2023.2.10 12:38
Olvasási idő 0:48
Masszi-Rigó Csilla

Ingyenes felnőttképzés indul Budapesten – Itt a Városkormányzási Akadémia!

TÁRSADALOM BUDAPEST KARÁCSONY GERGELY OKTATÁS

Az akkreditált képzést nem csak budapestieknek ajánlják.

A korszerű városkormányzás legfontosabb területeiről kaphatnak átfogó tudást a Városkormányzási Akadémia akkreditált felnőttképzésének résztvevői – ez derül a Budapesti Művelődési Központ felhívásából, melyet Karácsony Gergely osztott meg Facebook-oldalán. 

„Hogyan lehetne jobban kormányozni a városokat, amelyekben élünk? Milyen a városkormányzás ma Magyarországon, és milyen lehetne? Mik a problémák? Hogyan oldanak meg önkormányzati feladatokat innovatív módon más országokban? Milyen hazai jó gyakorlatokat ismerünk? A város összetett rendszer, így az irányítása is összetett ismereteket és készségeket igényel. Magyarországon egészen eddig nem létezett olyan képzési program, amely kifejezetten a városi önkormányzatiság feladataival, működési kereteivel, dilemmáival és megoldásuk lehetséges megközelítéseivel, jó gyakorlataival foglalkozott volna.”

A 2023 során, két félév alatt, összesen 12 intenzív képzési napon lebonyolított képzés során a hallgatók megismerhetik a városi önkormányzatok működésének pénzügyi és gazdasági alapjait, a helyi önkormányzás alkotmányos, jogi alapjait és azok várospolitikai összefüggéseit, a városlakók bevonásának lehetőségeit valamint a városüzemeltetés működését, de szó lesz például a fenntartható, zöld településfejlesztésről és a városi közlekedés szervezéséről, fejlesztéséről is. 

A képzéshez fakultatív jelleggel hozzátartozik a szakmai tematikához kapcsolódó fővárosi helyszínek (például víztároló, hídkamra, bunker a metróalagútban, szennyvíztisztító, forgalomirányítási központ, villamosremíz) közös meglátogatása, valamint egy szakmai tanulmányút szomszédos ország valamely nagyvárosába.
A képzést a Budapesti Művelődési Központ szervezi és gondozza, további információkat itt találsz a képzésről és a jelentkezési határidőről.