ma 2024.10.28 15:56
Olvasási idő 1:25
Maier Péter

Gombákon és bogyókon élt túl egy hónapot egy amerikai nemzeti parkban eltűnt férfi

UTAZÁS EGYESÜLT ÁLLAMOK TERMÉSZET TERMÉSZETJÁRÁS

A 39 éves Robert Schock elmondása szerint már az utolsókat rúgta, amikor rátaláltak az Északi Kaszkádok nemzeti parkjában.

Gombákat, bogyókat és vizet fogyasztva élt túl több mint egy hónapot egy férfi az amerikai vadonban, aki Washington állam egyik nemzeti parkjában tévedt el még július utolsó napján – mondta el egy interjúban a People magazinnak.

Robert Schock elmondása szerint úgy érezte, hogy közel jár a halálhoz, és éppen akkor „vesztette el az uralmat a belei felett“, amikor a szerinte utolsó kétségbeesett segélykiáltása felkeltette a megmentői figyelmét.


A 39 éves Schock elmondta: éveket öregedett a megpróbáltatások miatt, és megfogadta, hogy a közeljövőben nem tér vissza az Északi Kaszkádok nemzeti parkjába. Fizikálisan azóta egész jól felépült, a megmenekülését követően már visszanyert kb. 40 kilót.

Fotó az Északi Kaszkádok nemzeti parkjából
Fotó az Északi Kaszkádok nemzeti parkjából Forrás Don & Melinda Crawford/Education Images/Universal Images Group via Getty Images

A blaine-i zenész a kutyájával szeretett volna futni egy jót a nemzeti parkban, de mivel egy ideje nem járt arra, nem számolt azzal, hogy az erdőtüzek és egyéb környezeti hatások miatt a környék megváltozott. Térképet vitt ugyan magával, de annyira régi volt, hogy nem sokat ért, így eltévedt. Második nap a telefonja is meghalt, a harmadik napon pedig elküldte Freddy nevű kutyáját, hogy találjon haza, majd lehetőség szerint hozzon segítséget.

Kiemelt tartalom
Megőrül az internet Moo Dengért, miközben fajtársai a vadonban a túlélésért küzdenek Megőrül az internet Moo Dengért, miközben fajtársai a vadonban a túlélésért küzdenek 2024.10.10 11:51

A hatóságok hamarosan Schock autóját, illetve a kutyát is megtalálták a Chilliwack folyó közelében. A zenész édesanyja, Jan Thompson elmondta: nem voltak biztosak abban, hogy a fiának egyáltalán szándékában állt-e visszatérni a parkból, mivel a pénztárcáját az autójában hagyta. Nem volt nála éjszakai felszerelés sem, az autója egyik ablaka pedig félig le volt tekerve. A nő állítása szerint egy pillanatra sem adta fel a reményt, hogy eltűnt fiát megtalálják.

Hiába kiabált egy helikopternek, ordított segítségért, egészen addig a pontig nem vették észre, amikor – saját bevallása szerint – még utoljára segítségért kiáltott, és a Pacific Northwest Trail Association tagjai, akik az ösvényen végzett karbantartási munkálatok után tértek vissza a táborukba, meghallották, és rátaláltak, egyikük pedig nyomban odaadta neki az ingjét.

Az észak-kaszkádi nemzeti park egyik folyópartja
Az észak-kaszkádi nemzeti park egyik folyópartja Forrás Jumping Rocks/Education Images/Universal Images Group via Getty Images

A Pacific Northwest Trail Association szerint az „élve, de nem jó állapotban” megtalált Schocknak „a valószínűtlen esélyek ellenére és nagy pszichológiai áldozatok árán” sikerült túlélnie. A férfit ezt követően helikopterrel kórházba szállították, néhány napig csak intravénásan lehetett táplálni.

  
Schock azt mondja, a kisebb ízületi fájdalmakat leszámítva mostanra jobban érzi magát, és örül, hogy „visszanyerhet néhányat azokból az évekből”, amelyeket az Északi Kaszkádokban átélt megpróbáltatások elvettek tőle.