A King's College London klinikai vizsgálata sokak számára „life-changing” lehet, ugyanis mogyoróallergiában szenvedő felnőtteket deszenzibilizálhatnak a módszerrel.
Egy úttörő klinikai vizsgálat során a King's College London kutatói megállapították, hogy a napi, fokozatosan növelt adagú mogyoróliszt fogyasztása deszenzibilizálhatja a súlyos mogyoróallergiában szenvedő felnőtteket – írja a Guardian.
A Grown Up Peanut Immunotherapy (GUPI), avagy felnőtt mogyoró-immunterápia vizsgálatban 21-en vettek részt, méghozzá 18 és 40 év közötti felnőttek, akiknél klinikai mogyoróallergiát állapítottak meg. A résztvevők kezdetben 0,8 milligramm földimogyorólisztet kaptak az ételükbe keverve, majd 30 perccel később 1,5 mg-ot, majd további 30 perccel később 3 mg-ot. Azok, akik klinikai körülmények között biztonságosan el tudták viselni ezeket a nagyon alacsony – a mogyoró kevesebb mint 1 százalékának megfelelő – dózisokat, két héten át napi adagban folytatták a vizsgálatot otthon.
A résztvevők kéthetente visszatértek, hogy felügyelet mellett növeljék a dózist, amíg el nem érték az 1 grammos adagot, ami négy mogyorónak felel meg. Három hónapig folytatták ezt, majd 67 százalékuk képes volt legalább 1,4 g mogyorófehérjét – ez öt mogyorónak felel meg – reakció nélkül elfogyasztani. Az eredményeket az Allergy című folyóiratban tették közzé.
„Mogyoróallergiával élni hatalmas terhet jelent az állandó éberség és a véletlen expozíció kockázata miatt”
– fogalmaz Hannah Hunter, a tanulmány vezető szerzője, a Guy's and St Thomas' NHS Foundation Trust allergiákkal foglalkozó dietetikusa, aki szerint ez sokak életét megváltoztatta, és többé már nem kell félelemben élniük.

A kísérlet után a résztvevők folytathatták a napi mogyorófogyasztást, hogy továbbra is deszenzibilisek maradjanak. Azonban továbbra is allergiásnak minősültek, és azt tanácsolták nekik, hogy ne fogyasszanak a napi adagjuknál többet, és továbbra is tartsák maguknál az adrenalininjekciójukat.