ma 2024.10.16 17:33
Olvasási idő 0:58
Krajnyák Petra

Hat órán át várt mentőre egy súlyosan vérző beteg, mire a Honvédkórházba került, már nem tudtak rajta segíteni

KÖZÉLET EGÉSZSÉG EGÉSZSÉGÜGY HALÁL KÓRHÁZ

Múlt pénteken sürgős műtétre kellett volna átszállítani egy beteget a budapesti Honvédkórházba, de mire odaértek vele, már annyi vért vesztett, hogy nem tudták megmenteni, néhány órával később életét vesztette.

Múlt pénteken hat órán át várt a mentőkre egy nő az egyik budapesti egészségügyi intézményben, majd mire hét és fél óra után megérkezett a Honvédkórházba, már annyi vért veszített, hogy nem tudták megmenteni, hajnalra életét vesztette – közölte Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő figyelemfelkeltő posztja nyomán az RTL Híradó

A szakértő által megosztott dokumentáció szerint a krónikus belgyógyászati osztályon fekvő nő sürgős, azonnali átszállítását 14:47-kor kérvényezte egy ott dolgozó főorvos, az EESZT-be feltöltött dokumentumok szerint azonban a mentőszolgálat nem azonnali, hanem két órán belüli szállítást rendelt el.

Hiába sürgette a beteg hozzátartozója és a vezető beosztású orvos a mentőket, azok csak a bejelentés után hat órával, 20:48-kor érkeztek meg, amikor a beteg a főorvos szerint már életveszélyben volt.

A sürgős műtétre szoruló beteget látva a kiérkező mentősök azonban kijelentették, hogy már rohamkocsira van szükség, mert a vérző nőt már csak orvosi felügyelettel lehet szállítani. Ezután további másfél óra telt el, mire megérkeztek a Honvédkórházba, ahol a nagy vérveszteség miatt már nem tudtak rajta segíteni.

A hozzátartozók éjfél körül jöttek el a kórházból, majd hajnali fél három környékén már arról értesítették őket, hogy a nő meghalt. Úgy gondolják, ha időben érkezett volna a mentő, nagyobb eséllyel tudták volna megmenteni az nő életét.

Kunetz Zsombor az RTL Híradónak úgy nyilatkozott: az eset tökéletesen jelzi, hogy a mentőszolgálat képtelen ellátni az alapfeladatát, az eset körülményeit pedig igazságügyi orvosszakértőnek kellene vizsgálni.

A RTL Híradó megkeresésére a mentőszolgálat azt a választ adta, hogy együttérzéssel fordulnak a hozzátartozókhoz, az intézkedések megfelelőségét vizsgálják.