2023.1.6 18:10
Olvasási idő 0:34
Kovács M. Dávid

Váratlanul lába kélt Kolodko Mihály Gombóc Artúr-szobrának Tihanyban

UTAZÁS BALATON KOLODKO MIHÁLY

A Rammstein-frontember rostocki szobra mellett Csukás István figurájának, a röpképtelenné hízott, duci kismadárnak is nyoma veszett a tihanyi sétányról.

Év elején, egyik pillanatról a másikra eltűnt Gombóc Artúr miniszobra a tihanyi Pisky sétányról, derült ki a település hivatalos turisztikai oldalának bejegyzéséből.

„Lehet, hogy társaihoz hasonlóan Gombóc Artúr is elrepült a szilveszteri tűzijáték elől? Netán valakit zavart a mi kis dundi Kolodko szobrunk? Vagy egyszerűen csak egy kis csoki után nézett?“ – sorakoznak a kérdések a Facebook-oldal bejegyzésében.

Kolodko Mihály gerillaszobrász még 2020-ban helyezte el a Pom Pom meséi falánk figurájáról mintázott alkotását a Tihanyi Bencés Apátsághoz tartó Pisky sétányon, amely hamar népszerűvé vált a turisták körében, az arra járók rendszeresen vittek csokoládét a szoborhoz, illetve fotózkodtak vele.

Hogy mi történt az édességfüggő Gombóc Artúr másával, egyelőre nem tudni, a tihanyi turisztikai oldal a bejegyzésében azonban sejtelmesen úgy fogalmaz: megígérik, hogy szólnak, ha újra a helyére kerül az alkotás. „Ne aggódjatok miatta!“ – írják a posztban. Vagyis akár az is elképzelhető, hogy nem lopás és/vagy rongálás történt.