2023.1.12 15:37
Olvasási idő 1:02
Kovács M. Dávid

Újabb Kolodko-szobor bukkant fel Budapesten, de még nem sikerült megállapodni, hogy valójában mit ábrázol

UTAZÁS BUDAPEST KOLODKO MIHÁLY

Bár sokan azt állítják, hogy ez egy bombán csüngő Vuk lenne, többen is úgy gondolják, hogy az új szobor jobban hasonlít egy rágcsálóra, mint Fekete István hősére.

Kolodko Mihály ezúttal is mindenféle kommentár nélkül tette közzé a legújabb alkotásáról készült képeket. A Kolodko Art Facebook-oldalon megosztott fotók alapján a gerillaszobrász legújabb munkáját a főváros budai oldalán, a Gellért‐hegyi vízesés mellett kereshetjük majd.

A művész új, budapesti miniszobra egy sziklába fúródó bombát ábrázol, amelybe egy riadt állatka kapaszkodik görcsösen, de hogy pontosan mi lenne ez a picike élőlény, arról még nem született konszenzus.

A poszt alatt feltűnő kommentelők egy jelentős része Vukra asszociál (a Gellért-hegyen például van egy Vukról elnevezett játszótér), csakhogy sokan vannak azok is, akik szerint inkább valamilyen rágcsálóra – mondjuk nagy pelére – emlékeztet az ábrázolás.

Az alkotó egyelőre nem oszlatta el a kételyeket.

A Balatonnál több szobor is eltűnt mostanság

És ha már Kolodko: a Refresher épp múlt héten számolt be arról, hogy egyik pillanatról a másikra eltűnt Gombóc Artúr miniszobra a tihanyi Pisky sétányról, majd nem sokkal később már arról szóltak a hírek, hogy az Emberi komédia szoborcsoportnak is nyoma veszett a Káli-medencében, csak a lefűrészelt cölöpök maradtak utána.

Az aggályokat végül Tihany polgármestere, Tósoki Imre oszlatta el a Facebook-posztjában. „A híradásokat hallva jelentkezett a Falugondnokság, hogy megvan a madárka – soha el sem veszett.

Az igazság az, hogy Kolodko Mihály szobrocskáját annyian piszkálták, annyit húzták-vonták, hogy meglazult a rögzítése.

A Falugondokság lelkiismeretes munkatársai meg akarták előzni , hogy Tihany eme apró, de kedves látványossága végképp valaki kezében maradjon, ezért magukhoz vették, hogy erősebb, ellenállóbb alapot, ragasztást adjanak neki“ – írta.

Hamarosan kiderült, az Emberi komédia szintén nem rongálás áldozata lett, egy káptalantóti restaurátor műhelyében pihen, és várhatóan tavaszra vissza is kerül a helyükre – árulta el Horváth Dezső polgármester a Veol.hu-nak.

Felmérés:
Mit ábrázol Kolodko Mihály Gellért-hegyi alkotása?
Miért kell ennyit akadékoskodni?! Egyértelmű, hogy a kis Vuk.
Bármi is ez, Vuktól nagyon távol áll! Ez tényleg egy rágcsáló lehet.
Segítség, torkig vagyok Kolodko szobraival!
Miért kell ennyit akadékoskodni?! Egyértelmű, hogy a kis Vuk.
8 %
Bármi is ez, Vuktól nagyon távol áll! Ez tényleg egy rágcsáló lehet.
38 %
Segítség, torkig vagyok Kolodko szobraival!
54 %