ma 2024.10.16 10:39
Olvasási idő 0:54
Krajnyák Petra

Észak-Korea szimbolikus robbantással számolta fel összeköttetését Dél-Koreával

KÖZÉLET DÉL-KOREA ÉSZAK-KOREA HADSEREG ROBBANTÁS

Észak-Korea felrobbantotta a kommunista államot Dél-Koreával összekötő utakat a határ menti demilitarizált övezet ellenőrzése alatt álló részén. A lépésre a dél-koreai hadsereg figyelmeztető lövésekkel válaszolt.

Kedd délben Észak-Korea két olyan utat is felrobbantott, amelyek eddig összeköttetést biztosítottak a Koreai-félszigettel, írja a CNN.

A jelentős katonai őrizet alatt álló határzónában már évek óta leállt a forgalom a két Korea között, így az akció inkább szimbolikus jelentőségű. Az észak-koreai állami média szerint az intézkedés célja a nemzetbiztonság védelme és a háború megelőzése.

A Gyeongui és a Donghae vonal egyes részeinek felrobbantásával a kommunista állam betartotta ígéretét, miszerint felszámolja az országot Dél-Koreával összekötő utakat és vasútvonalakat, valamint megerősíti a saját oldalán lévő területeit.

A feszültség növekedésének és az újabb katonai lépések előzménye, hogy több dél-koreai hadgyakorlatokra is sor került, valamint az amerikai stratégiai nukleáris eszközök is egyre markánsabban jelennek meg a térségben.

A robbantásokat az észak-koreai vezetés azzal indokolta, hogy déli szomszédja az ország szuverenitását megsértve provokálta Phenjant. Dél-Korea állításuk szerint pénteken Észak-Korea-ellenes propagandaanyagokat szétszóró drónokat reptetett a főváros légterébe. Kim Dzsongun vasárnap szörnyű katasztrófával fenyegette meg Szöult, amennyiben ismét idegen drónokat észlelnek az ország légterében, majd hétfőn azonnali katonai válaszlépéseket helyezett kilátásba.

Kiemelt tartalom
Kihaláshoz vezet, ha a nők több tiszteletet követelnek? – Az egyre terjedő 4B mozgalom alaposan beint az elnyomásnak Kihaláshoz vezet, ha a nők több tiszteletet követelnek? – Az egyre terjedő 4B mozgalom alaposan beint az elnyomásnak 2024.6.18 19:44

Dél-Korea nem ismerte el, hogy drónokat küldött volna északra, és arra figyelmeztette északi szomszédját, hogy polgárai biztonságának veszélyeztetése súlyos következményekkel jár majd. Ennek megfelelően a robbantásra válaszul a dél-koreai hadsereg tüzet nyitott a demarkációs vonalnál, illetve teljes hadi készültségben várták az észak-koreai hadsereg következő lépéseit.

Ahogy korábban megírtuk, Észak-Korea a nyár során mintegy ezer hulladékkal és emberi ürülékkel megpakolt léggömböt küldött Dél-Koreába.