2023.2.21 11:45
Olvasási idő 0:44
Kovács M. Dávid

Kolodko Mihály a főváros egyik legforgalmasabb terén parkolta le a Vissza a jövőbe-filmeket idéző szoborjárgányát

KULTÚRA BUDAPEST KOLODKO MIHÁLY

"Előre a múltba" – hirdeti legújabb miniszobrával Kolodko Mihály, aki a Keleti pályaudvarnál helyezte el a Vissza a jövőbe trilógiából ismert DeLoreant egy Trabanttal keresztező alkotást.

A Margit rakpart felhúzható Trabantja után Kolodko Mihály újabb járműves szobra kapott helyett Budapesten: a gerillaszobrász a legújabb munkáját ezúttal azonban a főváros pesti oldalán, a Keleti pályaudvar előtt helyezte el.

Az apró jármű különlegessége, hogy a kerekei vízszintes pozícióban helyezkednek el, a teteje pedig felnyitható. Azt már a napokban tudni lehetett, hogy készült egy ilyen alkotás, egyedül az volt kérdés, hol helyezik majd el a miniszobrot.

Kolodko Mihály még múlt csütörtökön tett közzé egy videót az akkor még a műhelye melegét élvező járgányról, amely egyértelműen egy Trabant és a Vissza a jövőbe-filmekből ismert csodajárgány, a DeLorean szerelemgyerekét idézi.

A következő videó a hétfő esti órákban került fel a szobrász Facebook-oldalára, amely egy "előre a múltba"-felirattal teszi egyértelművé a Vissza a jövőbe-párhuzamot. A három képből álló galéria aztán a kedd reggeli órákban került fel Kolodko közösségi oldalára.

Kolodko Mihály januárban a Gellért‐hegyi vízesés mellett is elhelyezett egy szobrot, amiről sokan azt állították, hogy egy bombán csüngő Vuk lenne, viszont többen is úgy vélték, hogy jobban hasonlít egy rágcsálóra, mint Fekete István hősére – az alkotásról szóló cikkünkben éppen ezért megszavaztattuk az olvasóinkat, hogy mit látnak a műben.