2023.2.23 14:03
Olvasási idő 0:48
Szöllősi Anna

Kiderült, hányan kaptunk fizetésemelést tavaly, és mennyien reménykedünk extra juttatásban idén

KÖZÉLET FIZETÉS INFLÁCIÓ KUTATÁS MUNKAERŐPIAC

A legújabb reprezentatív kutatás több mint ezer munkavállalót szólaltatott meg országosan.

Tavaly a munkavállalók 63 százaléka kapott fizetésemelést, vagy valamilyen extra juttatást a megnőtt kiadásai miatt, idén már csak alig több mint felük számít hasonlóra. A legtöbben úgy gondolják, hogy az emelés értéke elmarad majd az elvárásuktól.

A válaszadók 55 százaléka vélte úgy, hogy 2023-ban számíthat arra, hogy a megnövekedett kiadásait valamilyen formában kompenzálni fogja a munkáltatója. 49 százalékuk fizetésemelést, 7 százalékuk valamilyen rendszeres, 9 százalékuk pedig egyösszegű juttatást vár idén. Az átlagosnál kisebb arányban bíznak extra elismerésben azok, akik nem teljes állásban, alacsony végzettséggel, vagy az államigazgatásban dolgoznak. 

Tavaly nem tudták tartani az infláció tempóját a fizetések 

A Magyar Nemzeti Bank számításai szerint 2022-ben az éves átlagos infláció 14,5 százalék volt. Ezzel szemben a munkavállalók 63 százaléka kapott valamilyen fizetésemelést vagy kiegészítést, többségük (59%) 10 százalék alatti összegben. A hivatalos pénzromlást meghaladó szinten a dolgozók ötöde vihetett haza több pénzt tavaly. 

Kiemelt tartalom
Nemcsak magaddal, hanem a szeretteiddel is kiszúrsz, amikor folyamatosan túlórázol Nemcsak magaddal, hanem a szeretteiddel is kiszúrsz, amikor folyamatosan túlórázol 2023.1.10 22:55

A dolgozók többsége többet várna 2023-ban, mint amire valóban számít 

A hazai munkavállalók alig több mint fele reméli csak, hogy idén is emelkednek a juttatásai valamilyen módon és közöttük is a legtöbben (59%) magasabb összeget várnának el a munkahelyüktől, mint amire valóban számítani mernek. Közel felük szeretné, ha a fizetése legalább az ötödével növekedne, de reálisan csak 6 százalékuk számol ezzel.