A smash burger kedvezőbb áron érhető el, mint hagyományos társai, és egy sokkal szaftosabb is. 2024 óta a legfelkapottabb gasztrótrendnek számít, nem csoda, hogy sorra nyílnak a smash burgerezők – ezekből szemezgettünk!
Simon's
A Simon’s Burger az elmúlt pár évben a budapesti street food szcéna egyik legnagyobb sikersztorijává nőtte ki magát. A Tóth testvérek, Máté és Simon 2022-ben nyitották az első helyet, és pillanatok alatt berobbantak a köztudatba, kígyózó sorok, végtelen Insta-sztori áradat, és azóta is folyamatos terjeszkedés jellemzi a márkát. A helyen smash burgert árulnak, aminek alapja a vaslapon szétlapított, kívül ropogós, belül szaftos marhahúspogácsa, mellé klasszikus buci, sajt, uborka, házi szószok és sült krumpli jár.
A Simon’s főleg az ügyfélélményben különbözik sok hasonló helytől: a szósz ingyenes, az üdítő-utántöltés korlátlan, a gyerekeknek pedig ingyen fagyi és almalé jár. A hype-ot ugyan maguk indították be, nem erre építenek, hiszen jó marketinggel el lehet adni egy rossz ételt, de másodszor már nem tér vissza a vendég – mottójuk, hogy nem a világ legjobb hamburgerét kínálják, hanem egy olyat, amire újra és újra visszavágysz.
Smashy
A Smashy története itthon 2024 januárjában kezdődött, és aligha létezik olyan magyar, aki ne hallott volna róluk a smash burger kapcsán. A Kálvin téri üzlet előtt a nyitás után néhány héttel már kiállhatatlan sorok várták, hogy megkóstolhassák a Smashyt, ami azóta gazdát is cserélt, 2024 év végén a Simon's Burger alapítói vették át a vállalkozást Lehoczky Simon alapító-tulajdonostól. A hely profilja nem a flancolás, az étlapon csupán classic és house sajtburgerek szerepelnek, a különbség köztük is csak a szószokban rejlik.
A koncepció nem csak a magyaroknál működött: a gyorsan jött sikeren felbuzdulva idén tavasszal a Simon's Burgeres srácok, Tóth Máté és öccse, Simon álmodtak egy nagyot, és saját tőkéből, üzleti terv nélkül megnyitották első smashy burgerezőjüket New York kellős közepén, a Union Square-en, ami úgy tűnik, amerikai viszonylatban is állja a sarat a jó minőséggel és az olcsó, ötdolláros árral. Az amerikai Smashy szlogenje, hogy American flavor, European soul, vagyis egy amerikai stílusú gyorsétterem, európai hozzáállással.
Bamba Marha
A közgazdász végzettségű és pályaelhagyó hamburgerrajongó, Jancsa Jani 2016-ban nyitotta meg az első Bamba Marhát, és azóta 11 étteremmel büszkélkedhet, Deák téri egységével pedig ő maga is meglovagolta a gasztrotrendet. A Bamba Marha Deák téri üzlete még 2024 elején alakult át pop-up jelleggel smash burgerezővé, és a vendégeknek annyira bejött a koncepció, hogy azóta vissza sem alakult: jelenleg sem a klasszikus Bamba-burgerek, hanem smash burgerek fogadják az éhes betérőket, egészen nagy választékkal: 8 hamburger közül választhatunk, köztük egy kecskesajtos, vega változat is felkerült az étlapra.
The Burger Project
A The Burger Project először 2022-ben Újpesten robbant be a burgerpiacra, majd 2024 tavaszán a 13. kerületi Viza utcában nyitotta meg második egységét. A hely védjegye a prémium alapanyagokból készült Angus smash burger és a széles választék: a klasszikusoktól a mogyoróvajas-lekváros különlegességig mindenki talál kedvére valót, vegetáriánus és vegán opciókkal kiegészülve. Az új üzlet nemcsak nagyobb térrel, hanem kézműves csapolt sörökkel, házi limonádékkal és tengerparti hangulatot idéző enteriőrrel is dob az élményen.
SMASH LAB Budapest
A Smash Lab Budapest a Madách tér szívében, a Telep–Központ–Hivatal kocsmák triumvirátusának epicentrumában ütötte fel a fejét még 2024 novemberében, és azóta eteti a spicces helyieket és az odatévedő turistákat. A hely, ami egyébként egy olasz vállalkozás, gyorsan pozicionálta magát a budapesti burgerszcénán belül a letisztult dizájnnal, a laza street food hangulattal és a jó elhelyezkedéssel. A Smash’n’Cheesy alapverzió hozza a ropogós-szaftos kombót, míg a ház igazi büszkesége, a Double Truffle két nagyon jó dolgot, a szarvasgombát és a smash burgert gyúrja össze úgy, hogy az arányokat is remekül eltalálja.
Smokey Monkies BBQ
A Smokey Monkies BBQ 2016 óta hozza el Budapestre az autentikus, texasi stílusú barbecue élményt, saját építésű smokerekkel és a hagyományok iránti tisztelettel. Az étlapot 2020-ig a lassan füstölt húsok uralták, de még ebben az évben felkerültek az étlapra a smash burgerek is, amik minimalista recepttel készülnek: dupla hús, dupla sajt, dupla bacon, mellé uborka, hagyma és házi szósz. A Smokey Monkies mára négy budapesti étteremmel (Király utca, Arany János utca, Haller utca, Szentendrei út) és saját pékséggel büszkélkedhet, így a pékárukat és a hamburgerzsemléket is saját maguk készítik. 2024-től a bulinegyed kellős közepén, a Karaván street food udvarban is találkozhatunk velük, emellett számos fesztiválra szállnak ki mobil smokerrel és büfékocsival.
Chop N Go
A Smoke Riders csapata is főleg a Karaván udvarból vagy fesztiválokról lehet ismerős, akik 2024 nyarán úgy döntöttek, keresnek egy állandó helyet a Király utcában, és megnyitják a Chop N Gót, csupán pár lépésre a Kazinczytól. Két fő termékük van, smash burger marhás és mangalicás változatban, illetve egy saját fejlesztésű, apróra vágott, majd rostlapon kérgesre sütött barbecue-hússal töltött szendvics. A street food hely inkább elviteles kajára lett szakosodva, de jó időben az utcai könyöklőknél is be lehet falni a szaftos bucikat.
Buddy's Burger
A Buddy’s Burger a Fehér Hajó utcában nyitott meg az egyik Simon's Burger helyén, fehér–piros dizájnú, minimalista koncepcióval. Az alapító a debreceni Jenei Ákos, aki korábbról már ismerte a Simon's burgeres srácokat, és az ő segítségükkel rakta össze a feszes menüt, ami két smash burgert (szimpla és dupla), kétféle krumplit és egy signature banánpudingot tartalmaz. A burgerek friss zöldséggel és enyhén ecetes szósszal könnyedebbre vannak hangolva, és nincsen helyben fogyasztás – a hatékonyabb és gyorsabb grab-and-go élménnyel főleg a Z generációra lőnek.
LA Burger
Budán kevesebb dedikált smash burgerezőt találunk, ezért is jó, hogy az LA Burger a Budafoki úton, a Műegyetem környékén színesíti a gasztropalettát. A burgereket nem bonyolítják túl, szaftos, ropogós és árban is hasonló a vetélytársakéhoz, ráadásul a végén a buci még egy márkajelzéses bélyeget is kap. Az LA Burger jó választás a környék egyetemistáinak és bárkinek, aki Budán keres egyszerű, de nagyszerű smash burger-élményt.
Daddy Grill & BBQ
A Daddy Grill & BBQ nem az éhes belvárosiakat eteti, hanem egy külső kerületben, és az agglomerációban várják a vendégeket: az Arena Mallban, a Budaörsi Auchanban és a Dunakeszi Auchanban van üzletük, és franchise-lehetőséget is hirdetnek azok számára, akik saját városukba vinnék el a vállalkozást. A menüre a kétféle smash burger mellé felkerült a szaftos BBQ-oldalas, illetve a csirkés vagy marhás tortilla, amit egy epres sajttortával vagy házi üdítővel fojthatunk le.
Fini’Z
A Fini′Z a Ráday utcában nyitott, és a smash burgerek reformabb vonalát képviseli azzal, hogy nemcsak a húsimádókra, hanem a vegákra és az ételérzékenyekre is gondoltak. Az Oklahoma-stílusú burger lényege, hogy a húspogácsába reszelt hagyma sül, amitől karamellizált, édeskés ízt kap, a hús pedig szaftos marad. A burgonyás buci saját recept alapján készül, a marhahús pedig hazai, szabadtartású charolais tenyészetből érkezik, de a köret, a mogyoróolajban sült holland krumpli is különlegesnek számít. A klasszikus húsos smash mellett friss zöldséges és kecskesajtos verzió is kapható, az érzékenyek pedig a glutén- és laktózmentes burgereket is kipróbálhatják.