2023.2.20 17:50
Olvasási idő 3:11
Masszi-Rigó Csilla

Street Art-kincsek Budapesten – Miattuk érdemes nyitott szemmel, felemelt állal figyelni a fővárosi falakat

Street Art-kincsek Budapesten – Miattuk érdemes nyitott szemmel, felemelt állal figyelni a fővárosi falakat
Forrás 0036Mark/ Instagram
KULTÚRA TÉMA TOPIC

A fővárosi épületek falait ma már korántsem csak tagek és graffitik borítják, az utcákat járva egyre több művész mutatja meg alkotásait a járókelőknek.

Ha az ember a városban sétál, nem érdemes félig leeresztett szemmel az aszfaltot fürkésznie, különben mindenről lemarad. Persze az kétségtelen, hogy a pesti és budai flasztert koptatva érdemes néha-néha a lábunk elé nézni (kutyásként mondom, hogy szégyellje magát mindenki, aki nem képes a kedvence után felszedni, amit fel kell), de az épületek falain rendre belebotolhatunk magyar és külföldi művészek street art-munkáiba. 

Antall József és a Kacsamesék Tiki-Viki-Nikije a Dob utcában, Karikó Katalin a Krisztina körúton, egy aprócska Kockásfülű nyúl a Budai vár kőkorlátján – a főváros telis tele van apróbb és nagyobb alkotásokkal, amik előtt érdemes megállni egy pillanatra (már ha le nem kaparják vagy el nem szállítják őket a helyükről), elveszni a részletekben, aztán persze mindenki döntse el maga, szereti-e őket vagy sem. Mutatunk pár street art-művészt, akiknek a munkái bármikor szembe jöhetnek veled az utcán. 

Fat Heat

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

Fat Heat (@fatheat) által megosztott bejegyzés

Los Angeles, Kína, Berlin, Miami na és persze Budapest – Fat Heat munkáival rengeteg helyen találkozhatunk, a pesti éjszaka bulizós baglyai például a Kazinczy utcában, az Arany János és a Sas utca sarkán egyaránt találkozhatnak grandiózus alkotásaival, de már Gyöngyösön is van olyan ház, melynek oldalát a művész munkája díszíti. 

RAPA 73

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

RAPA 73 (@rapa73official) által megosztott bejegyzés

Melka Gábor alkotásai sokaknak ismerős lehet, ő alapította a Melka Stúdiót, ráadásul munkáival megannyi helyen, a budai és Kálvin téri Bagelnél, a Porcellino Grasso Ristorante-ban vagy a Breadpitt pékségben is találkozhatunk. RAPA 73 néven sok street art projektben is részt vesz, a szemfülesek Nápolyban vagy Barcelona-ban is találkozhatnak kerámiáival. Akik pedig Pesten járnak? Ha egy kicsit magasabbra néznek, előbb-utóbb biztosan találnak majd egy BUDA-LOVIN-PEST kerámiakockát valamelyik épület oldalán. 

TakerOne

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

TAKERONE (@takeronegraffiti) által megosztott bejegyzés

Marina egy pesti ház oldalán, hatalmas, színes elefántok egy New York-i tűzfalon? TakerOne 2001-ben kezdett el graffitizni, a betűket azonban később felváltották a mesebeli, mindeközben fotorealisztikus falfestmények – természetesen festékspray-jel készítve! TakerOne munkáiba ma már a világ számos táján bele lehet futni, de ha nincs most időd körbeutazni a Földet, elég lesz felszállnod a szentendrei hévre, vagy kiutazni Pestszentlőrincre egy hatalmas Lana Del Rey festményért! 

Fork Imre

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

www.forkimre.com (@forkimre) által megosztott bejegyzés

Fork Imre munkáival már rég nem csak az utcán találkozhat a streetartra érzékeny közönség. A művész több neves márkával is dolgozott már együtt, így például a Dreherrel, a Jagermeisterrel, a CCC-vel, de a Tankcsapdával és a Hooligans-szel is dolgozott már együtt. Az art directorként is ismert Fork mostanában a 3D modellezéssel is kísérletezik, érdemes lecsekkolni új munkáit! 

Neopaint Works 

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

Neopaint Works (@neopaintworks) által megosztott bejegyzés

Üres tűzfal? A legjobb vászon! A Neopaint Works monumentális festményeit a főváros minden belső kerületében megtalálod Erzsébetvárostól Józsefvárosig. Az alkotócsoport több mint 15 évvel ezelőtt alakult meg, weboldalukon pedig olyan munkákat is láthatunk, amelyek iskolák, belső udvarok falait díszítik, hiszen a Neopaint egyedi megrendeléseket, ötleteket is megvalósít. 

Színes Város

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

Színes Város Budapest (@szinesvaros) által megosztott bejegyzés

Átjárók, hidak, közterek szépülnek meg a Színes Város által. A városkép szépítéséért dolgozó csapat Budapestre, a magyar művészetre és a társadalmi kérdésekre egyaránt reagálva készít (remélhetőleg örökre szóló) falfestményeket. Még egy köztéri szellőző sem rondíthat bele a városi összképbe, ha a Színes Városon múlik, egy szó mint száz, sokat köszönhetünk nekik! 

MISS KK 

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

Miss KK (@misskk_budapest) által megosztott bejegyzés

Még, hogy nem lehet sztárokba belefutni a belváros közepén! Bella Hadid a Rumbachon, Lily Cole a vár környékén, kicsit arrébb pedig Beyoncé és Jay Z szemeznek velünk a Budapest Parkban. Miss KK munkái nemcsak a divatot követik, de általában egy-egy fontos, aktuális üzenetet is megfogalmaznak a társadalomról és a világ aktuális történéseiről. A művész munkáit ma már Pesten, Pécsett és Rómában is megnézhetjük. 

0036MARK 

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

0036 MARK (@0036mark) által megosztott bejegyzés

Pop Street Art, ahová csak a szem ellát! 0036Mark 2018 környékén ragasztotta ki első művét a város falára, ma már viszont szinte minden utcában találunk tőle egy-egy zseniálisan kigondolt művet, legyen szó akár egy Mia Wallace-ba fojtott Mézga Krisztáról, busókkal barátkozó Csubakkáról vagy a Pamela Andersonként pózoló Törpilláról. Mark művei egyszerre ötvözik a '80-as és '90-es évek mesevilágát korunk legismertebb filmes arcaival, matricái pedig Budapesttől Belgiumig, Horvátországtól Svájcig mindenkit megmosolyogtatnak. 

 +1: Magyar Kétfarkú Kutya Párt

Valami nem működik, valami évek óta hibás, repedezett vagy csak simán ronda? A Kétfarkúak igazán kreatívak abban, hogyan hívják fel a figyelmet a lokális és országos problémákra, kezdve az aszfaltfestéstől a buszmegállók kipofozásán át egészen a köztéri szellőzők, kátyúk lefestéséig, pótlásáig. Sajnos a pártot már többször is megbüntették, miszerint illegálisan festettek le egy-egy közterületen található objektumot... na, hát mégis csak egy, a kormány direktívájával szembemenő politikai pártról van szó, nem kell ezen csodálkozni.