ma 2024.10.15 18:05
Olvasási idő 0:45
Masszi-Rigó Csilla

A természet örök teremtési vágya és a nyomhagyás igénye jelenik meg Kertész Attila új kiállításán

KULTÚRA KIÁLLÍTÁS

A Pollination névre elkeresztelt kiállítás a Galamb utcai Hybridart Space-ben tekinthető meg október 22. és november 5. között.

Kertész Attila legújabb kiállítása a természet örök teremtési vágyát, a létrehozás és nyomhagyás igényét járja körbe monumentális szobrai és festményei révén.
Az emberi ösztön mélyén ott rejtőzik a késztetés, hogy nyomot hagyjon maga után a világban: szaporodjon, alkosson, teremtsen. Ez a vágy vezérli a természetet is, hiszen minden élőlény célja, hogy sokasodjon, új életet hozzon a világra. Az egyesülés pillanatából születik meg az ÚJ, s így a lét folytonossága.

Kertész Attila kiállítása
Forrás Gallery East of Eden / Kertész Attila

Kertész szobrai egy olyan képzeletbeli organizmust jelenítenek meg, amelyben egyesülnek a férfi és női nemi jegyek attribútumai, mindezt növényi motívumok rendszerébe ágyazva. Ezek a mitikus lények az idők hajnala óta hordozzák magukban a folyamatos nemzés képességét, hogy benépesíthessék a világot. A szobrok totemszerű törzsén kinyúló ágak és hajtások meredeznek az ég felé, vágyakozva az örökkévalóságra.

Nyílik Kertész Attila kiállítása
Dazed and Fruity Joy Forrás Gallery East of Eden / Kertész Attila

A művész oszlopos szoborkompozícióit pigmentált agyagból formázza meg, melyek felszínét ezernyi apró mozdulattal alakítja texturálttá. A matt kerámia felületeket kontrasztos mázas foltokkal emeli ki.

Nyílik Kertész Attila kiállítása
The origin of wanting Forrás Gallery East of Eden / Kertész Attila

Festményein – olaj és akril technikával – a szobororganizmusok portréit örökíti meg, mintegy misztikus pillanatképként, melyek az ősi, teremtés előtti állapotokat idézik meg.

A kiállítás az Gallery East of Eden kiterjesztéseként a Galamb utcai Hybridart Space-ben tekinthető meg október 22. és november 5. között.