Pálfi Attila, a balatonmáriafürdői Vitorlás Fagyizó cukrásza álmodta meg a tücsökfagyit.
„Ciripella” néven alkotta meg a tücsökfagyit Pálfi Attila, a balatonmáriafürdői Vitorlás Fagyizó cukrásza, aki írja a Sonline. A rovarokat Csehországból szerzik be, és a balatoni cukrász elmondása szerint leginkább a napraforgómagra emlékezteti őt az íze. Pálfi azt is elmondta, hogy az ötlet tavaly nyáron éjfél körül egy éjszakai fürdőzésen jött.
Mindenképpen valami Balatonhoz köthető különlegességet szerettem volna. Rengeteg volt a szúnyog, és akkor jött a gondolat, hogy készíthetnék szúnyogfagyit. De mivel az Európai Unióban csak négyféle rovar engedélyezett emberi fogyasztásra, a szúnyog nem jöhetett szóba. Így maradt a tücsök és a tücsökfagyi.
Ezelőtt csak Németországban született hasonló fagyi, amit rovarliszttel készítettek el, de egész tücsköket tartalmazó fagyos édesség jelenleg csak a Vitorlás Fagyizóban kapható. A „Ciripella“ nevet viselő fagylaltkülönlegesség alapja egy karamellás, csokis-mogyorós Gianduja-fagylalt, amire cukorkák helyett sós karamellás tücsköket szórnak a vendég kérésére.

A Vitorlás Fagyizó megannyi különleges, ha úgy tetszik, szokatlan és extravagáns ízt kínál. Fennállása során 28-féle fagylaltja között szerepelt már mentás uborka, hekkes, és sajtos-tejfölös lángos fagyi is, utóbbi különdíjat nyert a Balaton Fagyija versenyen. A Ciripella ugyancsak a megmérettetésre készült, és a 2025-ös versenyen a zsűri méltatta az ínyencséget, különösen a Balatonhoz való kreatív kapcsolódását.