyilatkozott a csótány fizikai adottságairól Foo Maosheng entomológus, a kutatás egyik munkatársa.

Kiemelt tartalom
Hiába tarolja le pár száz forintos cuccokkal a Temu a Sheint, az olcsó kütyük új tárháza talán még problémásabb Hiába tarolja le pár száz forintos cuccokkal a Temu a Sheint, az olcsó kütyük új tárháza talán még problémásabb 2024.4.6 9:20

A tudós a továbbiakban arról is beszélt, hogy sajnos viszonylag kevés tanulmány főszereplői a csótányok, mert a pillangókkal és méhekkel szemben kevésbé „karizmatikusak“, pedig ők is ugyanúgy megérdemelnék a figyelmet.

pokémonpokémon
Galéria megtekintése
(2)

A Nocticola pheromosa felfedezését az A Journal of Asia-Pacific Entomology című folyóirat februári számában hozták nyilvánosságra, így pedig az ázsiai rovar azoknak a fajoknak a hosszú listáját erősíti, melyeket pokémonok után neveztünk el. Például: a Chilicola Charizard, a Binburrum Articuno, a Binburrum Moltres vagy a Binburrum Zapdos.