2023.2.8 16:16
Olvasási idő 2:02
Masszi-Rigó Csilla

Ez lehet a Netflixed jövője, ha te is más fiókját használod sorozatozásra

FILMEK + SOROZATOK NETFLIX

Most már biztos: hamarosan végleg megszűnik a Netflix jelszómegosztásos rendszere, így ha sosem rendelkeztél saját fiókkal (hanem kis élősködő módjára ingyen faltad a sorozatokat) elmondjuk, mire számíthatsz.

Hamarosan véget ér a jóvilág, néhány hónapon belül ugyanis biztosan megszűnik a Netflix eddig ismert és szeretett jelszómegosztásos funkciója. A jelszómegosztás nélkül működő rendszert már három országban, Chilében, Peruban és Costa Ricán tesztelik, az első negyedévben azonban globálisan is bevezethetik a sokakat – legfőképpen más jelszavával (vissza)élő – érintő változást. Na de mire számíthatunk mi, magyarok? 

Néhány nappal ezelőtt kisebb hibát vétett a Netflix, tévesen ugyanis több, nemzetközi gyakori kérdések oldalán közzétette, hogy mostantól havi 3 dollárt (kb. 1085 forintot) kell fizetnie annak, aki saját háztartásán kívül más felhasználókkal is megosztaná fiókját. A streaming-szolgáltató aztán gyorsan javította baklövését kiemelve, hogy ezt a funkciót csak a tesztországokban használja.

Forrás Rafael Henrique/SOPA Images/LightRocket/GETTY IMAGES

 

Mi az, ami biztosan lecsap ránk a közeljövőben? 

Nem kizárt, hogy a dél-amerikai országokban tesztelt feláras fiókbővítést előbb-utóbb hazánkban is bevezetik, a Netflix ügyfélszolgálatának oldalán egyelőre még semmi újat nem látunk az eljövendő változásról. A hivatalos leírás szerint az, aki nem lakik a fióktulajdonossal egy háztartásban, csak külön Netflix-fiókkal használhatja a szolgáltatást. Bár a GYIK-oldalon található információk szerint, ha megosztod a fiókodat valakivel, aki nem veled lakik, nem számolnak fel neked külön díjat, de az alkalmazás megkérhet rá, hogy lakhelyen kívül lévő eszköz bejelentkezésénél igazold a bejelentkezést a Netflix-eléréshez. 

Kiemelt tartalom
12 film és sorozat, amit érdemes csekkolnod áprilisban a Netflix, az HBO Max, a SkyShowtime és a Disney+ kínálatából 12 film és sorozat, amit érdemes csekkolnod áprilisban a Netflix, az HBO Max, a SkyShowtime és a Disney+ kínálatából 2024.4.4 19:51

A qz.com utánajárt, mi mindenre számíthatnak a tesztidőszak lezártával a felhasználók. A cikk szerint országonként még így is változó lehet az új szabályzat, ugyanakkor érdemes felkészülni a lehetséges opciókra.

Ha és amennyiben plusz pénzért adunk új tagokat a fiókunkhoz, úgy nekünk kell majd kifizetni az ő „tagságukat” is. A fióktulajdonos meghívottjainak saját profilja lesz saját jelszóval és egyéni beállításokkal, ez azonban még csak a mézes madzag: a plusztag egyszerre csak egy eszközön filmezhet, egyszerre csak egy telefonra vagy tabletre tölthet le filmet, valamint természetesen nem hozhat létre további profilokat. A legnagyobb korlátozás az országhatárokon átívelő barátok, szerelmesek és rokonok számára az, hogy az extra tagoknak ugyanabban az országban kell létrehozniuk a fiókjukat, amelyik a fiók tulajdonosának országához kapcsolódik.

Neked hány előfizetésed van jelenleg? Forrás Beata Zawrzel/NurPhoto via Getty Images

 

Utaznál? 7 napod maradt

 A Netflixnek arról is van elképzelése, hogyan lehet utazás során, akár külföldről bejelentkezni saját fiókodba. Amennyiben például a szálláson található televízió rendelkezik Netflix applikációval, úgy nincs más dolgod, mint bejelentkezni saját felhasználóneveddel és jelszavaddal. Ezt követően az alkalmazás küld majd egy visszaigazoló értesítést, amit elfogadva 7 napon keresztül használhatod az ideiglenes eszközön az alkalmazást. Mi történik akkor, ha több hétig maradsz valahol? Erről egyelőre nem szól a fáma, ami azonban fontos, hogy 7 nap ide vagy oda, távozáskor semmiképpen ne maradj bejelentkezve az átmenetileg használt eszközön. 

Mikor és kivel oszthatod meg a saját fiókod?

Csak azzal, akivel ténylegesen egy háztartásban éltek, ráadásul a tulajdonos mellett a többi felhasználónak havonta be kell jelentkeznie újra és újra. Az elképzelés szerint 

a megosztott jelszót használóknak havonta (31 naponta) újra be kell lépniük a tulajdonos fiókjába, ráadásul a tulajdonos lakhelyén a háztartáson kívül használt eszközzel kell megnéznie valamilyen tartalmat. A szolgáltató így, IP-cím alapján, fiók- és eszközadatok segítségével, valamint egy kóddal tudja ellenőrizni a belépést. 

Kiemelt tartalom
Guy Ritchie beletúrt a fiókjába, elővette, amit eddig még nem használt, és működött – Úriemberek sorozatkritika Guy Ritchie beletúrt a fiókjába, elővette, amit eddig még nem használt, és működött – Úriemberek sorozatkritika 2024.3.16 10:43

A hvg.hu cikke szerint a 230 millió előfizetővel rendelkező streamingszolgáltató a várakozások szerint március végéig vázolja, országonként miként és hogyan számol majd le a jelszómegosztással, mellyel a Netflix szerint jelenleg több mint 100 millió háztartás él.