2023.1.30., hétfő

Keresés a Refresher.hu-n

Vissza
Megosztás
Keresés
Több
Filmek és sorozatok
Szécsi Krisztián
2023.1.24 17:55
Olvasási idő  1:18

Magyar film is debütál a neves Berlinalén

A filmfesztivál február 16-tól 26-ig tart, melynek keretén belül 18 filmet láthat a nagyközönség, ebből 15-nek a Berlinalén lesz a világpremierje.

Szécsi Krisztián
2023.1.24 17:55 Olvasási idő  1:18
Megosztás
Megosztás Cikk megosztása

Az európai művészfilmtermésből válogatták be a legtöbb alkotást a 73. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál (Berlinale) nagyjátékfilmes mezőnyébe, de a februári szemlét mégis egy amerikai romantikus vígjátékkal nyitják meg, valamint bemutatják Sean Penn Oscar-díjas amerikai színész, filmrendező Volodomir Zelenszkij ukrán elnökről készült dokumentumfilmjét – írja az MTI.


Sean Penn és Aaron Kaufman Superpower (Szuperhatalom) című filmalkotása az Ukrajna elleni orosz „különleges operáció“ előtti időkben és a háború első napjaiban készült, a háború első évfordulója körüli napokban, február 16-tól 26-ig tartó berlini fesztiválon pedig a világpremierjét tartják versenyen kívül, egy gálaest keretein belül.

 

Sean Penn Ukrajna elnökével, Volodimir Zelenszkijjel is forgatott a film készítése alatt. Forrás: 2022. THE PEOPLE’S SERVANT, LLC.


Szintén versenyen kívül szerepel a nyitófilm, Rebecca Miller vígjátéka, a She Came to Me (Eljött hozzám) című film, melynek főszerepében Peter Dinklage-t láthatjuk olyan neves művészekkel mint Anne Hathaway és Marisa Tomei.

 

A She Came To Me főszereplője a Trónok harcából is ismert Peter Dinklage. Forrás: © Protagonist Pictures


A legjobb filmnek járó Arany Medvéért és a főbb alkotói kategóriákban kiosztandó Ezüst Medve-díjakért 18, főként európai film. Bár ukrajnai vagy iráni film nem versenyez a főbb kategóriákban, de a fesztivál számtalan rendezvénnyel fejezi ki a filmszakma szolidaritását az orosz támadás ellen védekező Ukrajnával és az elnyomás ellen küzdő iráni néppel. A fesztiválon látható 18 film közül 15-nek a Berlinalén tartják a világpremierjét.

 

A Műanyag ég a jövő Budapestjét mutatja be Duna és növények nélkül. Forrás: © Salto Films, Artichoke, Proton Cinema

 

Ismertették a filmográfia új perspektíváit és a független, újító szándékú alkotók munkáit bemutató Encounters kategória versenyprogramját is. Ide egy magyar rendezőpáros, Bánóczki Tibor és Szabó Sarolta első mozifilmjét, a Műanyag égbolt című sci-fi animációt is beválogatták.

A Nemzeti Filmintézet a Keresztes Tamás és Szamosi Zsófia főszereplésével készült alkotásról kiadott közleményében ismertette, hogy a sci-fi olyan jövőben játszódik, ahol a Föld növény- és állatvilágának pusztulása után a tudósok kikísérleteznek egy igen tápláló növényt, amelyet az emberi testbe kell beültetni.

„Ebben a kegyetlen világban, ahol a túlélésnek súlyos ára van, egy férfi minden szabályt áthág, hogy megmentse a felesége életét“ - áll a magyar mozikba márciusban érkező, magyar-szlovák koprodukcióról szóló közleményben.


A Berlinale a cannes-i és a velencei fesztiválok mellett a legnevesebb filmszemle, amely a magyar filmművészet számára is fontos bemutatkozási platformot nyújt. A fesztivál fődíját, az Arany Medvét 2017-ben Enyedi Ildikó nyerte el Testről és lélekről című alkotásával.

Hibajelentés: Ha úgy látod, hogy valamely cikkünk tartalma sérthet másokat vagy szerzői jogokba ütközik, írd meg nekünk észrevételedet!
Forrás: MTI Thumbnail:  Sean Gallup / Staff
Megosztás
Megosztás Cikk megosztása
Legolvasottabb cikkek
Most
24 óra
7 nap
30 nap
Még több cikk ebben a témában filmek és sorozatok
Még több cikk
Ez is érdekelhet
Vissza a nyitóoldalra