2023.1.12 10:26
Olvasási idő 1:12
Kovács M. Dávid

Meghalt Jeff Beck, a könnyűzene történetének egyik legnagyobb gitárosa

ZENE GYÁSZ ROCK

A brit zenészlegendának Jimi Hendrix kortársaként nem volt könnyű dolga, de így is a legnagyobb gitárhősök között tartották számon, amit jól jelez, hogy kétszer is beiktatták a Rock and Roll Hírességek Csarnokába.

78 éves korában meghalt Jeff Beck legendás angol rockgitáros, aki Eric Claptont váltotta a Yardbirdsben, majd egy évvel később átadta helyét Jimmy Page-nek, írja a Rolling Stone magazin. A zenész bakteriális agyhártyagyulladásban hunyt el kedden, halálát szerdán erősítette meg családja.

Jeff Beck a hatvanas években Forrás Fiona Adams / Getty Images

Jimi Hendrix kortársaként Beck a hatvanas évek végének legendás rockgitáros-nemzedékéhez tartozott, nyolcszor nyert Grammy-díjat, a Rock and Roll Hírességek Csarnokába pedig kétszer iktatták be: 1992-ben a Yardbirds tagjaként, 2009-ben szóló zenészként. A Rolling Stone minden idők száz legnagyobb gitárosát felsorakoztató listáján az ötödik helyre került.

Jeff Beck a Föld legjobb gitárosa, mindenestül felette áll mindannyiunknak, olyan tehetséggel, amilyen egy-két generációban csak egyszer tűnik fel

– nyilatkozta az Aerosmith gitárosa, Joe Perry 2010-ben a New York Timesnak.

Az MTI csütörtöki összefoglalója szerint Jeff Arnold Beck az angliai Surrey-ben született, a Wimbeldoni Művészeti Egyetemen tanult, apja könyvelő volt, anyja csokoládégyárban dolgozott. Gyerekkorában építette meg első hangszerét egy szivardobozból, képkeretből és egy távirányítású játékrepülő húrjából.

Kiemelt tartalom
PREMIER: Spontán videoklippel melegíti be új albumát a Dope Calypso PREMIER: Spontán videoklippel melegíti be új albumát a Dope Calypso 2024.2.9 10:00

Bár korábban több zenekarban is játszott, Beck a Yardbirds tagjaként vált ismertté, akikkel olyan kislemezeket készített, mint a Heart Full of Soul', az I'm a Man és a Shapes of Things. A szólókarrierje később indult, olyan énekesekkel gitározott, mint Luciano Pavarotti, Cyndi Lauper, Stevie Wonder, illetve két lemezt készített Rod Stewarttal.

Jeff Beck gitárjátéka olyan filmekben is hallható, mint a Casino és a Világverők. Nemrég fejezte be Johnny Depp-pel közös, 18 című albumát, illetve hallható Ozzy Osbourne lemezén, a 2022 szeptemberében megjelent Patient Number 9-on is. „Szeretem a káosz elemét a zenében. Ez az érzés a legjobb, feltéve, hogy nem túl sok a káosz. Egyensúlynak kell lennie“ – nyilatkozta a Guitar Worldnek 2014-ben.

„Jeff Beck halálával egy csodálatos embert és a világ egyik legnagyobb gitárosát veszítettük el. Hiányozni fogsz“ – búcsúztatta Instagram-oldalán a zenészt Mick Jagger, a Rolling Stones frontembere. „Jeff Beck egy másik bolygón élt. (...) Te voltál a legnagyobb“ – írta megemlékezésében Rod Stewart.