2023.2.26 8:13
Olvasási idő 2:11
Szöllősi Anna

Tarol a vanilla girl trend a TikTokon, ami valamiért csak a fehér bőrű, szőke, kékszemű nők „kiváltsága“

Tarol a vanilla girl trend a TikTokon, ami valamiért csak a fehér bőrű, szőke, kékszemű nők „kiváltsága“
Forrás Instagram / rosiehw
DIVAT TIKTOK TREND VANILLA GIRL

A Tiktokon több mint 400 millió megtekintésnél jár a #vanillagirl hashtag: az új trend követőinek kedvenc színe a bézs, és előszeretettel osztják meg, hogy mit vettek fel aznap, hogyan rendezték be az otthonukat vagy milyen kávét ittak.

Egy trú vanilla girl a semleges színek (például fehér, bézs vagy világosbarna) szerelmese, laza, kötött pulóvert visel egy rövid Uggs-szal, a haja nagy, laza hullámokban hullik a vállára, vagy éppen decens kontyban van felfogva, és tejeskávét iszik. Sminkje visszafogott, természetes hatást keltő, és nagy a sansz rá, hogy a kedvenc márkája KKW Beauty by Kim Kardashian. Szobája hangulatos, egy karosszékkel és pihe-puha plédekkel telepakolva, végtelen gyertyával és Vogue-magazinokkal az asztalon, amik tökéletesen harmonizálnak a friss tulipáncsokor fehér vázájával, miközben friss sütemény illata kering a szobában. 

A vanilla girlök ars poeticája: legyen mindig minden letisztult és kényelmes. Nem vitatjuk, a semleges színeknek rengeteg pozitív hozadéka lehet: a Color Meanings szerint amellett, hogy a bézs a kényelem és egyszerűség színe, a fehér pedig a tisztaságot, ártatlanságot képviseli, ezek a világosabb árnyalatok nyugtató hatásúak, jobb kedvre derítenek és feldobják a napunkat. Gondoljunk csak bele, milyen komfortos érzés, mikor az irodába felveszünk egy nagy, kötött pulóvert, és bekészítünk egy bögre forró teát? Miért visszás mégis ez a trend, ami 2023-ban meghódította a netet? 

Miért csak a fehér, szőke nők privilégiuma?

A BuzzFeed News hívta fel a figyelmet a tendenciára, miszerint a legtöbb nő, aki a "vanília lány" címkét süti magára, szőke, kék szemű és fehér bőrű. Ismét belefutunk a már megszokott sémába, amivel a TikTok már régóta küzd, ezek pedig a diszkriminatív tartalmak. A témában felszólalt az afroamerikai Olivia L. is, akinek közel 180 ezer követője van a platformon "olivialayne6" néven, és ő is egyetértett abban, hogy a trendet a mainstream médiában úgy tálalják, mint ami csak a fehér, szőke, vékony és csinos nők privilégiuma. 

Egyre több felhasználó reagált a dologra, és olyan tartalmakat kezdtek el megosztani, amik lassan, de biztosan kinyitják ennek az új core-nak az ollóját, és úgy általában véve felhívják a figyelmet a közösségi média kirekesztő trendjeire és kontentjeire. Aiyana Ishmael, a Teen Vogue szerkesztőségi asszisztense színesbőrű nőként például úgy döntött, hogy rákontrázva a toxikus irányzatra, elindít egy új, "chocolate girl" névre hallgató trendet. 

Vegyes megítélés 

Amellett, hogy sokak szerint a vanilla girl-őrület rasszista, egyesek rásütötték, hogy a soft girl vagy clean girl esztétika (visszafogott smink, napszítta balayage, szájfény) új köntösbe bújtatott változata, míg mások egyszerűen csak rém unalmasnak titulálták. Tehát a vanilla girl amennyire sikeres lett, legalább annyi kritikát is kapott, de azért akadtak, akik a védelmére keltek: az igazi fanatikusok szerint ez a trend nem csak a bézs színről, és annak létező minden árnyalatáról szól, hanem a minimalista filozófiáról. 

A celebek is imádják

Ha valakit a showbiznisz világában ízig-vérig vanilla girlnek lehet nevezni, akkor az Kim Kardashian: az amerikai celeb patyolattiszta, fehér otthonával, platinaszőke frizurájával és minimalista SKIMS vagy SKKN sminkjeivel sosem titkolta, hogy ez a színpaletta az élete, a nude pedig ő maga.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

Kim Kardashian (@kimkardashian) által megosztott bejegyzés

De Rosie Huntington-Whiteley angol modell és színésznő is ebben a nem túl színes trendben tud kiteljesedni: Insta-fotóin többnyire a bézs szín dominál, ami a divat- vagy lakberendezési tárgyain, és a kozmetikumokon is feltűnik, a legkülönbözőbb árnyalatokban. 

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

Rosie HW (@rosiehw) által megosztott bejegyzés